De ce nu au fost detectate de radare dronele rusești care au ajuns pe teritoriul României. Explicațiile ministrului Apărării
Dronele ruseşti care au speriat românii de la graniţă, după ce au căzut în Delta Dunării, au fost distruse în aer de ucraineni. Este declaraţia Ministrului Apărării, Angel Tilvan, în faţa Parlamentului, după ce raportul privind dronele căzute în Deltă, a fost în sfârşit finalizat şi trimis Parchetului General. Acesta a precizat că dronele nu erau încărcate cu explozibil, ceea ce dovedeşte faptul că teritoriul României nu a fost vizat de forţele ruse.
De Redactia Observator la 12.10.2023, 08:37"Mamă. Vai de mine, e în vamă asta". Acestea sunt doar câteva reacţii ale oamenilor speriaţi după ce ruşii au atacat la începutul lunii octombrie infrastructura portuară ucraineană de pe Dunăre, situată lângă graniţa cu România.
Apogeul a fost atins în luna septembrie, când două dintre dronele lansate de forţele ruse în războiul împotriva Ucrainei au căzut pe teritoriul României, în localitatile tulceane Plauru şi Ceatalchoi, iar apoi, o a treia dronă a fost găsită între localităţile Nufăru şi Victoria din Delta Dunării. Fragmentele au fost trimise ulterior pentru expertiză.
Ieri, în faţa Parlamentului, ministrul Apărării Angel Tîlvăr a precizat că expertizele au ajuns la final, iar din raportul care a fost trimis Parchetului General reiese că teritoriul ţării noastre nu a fost ţinta atacurilor ruse.
Dronele care au căzut pe teritoriul României nu erau încărcate cu explozibil
Angel Tîlvăr, ministrul Apărării: Dronele au fost lovite de apărarea antiaeriană a Ucrainei în atacurile asupra portului Ismail şi au intrat într-o evoluţie necontrolabilă în vecinătatea ţintei, ceea ce a determinat pătrunderea accidentală în spaţiul naţional aerian şi căderea acestora în proximitate pe teritoriul României.
Tot el a menţionat că acţiunile necontrolate ale dronelor ruseşti ale căror fragmente au fost descoperite de teritoriul naţional, nu au putut fi remarcate de sistemele de supraveghere şi avertizare timpurie, din motive obiective.
Angel Tîlvăr, ministrul Apărării: Aceste limitări tehnice sunt specifice oricărui sistem radar oricât de performant ar fi acesta.
Totodată, Angel Tîlvăr a ţinut să sublinieze faptul că aceste incidente nu ar fi avut cum să producă pagube materiale sau victime.
Angel Tîlvăr, ministrul Apărării: Conform rapoartelor de constatare în urma analizei tehnice, dronele nu au conţinut componente de lupte active, respectiv exploziv.
Cu războiul "la uşă" incidentele petrecute la acea vreme in localităţile tulcene i-au speriat pe localnici. Atunci, autorităţile au inceput imediat verificarile.
Sonia Simionov, reporter Observator: Pompierii, poliția, armata și mai multe drone cercetează în acest moment zona de aici, din Delta Dunării, în localitățile Plauru și Ceatalchoi, cel mai probabil există informații că în continuare sunt fragmente de drone căzute pe teritoriul țării noastre.
Martori: Eram în casă când a dat prima și a doua a plecat, uite, pe aici a plecat, pe sus.
Reporter: Deci deasupra dumneavoastră.
Martori: Da. Atât de tare bâzâia.
Totodată, pentru siguranţa cetăţenilor, în locurile in care au cazut dronele, autorităţile au decis să instaleze buncăre de protecţie. De asemenea, ministrul Apărării a menționat că și securitatea la Marea Neagră reprezintă o prioritate și va fi dezbătută în ședința CSAT de azi.