Antena Meniu Search
x

Update Război Rusia - Ucraina, ziua 7 LIVE TEXT. Orașul strategic Herson a căzut în mâinile rușilor, după lupte grele

Război Rusia - Ucraina, ziua 7. Rușii au continuat să bombardeze orașele ucrainene, în ciuda condamnării internaționale și a sancțiunilor dure. Sute de persoane au fost ucise, în urma atacurilor aeriene care sunt din ce în ce mai intense. Marți, orașul Harkov a fost bombardat masiv, iar o bază militară aflată la 15 kilometri de graniţa cu România a fost vizată de un atac cu rachete. Rusia a atacat un turn de televiziune din Kiev, în timp ce un convoi uriaș de blindate a continuat să avanseze spre capitala ucraineană. În discursul său de la Washington, președintele Joe Biden a spus că Vladimir Putin este "singurul vinovat" pentru invazia din Ucraina și a promis că liderul rus "va plăti un preț ridicat pe termen lung". Ucraina și Rusia au reluat negocierile de pace, fără rezultate clare. Între timp, orașul strategic Herson a căzut în mâinile rușilor.

de Redactia Observator

la 03.03.2022, 11:35

  • Vezi aici desfășurarea războiului Rusia - Ucraina, ziua 8
  • Marți, în a șasea zi de război, cinci persoane au murit după ce Rusia a bombardat un turn de televiziune din Kiev. Ministerul de Externe al Ucrainei a descris atacul drept un act de "barbarism".
  • Înainte de atac, armata rusă anunțase ce obiective din Ucraina va bombarda, avertizând civilii care locuiesc în apropierea zonelor respective să-și părăsească locuințele. 
  • Loviturile cu rachete asupra celui de-al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, Harkov, au ucis cel puțin 18 civili.
  • Premierul britanic Boris Johnson a declarat marţi că invazia Rusiei în Ucraina este mai gravă decât se aştepta să fie, adăugând că Europa este acum martoră la un "dezastru în desfăşurare".
  • Între timp, Vladimir Putin și-ar fi mutat întreaga familie într-un "oraș subteran" din Siberia, într-un buncăr dotat cu echipamente de ultimă generație.
  • În regiunea Sumy, a avut loc primul schimb de prizonieri: un ofițer rus capturat a fost eliberat în schimbul a cinci luptători din forțele de apărare ale Ucrainei.
  • Aproape 680.000 de persoane au fugit din Ucraina de la începerea invaziei ruse, numărul fiind în creștere rapidă. Se estimează că peste patru milioane de refugiați ucraineni ar putea avea nevoie în cele din urmă de protecție și asistență în țările vecine.
  • Tot marți, președintele Putin a făcut prima declarație despre oprirea războiului. Liderul de la Kremlin a anunțat în ce condiții ar putea opri "operațiunea specială" din Ucraina.
  • Vezi cum s-au desfăşurat evenimentele începând din 24 februarie, ZIUA în care a început războiul în Ucraina:  ZIUA 2ZIUA 3ZIUA 4ZIUA 5, ZIUA 6.

UPDATE 00:10. Mihail Hodorkovski, oligarh rus, despre Putin: El credea că va fi primit în Ucraina cu flori

Invazia Ucrainei va pecetlui căderea preşedintelui rus Vladimir Putin "într-un an sau doi", pentru că Moscova nu poate câştiga acest război, a estimat miercuri fostul oligarh rus devenit opozant, Mihail Hodorkovski, notează AFP.

De la Londra, Mihail Hodorkovski a declarat pentru televiziunea France 24 că decizia lui Putin a fost "emoţională", venind de la un lider care prezintă simptome de "paranoia senilă". "Este o sinucidere. Nu poate câştiga în Ucraina, chiar dacă (ruşii) iau Kiev şi Harkov. Acest lucru îi grăbeşte sfârşitul", potrivit opozantului. "Regimul se va descompune. Nu va fi rapid, vorbim de un sau doi ani", a spus el, referindu-se la prăbuşirea economiei sau la o revoluţie internă.

Pe acelaşi subiect

Mihail Hodorkovski a fost multă vreme cel mai cunoscut prizonier politic al Rusiei. El a fost încarcerat din 2003 până în 2013 pentru acuzaţii bazate în realitate, potrivit susţinătorilor săi, pe faptul că s-a opus şefului statului rus. Înainte de arestarea sa, Mihail Hodorkovski a fost directorul executiv al gigantului petrolier Iukos şi s-a întâlnit cu Vladimir Putin de mai multe ori. Potrivit acestuia, liderul de la Kremlin plănuia înainte de invazia ucraineană să rămână la putere toată viaţa, dar a făcut o greşeală "istorică".

