Antena Meniu Search
x

Video Coşmarul bucureştenilor din cartierul Greenfield. 6.000 de oameni aveau un singur drum de acces, care acum s-a închis

Mii de locuitori din Greenfield, un cartier rezidenţial din Sectorul 1, Bucureşti, trăiesc un adevărat coşmar, după ce drumul prin Pădurea Băneasa care ajunge în zonă a fost blocat din nou. Acum, oamenii sunt nevoiţi să piardă zeci de minute în coloană: practic, trebuie să ocolească toată pădurea. Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a reacţionat în acest scandal. Acesta nu e de acord cu un drum permanent prin Pădurea Băneasa, însă aprobă utilizarea provizorie a drumului forestier. Locuitorii cartierului sunt "victimele unui dezvoltator care s-a grăbit să facă blocuri fără să facă şi drumuri", susţine Nicuşor Dan, în vreme ce primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, afirmă că "nu putem ține captivi și ostatici 6.000 de cetățeni".

de Redactia Observator

la 09.01.2023, 16:32

Drumul de plecare, cât şi cel spre casă au devenit de coşmar pentru cei care locuiesc în Greenfield, un cartier rezidențial din Sectorul 1 al Capitalei. Oamenii sunt acum nevoiţi să piardă zeci de minute în coloană, pentru că trebuie să ocolească, practic, toată pădurea Băneasa. Mulți obișnuiau să meargă pe un drum forestier, pentru a ajunge mai repede la destinație. Acum, cei de la Romsilva au închis din nou accesul pe acel drum, iar oamenii sunt nevoiți să ocolească minute în șir. 

Cartierul rezidenţial Greenfield din Capitală, blocat

De-a lungul timpului, s-a dus o adevărată bătălie pentru acest drum. El a mai fost închis în baza unor sesizări. Cei de la Romsilva au mai pus astfel de bariere, au săpat inclusiv șanțuri, doar că aceste bariere au fost date jos și șanțurile astupate, iar oamenii au circulat în continuare pe drum. Asta pentru că ies mai ușor, spre Voluntari, spre zona Pipera, acolo unde sunt foarte multe clădiri de birouri, fie în cealaltă parte, spre DN1, unde își pot continua drumul spre centrul Capitalei. De această dată, scandalul a pornit de la pietriș. Romsilva a observat că cineva a turnat pietriș pe acest drum și a luat decizia să-l închidă încă o dată. O rezolvare există și asta pentru că acest drum, încă din 2019, are avizul Romsilva pentru a fi dat în administrarea Primăriei, doar că procedura s-a oprit pe drum.

Primarul general arată într-o postare pe Facebook, citată de Agerpres, că locuitorii acestui cartier sunt "victimele unui dezvoltator care s-a grăbit să facă blocuri fără să facă şi drumuri". El menţionează că nu există nicio documentaţie de urbanism care să prevadă un drum permanent prin pădure, dar că este de acord cu soluţia provizorie de traversare a pădurii pe drumul forestier, până la construirea unor ieşiri definitive în şoseaua de centură.

Pe acelaşi subiect

Reacţia lui Nicuşor Dan. "S-au grăbit să facă blocuri fără să facă şi drumuri"

"Locuitorii cartierului sunt victimele unui dezvoltator care s-a grăbit să facă blocuri fără să facă şi drumuri, cu concursul unei autorităţi locale incompetente. E una din sutele de dezvoltări pe acelaşi calapod, ale căror consecinţe le simt bucureştenii blocaţi în trafic. Nu sunt de acord şi nu voi face niciun demers pentru un drum permanent prin pădure (cu atât mai mult cu cât s-au parcelat terenurile de o parte şi alta a drumului de către proprietari care vor să construiască). Nu există nicio documentaţie de urbanism care să-l prevadă, iar eu nu voi propune vreuna. Însă în măsura în care este legal, sunt de acord cu soluţia provizorie de traversare a pădurii pe drumul forestier existent până la construirea unor ieşiri definitive în şoseaua de centură", scrie edilul general.

