Dosarul Revoluţiei, la un nou episod: ICCJ a invocat din oficiu necompetența instanței, după ce Ion lliescu a scăpat de acuzaţia de înaltă trădare
Tergiversat de ani de zile, Dosarul Revoluţiei a ajuns la un nou episod. Vineri, ICCJ a invocat din oficiu necompetența instanței, după ce Ion Iliescu a scăpat de acuzaţia de înaltă trădare.
De Redactia Observator la 27.01.2023, 22:44Fostul şef al statului mai este cercetat doar pentru crime împotriva umanității, informează avocatul Adrian Cuculiș.
ICCJ a invocat din oficiu necompetența instanței
„Rechizitoriul neclar și bâjbâiala judiciară vor duce cel mai sigur către o declinare de competență și evident alte termene lungi. Ca o notă personală, simplul fapt de a muta de la o instanță la alta dosarul revoluției din punct de vedere al volumului imenes este o operațiune dificilă. PS: O parte dintre cei pe care i-am reprezentat deja au decedat și actualmente familiile lor sunt în proces”, arată avocatul, potrivit Mediafax.
Fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu şi fostul şef al Aviaţiei Militare Iosif Rus au fost trimişi în judecată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în dosarul Revoluţiei, pentru crime împotriva umanităţii.
- Dosarul Revoluției din 1989, desecretizat de SRI. Hellvig: "Un semn că statul român trebuie să condamne cu...
- 22 decembrie 1989, ziua fugii soţilor Ceauşescu. Sunt 33 de ani de la Revoluţie: au murit sute de oameni, iar...
- Procurorii care au instrumentat dosarul Revoluției: "Nu există probe relevante ale existenţei teroriştilor în...
"Nu există probe relevante ale existenţei teroriştilor în decembrie 1989"
Procurorii Parchetului General, după ce au analizat probele din dosarul "Revoluţiei", au concluzionat că "nu există probe relevante ale existenţei teroriştilor în decembrie 1989", adăugând că prezenţa acestora nu a fost probată în niciunul dintre "miile de dosare" instrumentate în timp.
"Prin coroborare cu celelalte probe ale dosarului, concluzia este aceeaşi. După 22 decembrie 1989 - orele 16,00, focul fratricid a cauzat survenirea de decese şi răniri. Nu există probe apte să demonstreze că în intervalul 22-30 decembrie 1989 au existat terorişti sau orice altă forţă care să desfăşoare acţiuni ostile revoluţiei şi revoluţionarilor. Analiza tuturor declaraţiilor martorilor şi persoanelor vătămate (mii de declaraţii) referitoare la intervalul 22-30 decembrie 1989 relevă că mulţi dintre cei audiaţi (militari şi civili) au relatat că în acest interval de timp au luptat, sub o formă sau alta, cu 'teroriştii'. Cu toate acestea, analiza în mod logic şi loial a întregului probator al dosarului relevă că, sub imperiul psihozei securist-teroriste, aceste persoane au apreciat în mod viciat situaţiile concrete în care s-au aflat. Realitatea este că nu există probe relevante ale existenţei teroriştilor în decembrie 1989", se precizează în rechizitoriul trimis instanţei.
Anchetatorii arată că, pentru edificarea asupra stării de fapt din intervalul 22-30 decembrie 1989, a fost administrată ca probă inclusiv sinteza aspectelor rezultate din anchetele efectuate de parchetele militare, în perioada 1990-1994, în cauzele privind evenimentele din decembrie 1989, întocmită de Secţia Parchetelor Militare.