De ce a fost închis drumul de acces din Greenfield spre oraș. 5.000 de locuitori mai pot ieși din complex doar prin pădure
Au căutat locuinţe departe de agitaţia oraşului şi s-au trezit izolaţi! Este povestea a peste 5.000 de locuitori dintr-un cartier de lux al Capitalei. Drumul care trecea prin pădurea Băneasa şi făcea legătura între complex şi oraş a fost închis peste noapte de către administraţia pădurilor. Iar oamenii sunt nevoiţi să stea zeci de minute la coadă ca să iasă din ansamblu. În tot acest timp, autorităţile îşi pasează responsabilitatea.
De Andre Rotaru la 09.01.2023, 20:11Cu fluierele poliţiştilor în loc de ciripitul păsărilor din pădure. Aşa şi-au început ziua mii de oameni care trăiesc în Cartierul Greenfield, construit în pădurea Băneasa. Odată cu începerea şcolii, locuitorii s-au trezit blocaţi în coloană, pe singura cale de ieşire din complex. Drumul forestier pe care îl foloseau până acum a fost închis de Romsilva.
Coşmarul bucureştenilor din cartierul Greenfield
"Jumătate de oră, mai bine de jumătate de oră. Avem timp să socializăm cu copiii, este minunat", spune un bărbat. Întrebat de cât timp stă în coloană, un altul răspunde: "Cam 35 de minute". Alt rezident a făcut "30 de minute", pe drumul de la complex.
"Drumul forestier a fost închis sâmbătă dimineaţă, la primele ore, cu această barieră. Pe aici, pe această porţiune de drum, lungă de puţin peste 1 kilometru, oamenii puteau ajunge mai uşor în două zone importante. În primul rând, pe Drumul Naţional 1, prin Aleea Privighetorilor. Şi tot pe acest drum puteau ajunge şi în zona Pipera, prin Voluntari", arată Andre Rotaru, reporter Observator.
- Coşmarul bucureştenilor din cartierul Greenfield. 6.000 de oameni aveau un singur drum de acces, care acum s-a închis
- Cartier rezidenţial din Capitală, blocat înainte de începerea şcolilor. Oamenii pierd zeci de minute în coloană
- Sensul giratoriu în care "intră cine vrea, scapă cine poate". Altă complicaţie: şi un trotuar care nu duce...
Acum, cei 5.000 de locuitori ai cartierului trebuie să ocoloească kilometri. Spre exemplu, un drum de 8 kilometri, din complexul rezidenţial până la Piaţa Presei, s-a transformat acum într-un traseu de 12 kilometri. Iar pentru a ajunge în Pipera, din 7 kilometri s-au făcut peste noapte 16.
De ce a fost închis drumul forestier
De ce a fost închis drumul forestier? "Pentru că acolo nu este niciun drum. Este o linie parcelară. Pe linia parcelară nu se circulă, nu există", susţine Mugurel Ghinescu, şeful Ocolului Silvic Bucureşti.
Dezvoltatorul, în schimb, susţine că a avut avize atunci când proiectat complexul, ba chiar ar fi dat un teren la schimb primăriei. "Noi am donat un teren de 6.000 pentru un drum de 3.000. În 2007, când noi am obţinut PUZ-ul şi autorizaţia să construim aici, el era drum public. Se circula pe el. El trecea prin pădure din 1972", spune Constantin Sebeşanu, dezvoltator.
Scandalul se repetă
Scandalul e unul cu repetiţie. În urmă cu cinci ani, Romsilva a mai închis drumul. Angajaţii regiei au săpat chiar şi un şanţ ca să îi oprească pe şoferi. Doar că barierele au fost rupte, iar şanţul astupat.
Locuitorii cer scoaterea drumului din fondul forestier şi trecerea lui în posesia Primăriei Capitalei. "Toată lumea s-a pus de acord că se poate scoate din fondul forestier", a declarat Mugurel Ghinescu, şeful Ocolului Silvic Bucureşti. Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand şi primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, au anunţat că susţin deschiderea drumului pentru rezidenţi, dar aşteaptă de la dezvoltator construirea unei alte şosele spre Centură. Deocamdată însă, drumul rămâne închis.