El îşi exprimă "toată susţinerea" pentru proiectele investitorului care prevăd drumuri de ieşire în şoseaua de centură. "Investitorul are din anul 2019 avizul preliminar de la PMB pentru trei PUZ-uri care prevăd ieşiri din cartier în şoseaua de centură. În baza acestor avize preliminare trebuie să obţină avizele de la alte instituţii şi să revină la PMB pentru avizul arhitectului-şef. Pentru două dintre proiecte nu a mai revenit la PMB. Pentru al treilea a venit la PMB cu documentaţia completă în decembrie 2022", menţionează Nicuşor Dan.

Potrivit acestuia, investitorul a obţinut un PUZ în anul 2008 care prevedea două intrări din şoseaua de centură. "PUZ-ul nu prevedea cine să facă aceste drumuri de acces, investitorul sau autoritatea. În mod normal, autoritatea trebuia să dea PUZ-ul împreună cu un plan de acţiune care să condiţioneze emiterea autorizaţiilor de construire de realizarea în prealabil a drumurilor pe cheltuiala investitorului. Investitorul a obţinut un alt PUZ în 2019, pentru o a doua etapă a dezvoltării, mult mai mare decât precedenta, fără alte drumuri de acces", mai precizează primarul general.

Clotilde Armand: Schimbarea statutului ar distruge Pădurea Băneasa

"Un primar trebuie să găsească soluții pentru comunitate, nu împotriva ei. Iar mulți primari care au condus această primărie au uitat asta. De ce vă spun acest lucru? Văd că mulți au citit reacția mea privind blocarea drumului forestier de către Romsilva distorsionat. În plus, unele redacții s-au grăbit să spună că vreau să asfaltez un drum prin pădure și au dat drumul imaginației despre cum distrug eu Pădurea Băneasa. Fals, oameni buni (aici aș vrea doar amintesc cum am oprit betonarea Pădurii Băneasa când am oprit în instanță PUZ-ul Coordonator făcut de administrația Tudorache).

Ceea ce am declarat este că susțin accesul pe acest drum forestier pentru rezidenți până la construirea unor drumuri de acces de către dezvoltator. FOARTE IMPORTANT: Acest drum TREBUIE să rămână FORESTIER. Nu stradă, nu alee, nu altceva. Fiindcă schimbarea statutului implică o dezvoltare imobiliară care ar distruge Pădurea Băneasa.

Pentru că nu putem ține captivi și ostatici 6000 cetățeni Romsilva trebuie să lase accesul temporar pentru cei care locuiesc acolo. Și pentru că mulți m-au întrebat ce am făcut noi la primărie pentru comunitatea din cartier în doar doi ani de zile de când suntem la primăria Sectorului 1 vă las aici această listă:

  • Primăria Sectorului 1 va construi pe Aleea Teișani primele unități de învățământ publice din acest cartier. Este vorba de un centru educațional complet – școală, grădiniță, sală de sport, bibliotecă, ateliere de arte/muzică, alei pietonale, spații verzi, spații de joacă, locuri de parcare și tot ce este necesar pentru un centru educațional ultramodern.
  • Construcțiile care fac obiectul proiectului se vor ridica în partea de nord a Bucureștiului între Pădurea Băneasa, Pădurea Tunari și Aleea Teișani pe un teren donat Consiliului General al Municipiului București și transmis în administrare Sectorului 1 al Municipiului București. Suprafața terenului este de 9620 mp.
  • 150 de preșcolari și 390 de elevi vor învăța în noile unități de învățământ
  • Suprafața construită desfășurată totală a viitorului centru educațional va fi de 7558 mp din care suprafața utilă totală va fi de 6756,31 mp.
  • Clădirea grădiniței va avea un regim de înălțime de P+1, o suprafață construită desfășurată de 2548,47 mp, din care o suprafață utilă totală de 2297,24 mp. Viitoarea grădiniță a fost prevăzută cu 15 grupe cu un număr total de 150 de preșcolari.
  • Școala va avea un regim de înălțime de P+2E+Eth, o suprafață construită desfășurată de 5009,53mp, din care o suprafață utilă de 4459,07 mp. Aceasta va avea două corpuri. Corpul 1 va fi destinat activităților curente de învățământ: săli de clasă, laboratoare și spații administrative, iar în Corpul 2 vor funcționa o sală de sport, o bibliotecă și ateliere de arte/muzică. Viitoarea școală va avea 13 săli de clasă, unde își vor desfășura cursurile 390 de elevi, precum și 10 cabinete și laboratoare.
  • Aleile pietonale și spațiile verzi vor fi în suprafață de 3572,09 mp, iar suprafața de teren alocată pentru circulațiile comune carosabile, pietonale, zonele de parcări auto și biciclete va fi de circa 1305 mp
  • Construim și o creșă în cartier.