"Nu este un nebun complet (...). Îi este frică să nu fie ucis. Dar nu este nebun din punct de vedere clinic", a remarcat opozantul care asigură că, după două decenii la putere, înconjurat de consilieri cărora le este frică să-i spună adevărul, Vladimir Putin a subestimat amploarea rezistenţei ucrainene. "El credea că va fi primit în Ucraina cu flori. Nu se aştepta la asta", a afirmat ironic Mihail Hodorkovski, potrivit AGERPRES.

UPDATE 22:50. Herson, primul mare oraș capturat de ruși

Rusia a reuşit să captureze un prim mare oraş la Ucrainei după o săptămână de la începerea conflictului.

Oraşul Herson, din sudul Ucrainei, a devenit primul mare oraş care "cade" în mâinile ruşilor. Igor Kolykhaev, primarul oraşului, a declarat pentru The New York Times, că a discutat cu comandantul rus al unităţii care a intrat în Herson, iar acesta plănuieşte să instaureze o administraţie militară în oraş.

UPDATE 22:35. Bogdan Aurescu anunţă că Ungaria a renunţat la condiţiile impuse pentru intrarea în ţară cetăţenilor ucraineni

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a transmis, miercuri seară, că a discutat cu omologul din Ungaria, iar în urma demersurilor MAE, Ungaria a renunţat la condiţiile impuse pentru intrarea în ţară cetăţenilor ucraineni.

”Tocmai am discutat cu omologul meu, ministrul afacerilor externe al Ungariei, Peter Szijjarto, care m-a informat că în urma demersurilor României, autorităţile ungare au decis să revoce măsura anunţată anterior azi prin care cetăţenii Ucrainei fără paşapoarte biometrice nu puteau intra în Ungaria”, a transmis, miercuri seară, Bogdan Aurescu, într-un mesaj pe Twitter.  

Acesta a mulţumit ministrului ungar de Externe.  

”Mulţumesc, Peter Szijjarto, pentru această decizie care este în sprijinul cetăţenilor ucraineni atât de afectaţi de agresiunea declanşată de Rusia împotriva Ucrainei”, a mai transmis Aurescu.  

UPDATE 21:55. Lavrov cataloghează drept "furt" înghețarea activelor rusești

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a criticat îngheţarea activelor ruseşti în străinătate de către ţările occidentale, calificând aceste măsuri drept ''furt'', relatează miercuri dpa.

''Ei calcă pe toate principiile pe care le-au stabilit ferm pe scena internaţională'', a declarat Lavrov pentru postul de televiziune Al-Jazeera. ''Acesta este furt'', a apreciat el.

Ţările occidentale au început să îngheţe activele Băncii centrale ruse şi ale întreprinzătorilor privaţi în răspuns la invazia Ucrainei.

UPDATE 21:15. Reacția MAE după ce ambasadorul Rusiei a reclamat că s-ar fi încălcat drepturile unor cetățeni ruși: "Nu s-au oferit exemple concrete și probe"

​​Ministerul Afacerilor Externe a confirmat primirea unei "Note verbale" din partea Ambasadei Federației Ruse la București prin care aceasta reclama că s-ar fi încălcat drepturile unor cetățeni ruși din România, însă aceasta nu conținea nicio informație concretă referitoare la cele semnalate, se arată într-un comunicat al MAE.

„MAE a solicitat telefonic imediat Ambasadei Federației Ruse, în dimineața zilei de 2 martie 2022, prezentarea unor exemple sau date care să ajute la înțelegerea situației și la stabilirea eventualelor demersuri necesare. Până la acest moment, precizările solicitate nu au fost primite la MAE”, precizează sursa citată.

MAE informează că a primit anterior, prin Notă verbală a Ambasadei Federației Ruse, o solicitare de sprijin pentru facilitarea accesului în România al unor transportatori de mărfuri înregistrați în Federația Rusă, în tranzit din Ucraina spre terțe destinații. În acest caz, conform practicii obișnuite, MAE a informat prompt autoritățile de resort pentru dispunerea demersurilor necesare și acordarea întregului sprijin.

„În concluzie, MAE nu deține date concrete despre situația semnalată de Ambasada Federației Ruse. MAE consideră că demersul Ambasadei, realizat în parametrii generali și fără oferirea de exemple concrete și probe care să susțină afirmațiile în cauză, precum și menționarea lui în mass-media de către reprezentanții misiunii diplomatice ruse sunt de natură să inducă în eroare opinia publică”, se mai arată în comunicat.

UPDATE 20:15. Ucraina anunţă că a capturat 22 de tanchişti ruşi

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

22 de tanchişti ruşi au fost capturaţi în Ucraina, informează NEXTA.

