Antena LIVE
Video

Cum salvăm mâncarea rămasă de la masa de Crăciun. Cozonacul nu trebuie aruncat, ci transformat într-o delicatesă

Risipa alimentară de Crăciun continuă să fie o problemă în România, deşi lumea se plânge de preţurile din ce în ce mai mari ale ingredientelor! Cu toate acestea, oamenii au cumpărat la fel de multe alimente ca şi în alţi ani, iar acum se gândesc serios să arunce la gunoi ce nu s-a mâncat până acum. Cu toate acestea, există câteva trucuri ce nu vă vor face să regretaţi investiţia făcută în masa de Crăciun. Important este să nu o luaţi de la capăt de Revelion. 

De la 27.12.2023, 20:18

"Cozonac făcut acum trei-patru zile, nu l-a mâncat nimeni, ajunge la coşul de gunoi."

Este soarta multor produse pregătite special pentru Crăciun. Şi asta pentru că românilor le plac mesele îmbelşugate.

Chef Cezar Munteanu, ambasador al luptei împotriva risipei alimentare: Ne uităm...cât poţi să mănânci de sărbători? În prima zi mănânci ceva mai mult, după care te-ai săturat. După aia, ai să vezi..e deschis la shaorma şi mâncarea din frigider ţi se strică. Cumpăraţi responsabil. Nu în cantităţi uriaşe. 

Modalităţi pentru a evita risipa alimentară

Pe acelaşi subiect

Teodora Iacob, fondator Școala de Mediu: Să facem un inventar al produselor care ne-au rămas deja din perioada Crăciunului. Să ştim câţi invitaţi vom avea, să stabilim un meniu precis şi, pe baza lui să facem o listă. Să nu mergeţi la cumpărături fără o listă, pentru că vom fi tentaţi să cumpărăm şi produsele de care nu avem nevoie. 

Cezar Munteanu, ambasador al luptei împotriva risipei alimentare: Multe legume, din păcate multe produse din carne. Nu mai spun de cozonac, pâine. Cam totul se cumpără în exces şi asta e o mare problemă. 

Mădălina Chiţac, reporter Observator: În România sunt risipite anual 2,5 mil de tone de alimente. statisticile arată că un român aruncă, în fiecare an, cam 130 de kilograme de mâncare. Iar marea problemă este că multe alimente ajung la coşul de gunoi dix aşa: adică nici măcar nu sunt desfăcute. 

Totuşi, nu este obligatoriu ca mâncarea rămasă să ajungă la gunoi.

Multe produse pot fi salvate cu ajutorul unor reţete simple

Teodora Iacob, fondator Școala de Mediu: Găsim uşor pe internet reţete. Sunt chiar aplicaţii care ne ajută. Trecem acolo ingredientele pe care le avem. Şi aplicaţia ne generează o reţetă. 

De exemplu, cozonacul poate fi ingredientul principal al unei budinci cu zahăr ars. 

"Cozonacul sfărâmat. Foarte puţin lapte. Coajă de portocală şi ouă. L-am lăsat să se aşeze peste zahărul caramelizat. Acum nivelez."

Mai rămâne să adăugaţi un ou bătut cu zahăr şi lapte. După care cuptor, 180 de grade, timp de 8-10 minute. Şi asta este totul. 

O parte din produsele cu carne poate fi depozitată în congelator

Carnea rămasă poată fi folosită în anumite salate, în timp ce sarmalele şi cârnaţii se pot depozita în congelator, astfel încât să poată ajunge pe masa de Revelion. Important este ca, de Anul Nou, să nu repetaţi greşeala comisă de Crăciun. Esenţial este ca, în timp, să învăţaţi să combateţi această risipă alimentară. 

Gabriela Vereș, vicepreședinte federația Băncilor pentru Alimente: Gătiţi mai des, mâncaţi proaspăt, faceţi şi salate. 

Important este şi modul în care păstraţi alimentele. Acestea au o viaţă mai lungă dacă sunt păstrate în recipiente care pot fi vidate.

Ți-a plăcut acest articol?

risipa mancare sarbatori craciun retete
Întrebarea zilei
Credeţi că lucraţi sub calificarea dumneavoastră la locul de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Emailul pe care trebuie să îl ștergi neapărat dacă l-ai primit. Utilizatorii...
Fanatik.ro
Publicat 07.05.2024
Băutura care are un gust mai bun decât cafeaua. Te trezește instant, dar are la...
Fanatik.ro
Publicat 07.05.2024
Războiul viitorului: U.S. Air Force își construiește o flotă de peste 1.000...
spotmedia.ro
Publicat 07.05.2024
Ce BILEȚEL a lăsat un maturător din Vaslui, în parbrizul mașinii, unui șofer...
Gandul
Publicat 06.05.2024
Ce mâncăm după Paște. De ce să ne ferim de ciorbă, preferata românilor
Adevărul
Publicat 07.05.2024
Eliminare dureroasă pentru echipa galbenă! Chef Sautner a pierdut un concurent...
A1
Publicat 07.05.2024
Horoscopul zilei de 8 mai 2024. Gemenii descoperă dragostea adevărată. Află ce...
CaTine
Publicat 07.05.2024
Când poți spăla haine după Sărbătorile Pascale. În Săptămâna Luminată...
spynews.ro
Publicat 07.05.2024
„A venit iepurașul!” » Arpad Paszkany, cadou de peste 100.000 de euro pentru...
GSP
Publicat 05.05.2024
Descoperire uimitoare la bordul unei epave vechi de 1.700 de ani. „O delicatesă...
Click.ro
Publicat 07.05.2024
Locul în care timpul e cu 9% mai lent pentru oameni. Ce fenomen ciudat are loc
Useit
Publicat 07.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Cum atragi banii în viața ta. Cât ești de norocos în funcție de data nașterii
Redacţia.ro
Publicat 07.05.2024
Luxul din „palatul de 1 miliard de euro al lui Putin”, filmare cu camera...
libertatea.ro
Publicat 07.05.2024
Tyla a purtat o rochie din nisip adevărat pe covorul roșu de la Met Gala 2024....
ZU
Publicat 07.05.2024
Indiene cu frișcă și glazură de ciocolată. Rețetă de cofetărie
Hello taste
Publicat 07.05.2024
Comportamente sexuale la copiii mici: ce este și ce nu este normal
Deparinti
Publicat 07.05.2024
Paradox sau normalitate: De ce a ajuns motorina să fie mai ieftină ca benzina....
ziare.com
Publicat 07.05.2024
Luis Fonsi nu-și mai dorește să vorbească despre fosta căsnicie cu Adamari...
Happy
Publicat 03.05.2024
Proprietățile medicinale ale ceaiului de cuișoare. Cum îți poate completa...
Medicool
Publicat 07.05.2024
Florinel Coman l-a contactat pe Gigi Becali cu o cerere inadmisibilă! "Eşti...
orangesport.ro
Publicat 28.04.2024