Dacă cei dinainte au fugit de responsabilitate noi căutăm soluții care să nu afecteze pe nimeni și nici mediul înconjurător. De asemenea, voi propune ministrului Mediului declararea Pădurii Băneasa să fie declarată arie protejată pentru ca nimeni să nu mai poată distruge spațiul verde al Capitalei", a scris pe Facebook Clotilde Armand.

Pe 7 ianuarie, primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, preciza că măsura blocării drumului locuitorilor din cartier este "greşită" şi solicită deblocarea acestuia. "Înţeleg că astăzi Poliţia română şi Romsilva au decis să închidă drumul locuitorilor. O măsură luată (posibil politic) înaintea începerii şcolii. Să fie foarte clar, Primăria Sectorului 1 va face tot ce este posibil pentru a susţine accesul locuitorilor în complex. Măsura blocării acestui drum este una greşită şi solicit reprezentanţilor Romsilva să deblocheze urgent drumul", scria Clotilde Armand sâmbătă, pe Facebook.

Drum forestier, închis din nou de Romsilva

Sâmbătă, reprezentanţii Regiei Naționale a Pădurilor - Romsilva au făcut câteva precizări privind închiderea accesului autovehiculelor pe Drumul Forestier ”Drumul Moldovei”: "În urma acuzațiilor lansate în spațiul public de către primarul Sectorului 1 privind închiderea accesului autovehiculelor pe Drumul Forestier ”Vadul Moldovei” din Pădurea Băneasa, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva face următoarele precizări:

  • Drumul respectiv este format din trei porțiuni, două de drum forestier și o linie parcelară.
  • Drumurile forestiere, conform art. 54 (2) și 83 alin. (2) din Codul Silvic sunt căi de transport tehnologic, închise circulației publice. Mai mult, pe linia parcelară, o porțiune din pădure care delimitează două parcele, accesul vehiculelor de orice fel este strict interzis.
  • Așadar, măsura închiderii Drumului Forestier ”Vadul Moldovei” și a liniei parcelare este o măsură strict legală, în conformitate cu Codul Silvic, și nu o ”măsură (posibil) politică”. Printr-o sentință definitivă și irevocabilă a unei instanțe judecătorești, a fost recunoscută proprietatea publică a statului asupra drumului forestier respectiv, în administrarea Regiei Naționale a Pădurilor - Romsilva, prin Direcția Silvică Ilfov, acesta fiind intabulat în prezent ca proprietate publică a statului român.
  • Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a avizat pozitiv încă din 2019 scoaterea din fondul forestier a celor trei porțiuni a drumului respectiv și a manifestat toată deschiderea pentru demersul de preluare a acestuia de către autoritatea publică locală, pentru a fi deschis circulației publice.
  • Menționăm că în conformitate cu prevederile art. 40 din Codul Silvic, aprobările pentru scoaterea definitivă a unor terenuri din fondul forestier, mai mici de un hectar, se fac la solicitarea autorității publice locale, în acest caz Primăria Sectorului 1, cu aprobarea Gărzii Forestiere.
  • În continuare, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva va sprijini aceste demers, atunci când Primăria Sectorului 1 va continua procesul de scoatere definitivă a drumului respectiv din fondul forestier".

Duminică, dezvoltatorul imobiliar a susţinut că Administraţia Municipiului Bucureşti "a dat dovadă de nepăsare şi lipsă de respect pentru miile de oameni" din acest cartier în cazul blocării accesului locuitorilor din zonă pe porţiunea de drum cu pricina.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Coşmarul bucureştenilor din cartierul Greenfield. 6.000 de oameni aveau un singur drum de acces, care acum s-a închis