Antena Meniu Search
x

Video Cu ce sisteme anti-dronă se poate apăra România, în cazul unui bombardament al rușilor

Război în UcrainaRusia loveşte din nou aproape de România. Peste noapte, zeci de drone kamikaze au fost lansate în Ucraina, la doi paşi de graniţa cu ţara noastră. Punctul de trecere a frontierei de la Isaccea a fost închis după ce debarcaderul şi clădirea vamală de peste Dunăre au fost distruse. Preşedintele Iohannis a anunţat că România va întări apărarea antiaeriană la frontiera comună. Surse Observator spun că şeful statului îl va primi marţi la Cotroceni pe liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski. 

Sonia Simionov
de Sonia Simionov

la 06.10.2023, 21:45

Vezi și

La zece zile de la ultimul atac major, ruşii au lovit punctul vamal Orlovka, cel învecinat cu Isaccea. Apărarea Ucrainei a doborât 25 dintre cele 33 de drone sinucigaşe. Celelalte au făcut prăpăd. 

  • Martor: M-am trezit că s-a simțit ușa de la intrare, a vibrat. La a două bubuitură s-a trezit și cățelușa.

În urma atacului, un depozit de grâne şi nouă camioane au fost distruse. Clădirea vamală a fost avariată, iar pontonul de acostare a bacului a fost scufundat. Pentru moment, nu se mai pune problema ca traficul prin Isaccea să fie reluat. Românii din zonă sunt însă mai speriaţi de faptul că o dronă ar putea să cadă pe partea noastră de Dunăre. 

  • Localnic: Da, şi acum tremur, mă vedeţi şi acum că tremur. Nu suntem în siguranţă, nu ştim ce va fi.
Pe acelaşi subiect

Prezent la summitul de la Granada, Klaus Iohannis a cerut şi, spune el, a şi primit sprijinul aliaţilor în această problemă. 

  • Klaus Iohannis, preşedintele României: Statele Unite au alocat avioane suplimentare de poliţie aeriană. Împreună cu NATO suntem practic în clar cum vom aduce o apărare antidronă suplimentară în zona respectivă, se lucrează la asta. 

Sistemele de apărare pot fi cele din dotarea armatei sau mutate aici de aliaţi. 

Sistemele folosite de Armata României sunt Osa-AKM sau Gepard

Sunt mobile și extrem de eficiente pe rază scurtă și medie. Gepard și Osa sunt sisteme de apărare antiaeriană blindate, capabile să depisteze ținte la altitudini de doar 10 metri, care zboară cu viteze de maximum 300 de kilometri pe oră. Sunt dotate cu muniție cu rază de acțiune de până la 7 kilometri. Osa-AKM este special conceput pentru a doborî avioane și drone, cum ar fi cele folosite de ruși la granițele noastre, Shahed-136 sau Geranium-2. Aceste sisteme zborară la altitudini joase, duc până la 200 de kilograme de muniție și nu depășesc viteze de 190 de kilometri pe oră.

Atacul cu drone nu este singurul incident periculos din apropierea graniţelor noastre. O navă de marfă sub pavilion turcesc a lovit o mină pe braţul Sulina. Din fericire, nimeni nu a fost rănit, iar pagubele au fost minore. Ieri, oficialii britanici spuneau că au informaţii că armata rusă pregăteşte atacuri cu mine asupra navelor civile care trec prin zonă. 

Tot de pe malul Mării Negre, de la Soci, Vladimir Putin mai transmite un avertisment. Se laudă că armata a testat cu succes o nouă generaţie de rachete de croazieră cu propulsie nucleară, supranumite Cernobîlul zburător datorită razei lungi de acţiune. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Evenimente » Cu ce sisteme anti-dronă se poate apăra România, în cazul unui bombardament al rușilor