Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Ce vin trebuie să consumăm în funcție de ce mâncăm de Crăciun. Cea mai excentrică alegere este slănina în combinaţie cu prosecco

Suntem cu gândul la mesele bogate de sărbători, dar ştim să potrivim băuturile cu bucatele tradiţionale? Există reguli pentru fiecare fel de mâncare în parte, mai ales dacă vrem să nu facem excese şi să ne bucurăm din plin de gusturi. Somelierii ne fac recomadări. Cea mai excentrică este, de departe, slănina în combinaţie cu un pahar de prosecco! 

de Ingrid Tîrziu

la 21.12.2023 , 20:43

Sergiu Nedelea, somelier: Avem tobă, avem lebăr, avem multe poveşti în farfurie şi poate consistenţa acestor preparate, poate grăsimea care se ascunde în spate, subtilă, trebuie puţin diminuată cu aciditatea vinului alb.

Cea mai excentrică alegere este slănina în combinaţie cu prosecco

Sarmalele, friptura şi salată de boef merg cu alt vin.

Vezi și

Cezar Ion, somelier: Dacă sunt în foi de varză, eu le-aş recomanda cu vin roşu. Aş recomanda o băbească neagră fructată, o fetească neagră. La cele în viţă de vie mai degrabă aş recomanda vinuri albe, seci.

Pe acelaşi subiect

Sergiu Nedelea, somelier: Vinul roşu, care, bineînţeles, se poate juca în multe zone culinare, se poate juca de la preparatele de porc, dar şi la alte preparate, inclusiv la un curcan la cuptor, cu un piure de castane.

Cezar Ion, somelier: Un vin nepotrivit poate strica, poate ruina efectiv o experienţă gastronomică şi aici mă refer la vinuri dulci cu preparate foarte acre, la ciorbe, borşuri, sau preparate peste care punem lămâine. Nu se potrivesc!

O combinaţie exotică este slănina cu prosecco!

Cezar Ion, somelier: Slănina vine şi acoperă papielele gustative şi e foarte greu să ştergi acea senzaţie cu ceva. Vine spumantul vioi, cu bulele lui efervescente, care efectiv lucrează şi curăţă papilele gustative.

Pentru desert, specialiştii ne recomandă să ne orientăm către licori mai dulci decât prăjiturile pe care le mâncăm.

Sergiu Nedelea, somelier:  Ne dorim să avem un vin bun de sărbători, un spumant de calitate se poate juca între 40 şi 50 de lei şi nu este chiar o avere. Între 10 şi 20 de euro cam astea ar fi preţurile pe care le gândim la vinuri când vin sărbătorile.

Trebuie să avem grijă însă la cantităţi.

Ingrid Tîrziu, reporter Observator: La o masă festivă cu trei feluri de mâncare, specialiştii ne recomadă să consumăm maximum trei pahare cu vin de 150 de ml fiecare. Apa, însă, este nelipsită. Câte un pahar la fiecare băutură consumată.

Consumator: Vin roşu, sec, la friptură, mi se pare cel mai potrivit, un pahar, maxim două, dacă masa e foarte veselă!

Şi nutriţioniştii ne sfătuiesc să fim cumpătaţi.

Șerban Damian, nutriționist: Fie mâncăm cantităţi mici din tot ce ni se serveşte, doar ca să le gustăm sau ne alegem câte un preparat, două care ne tentează şi mâncăm o porţie mai serioasă din preparatul respectiv.

România este al 13-lea cel mai mare producător de vin din lume cu o producţie anuală de aproximativ 4,5 milioane de hectolitri. Chiar şi aşa, datele arată că importăm de trei ori mai mult vin decât ducem la export.

Ingrid Tîrziu Like

Cred că sunt în locul în care mi-am dorit să fiu dintotdeauna: în faţa voastră, vorbind despre oameni şi întâmplările lor.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Evenimente » Ce vin trebuie să consumăm în funcție de ce mâncăm de Crăciun. Cea mai excentrică alegere este slănina în combinaţie cu prosecco