Dramele refugiaţilor care ajung în vămile din România. Peste 118.000 de ucraineni au trecut graniţa
De la declanşarea războiului, peste 118.000 de refugiaţi au trecut graniţa României, prin toate punctele de trecere a frontierei. Mai puţin de jumătate dintre aceştia au părăsit deja România. În Vama Siret din judeţul Suceava ninge, vremea nu este foarte prietenoasă.
De Redactia Observator la 02.03.2022, 16:21Sunt ucraineni care ajung aici din zone care nu au fost încă atinse de conflict, dar şi familii care au fugit din calea bombelor din oraşe atacate, cum ar fi Kievul. Mulţi sunt obosiţi, iar pe chip li se citeşte îngrijorarea.
Angela Bertea, reporter Observator: În continuare foarte multe persoane intră în ţara noastră prin punctul de trecere a vămii Siret. Mame cu copii în braţe, bătrâni, adolescenţi, cu toţii au fugit din calea războiului. Nu au apucat să ia foarte multe cu ei, doar câteva bagaje. La vamă lucrurile s-au mai simplificat. Dacă unii aşteptau câteva zile pentru a trece frontiera, acum vorbim de câteva ore, însă e foarte greu şi pentru că frigul îţi pătrunde în tot corpul. Odată ajunşi aici, voluntarii îi ajută şi le oferă informaţii. Pot să se odihnească şi să se mai încălzească. În vamă au fost şi reprezentanţii unei asociaţii pentru Protecţia Animalelor. Aceştia au avut apă şi mîncare pentru animale, le-au oferit adăpost, iar câteva animale au rămas în grija lor pentru că proprietarii nu au putut să le ia mai departe cu ei.
Peste 2.000 de refugiaţi intră în România la fiecare 24 de ore, prin Vama Sighetu Marmaţiei din Maramureş. Impresionantă este însă reţeaua voluntarilor care s-a mobilizat în jurul celor care au fugit din calea războiului.
Vama s-a transformat într-un furnicar de oameni care vor să ajute, oameni care îi preiau pe voluntari, care fac liste cu cei dispuşi să le ofere un pat cald şi un adăpost peste noapte, oameni care au venit din toată ţara şi şi-au pus la dispoziţie maşinile personale pentru a-i transporta pe refugiaţi acolo unde au nevoie.
- Poveştile nescrise ale refugiaţilor ucraineni: Fug din calea războiului, dar iau durerea despărţirii de familie...
- Femeile şi copiii din Ucraina, care au fugit departe de bătăile puştilor, nu şi-au lăsat în urmă animalele de...
- România modifică legea privind Codul Aerian. Nicolae Ciucă merge la Varşovia pentru o şedinţă comună a...
Simona Vasiac, reporter Observator: Românii din întreaga ţară, dar şi din Sighetu Marmaţiei vin în vamă, lasă la mai multe asociaţii pachete cu cadouri pentru micuţi, dar şi pentru mamele care trec în aceste zile prin această vamă. Aici, în vama din Sighetu Marmaţiei am văzut şi ieri imagini impresionante. O bătrânică a intrat în ţară să îi cumpere cineva medicamente. Azi-dimineaţă am regăsit-o şi putem să vă spunem fericiţi că femeia mi-a spus câteva cuvinte înainte să treacă graniţa. Era foarte fericită pentru că a găsit români care i-au întins mâna şi i-au cumpărat acele medicamente de care a avut nevoie. Vama din Sighetu Marmaţiei este şi locul plin de emoţii, unde familiile se reîntregesc. Un bărbat care lucrează în Irlanda a venit în această dimineaţă aici a-şi prelua soţia şi cele două fetiţe care au fugit din calea războiului. Spunea că nu doarme de nopţi întregi, dar îmbrăţişarea pe care a primit-o în această dimineaţă de la fetele lui i-au şters orice urmă de grijă.
Rușii continuă să bombardeze orașele ucrainene, în ciuda condamnării internaționale și a sancțiunilor dure. Sute de persoane au fost ucise, în urma atacurilor aeriene care sunt din ce în ce mai intense. Războiul Rusia - Ucraina a intrat în ziua 7.