Cum va funcționa sistemul de apeluri video la 112. În caz de accident auto, operatorii vor putea să oprească motorul sau să deschidă portierele
Apeluri video la 112, localizare cu precizie de câţiva metri şi trimiterea de fişiere către serviciile de urgenţă. Autorităţile vor să schimbe radical modul în care cerem şi primim ajutor. Doi ani va dura, însă, implementarea noului sistem.
De Ana Grigore la 01.04.2024, 21:10Apelul video ar putea lua locul explicațiilor lungi la telefon. Conform unui proiect al Autorităţii pentru Comunicaţii, apelurile ar urma sa se mute pe internet, cu ajutorul tehnologiei 4G şi 5G.
- Pavel Popescu, vicepreședinte ANCOM: Trecem de la voce la o comunicare totală. Simpla apelare a numărului 112 să se poată transforma oricând video. Nu va fi o chestiune complicată.
- Raed Arafat, șeful DSU: Un apel video poate să fie de foarte mare ajutor în luarea deciziilor pentru că uneori îţi spune că persoana e inconştientă şi dacă faci apel video vezi că persoana este conştientă. Poţi să aflii mai mult la un accident rutier. Dacă vezi în jurul accidentului ce se întâmplă, ştii şi ce resurse să trimiţi de la început. În medicină, noi am avut aşa ceva testat si asta face parte din telemedicină, avem peste 30.000 de astfel de transmisii pe an, pe langa asta, vei avea și imaginea video care va fi de foarte mult ajutor.
În cazul unui incendiu, apelul video le va arăta pompierilor cât de gravă este situaţia, ca în demonstraţia făcută de reporterul Observator.
- 112, ce urgenta aveti?
- Şofer inconştient, la un pas de tragedie pe calea ferată. Trenul Regio Constanţa - Bucureşti Nord a frânat de...
- Proiect: Operatorii de la 112 ar putea primi şi apeluri video de la cei care au nevoie de ajutor
- O nouă escrocherie în România te poate lăsa fără bani în cont. Cum funcţionează şi ce ne poate proteja de...
- Buna ziua! Iese fum din acoperișul unei clădiri.
- Vă rog să porniți camera video să vedem exact ce se întâmplă.
- Imediat. Acolo sus, se vede puțin fum.
- Am înțeles. O să trimitem un echipaj să verifice. Mulțumim.
Apeluri video la 112. Proiectul propune şi implementarea apelurilor emergency-call
În cazul unui accident rutier, maşina poate apela automat sistemul de urgență. Operatorul 112 are acces la imagini filmate de camerele de bord, poate să oprească motorul sau să descuie portierele.
- Pavel Popescu, vicepreședinte ANCOM: Estimarea e că undeva în unu, doi ani şi jumătate, am vrea să avem acest lucru prezent în România. Am putea fi ţara-pilot care va putea îngloba toate aceste tehnologii deodată şi să fim prima ţară din Europa care lansează acest lucru într-un mod cât mai avansat şi mai corect.
O dată ce acest proiect va fi implementat, apelurile clasice vor putea fi folosite în continuare de cei care nu au acces la internet.