Video 22 decembrie 1989, ziua fugii soţilor Ceauşescu. Sunt 33 de ani de la Revoluţie: au murit sute de oameni, iar Justiția se chinuie să găsească vinovaţii
Sunt 33 de ani de când ne bucurăm de libertate. Dar şi tot atâţia de comemorări şi întrebări despre "cine a tras în noi?". Întrebări fără răspuns mai ales ale celor care şi-au pierdut apropiaţii sau au fost răniţi, în acele zile de decembrie geros: din 21 decembrie 1989, numai în București, 564 de oameni au fost ucişi, iar 1761 răniţi. Şi, din păcate, tot de mai bine de trei decenii, Justiţia se chinuie să găsească vinovaţii. Ieri, în Capitală, oamenii au ieşit din nou în stradă. Au depus flori şi au aprins lumânări în locul simbol al luptei anticomuniste, Piaţa 21 Decembrie 1989. Şi şeful statului a depus acolo o coroană de flori.
Avem libertate şi trăim în democraţie de mai bine de 30 de ani. Însă tot nu ştim cine e vinovat pentru ce s-a întâmplat în acel decembrie din 1989. Dosarul Revoluţiei încă trenează.
Sunt nume grele în paginile lui, cum ar fi Ion Iliescu sau Gelu Voican Voiculescu, inculpaţi şi acuzaţi abia din luna mai a acestui an de crime împotriva umanităţii, infracţiuni care până la acel moment nici nu existau în legea penală de la noi.
Laurenţiu Rădulescu, reporter Observator: În vara acestui an, dosarul a fost retrimis în judecată, dar fără nicio soluţionare până în momentul de faţă. Cum se traduce Revoluţie în 1989, în cifre? Gândiţi-vă că doar în perioada 22-30 decembrie au fost trase peste 300 de obuziere şi peste 12,6 milioane de cartuşe.
Eduard Marin reporter Observator: În urmă cu 33 de ani, chiar în acest loc, în fața Sălii Dalles, 49 de tineri au fost uciși după ce au format o baricadă umană în fața forțelor de intervenție. Au fot primii eroi ai revoluției care și-au pierdut viața.
- Revoluţia din decembrie 1989. 33 de ani de la evenimentele sângeroase din Bucureşti. Cifrele dezastrului: 50 de...
- Preşedintele Iohannis a depus o coroană de flori în memoria victimelor Revoluţiei din 1989. Mesajul premierului...
- "Eroii nu mor niciodată". Locul unde a început Revoluţia din 1989: traseul revoluţionarilor, refăcut simbolic...
În noaptea de 21 spre 22 decembrie 1989 au fost răniţi 500 dintre manifestanţi, iar aproape 1.000 au fost duşi la Jilava
Tot în noaptea de 21 spre 22 decembrie 1989 au fost răniţi 500 dintre manifestanţi, iar aproximativ 1.000 au fost arestaţi şi duşi la Jilava. Cei mai mulţi dintre ei erau foarte tineri.
Laurenţiu Rădulescu, reporter Observator: Piaţa Universităţii o vedem la 33 de ani de la libertatea dobândită de cei care au ieşit aici, de la baricadele pe care le ştim şi le-am văzut cu toţii în acea perioadă, sunt câteva sute de persoane, poate 150, poate 200 care au venit aici ca să-i comemoreze pe cei care şi-au pierdut viaţa în urmă cu 33 de ani.
În locul simbol al luptei anticomuniste, Piaţa Universităţii, şeful statului a depus ieri o coroană de flori.
Ziua de 22 decembrie înseamnă 33 de ani de la fuga soţilor Ceauşescu
Ziua de 22 decembrie înseamnă 33 de ani de la fuga soţilor Ceauşescu. La ora 12.06, Nicolae şi Elena, alături de Manea Mănescu, Emil Bobu, generalul Marin Neagoe şi două gărzi de corp aveau să fugă cu un elicopter de pe acoperișul Comitetului Central al PCR. Au fost prinşi după câteva ore, însă vărsările de sânge au continuat, 862 de oameni şi-au pierdut viaţa după transferul puterii.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