UPDATE 20:05. Ucraina aşteaptă semnale pozitive de aderare a ei la UE

Ucraina speră să primească semnale pozitive în demersul ei de a deveni membră a UE, au declarat miercuri preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi ministrul său de externe Dmitro Kuleba, în timp ce Parlamentul European a atras atenţia că rezoluţia sa de susţinere a acestui proces nu înseamnă că el a început sau că Ucraina ar beneficia de vreo procedură specială de aderare, consemnează agenţiile Reuters şi EFE.

Preşedintele Volodimir Zelenski a avut miercuri o discuţie la telefon cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, în a şaptea zi a invaziei ruse în Ucraina. ''Am discutat situaţia actuală pe câmpul de luptă şi eforturile diplomatice. Aşteptăm semnale pozitive privind aderarea Ucrainei la UE'', a declarat Zelenski după această convorbire.

''Acum totul este posibil. UE a arătat că este capabilă să ia decizii fundamentale când are voinţă politică. Acum este momentul să ia o asemenea decizie privind aderarea noastră'', a declarat la rândul său Kuleba despre cererea ţării sale de a intra în UE.

UPDATE 19:45. Negociatorul-şef rus Vladimir Medinski anunţă negocieri cu Ucraina joi dimineaţa, în Belarus, în apropiere de Polonia

Negociatorul-şef rus Vladimir Medinski anunţă miercuri că o delegaţie ucraineană este aşteptată la negocieri între Rusia şi Ucraina joi dimineaţa, în Belarus, relatează AFP.

Aceste negocieri sunt prevăzute pe teritoriul belarus, într-un loc pe care cele două părţi l-au ales ”împreună”, ”nu departe de frontiera cu Polonia”, dă asigurări şeful delegaţiei ruse.

UPDATE 19:30. Forţele ucrainene au "eliberat" oraşul Makariv, situat la 60 de kilometri de Kiev

Comandantul-şef al Forţelor armate ucrainene, generalul Valeri Zalujnî, anunţă într-un mesaj postat pe Facebook că forţe ucrainene au ”eliberat” oraşul Makariv, situat la 60 de kilometri de Kiev, relatează AFP.

Trupe ucrainene s-au ”stabilit” în oraş, anunţă oficialul.

UPDATE 19:15. Rusia publică, pentru prima dată, numărul soldaţilor morţi şi răniţi în urma invaziei în Ucraina

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Ministerul Apărării din Rusia anunţă că "există pierderi în rândul camarazilor noștri care participă la o operațiune militară specială - 498 de soldați ruși au murit în serviciul militar, 1597 dintre tovarășii noștri au fost răniți", informează Ria Novosti.

Cifrele anunţate de ruşi sunt considerabil mai mici decât cele făcute publice de președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Acesta a declarat că aproape 6.000 de ruși au fost uciși în primele șase zile de război.

UPDATE 18.55. Rusia cere explicații României în legătură cu pretinse încălcări ale drepturilor cetățenilor ruși

Rusia a trimis o notă Ministerului de Externe al României privind încălcări ale drepturilor cetăţenilor ruşi în România, MAE român promiţând că va lua măsuri dacă va fi posibil, a declarat miercuri ambasadorul Rusiei în România, Valeri Kuzmin, într-o intervenţie la postul Rossia-24, potrivit TASS.

UPDATE 17:45. Ucraina le invită pe mamele soldaţilor capturaţi să vină să îi ia

Armata ucraineană le-a invitat miercuri pe mamele soldaţilor ruşi capturaţi pe teritoriul său să vină să îi ia, Kievul afirmând că a luat prizonieri zeci de militari de la începutul invaziei ruse, relatează AFP.

A fost luată decizia de a-i preda pe soldaţii ruşi mamelor lor dacă acestea vin să îi ia în Ucraina, la Kiev," a transmis Ministerul ucrainean al Apărării într-un comunicat.

Ministerul a publicat numerele de telefon şi o adresă de e-mail prin care mamele pot obţine informaţii despre fiii lor prizonieri în Ucraina.

În cazul în care detenţia fiilor lor este confirmată, femeile ruse sunt invitate să meargă în Polonia, apoi să intre în Ucraina printr-un punct de trecere a frontierei.

"Veţi fi primite şi însoţite la Kiev, unde îi veţi putea lua pe fiii voştri", a subliniat Ministerul Apărării ucrainean.

"Spre deosebire de fasciştii lui Putin, noi, ucrainenii, nu ducem un război împotriva mamelor şi copiilor lor capturaţi", se mai arată în comunicat.

UPDATE 17:35. Primarul din Mariupol, apel disperat după mai bine de 12 ore de atacuri ale rușilor: "Ne fac una cu pământul!"

Într-o transmisiune în direct la televiziunea ucraineană, primarul din Mariupol a declarat că "forțele inamice de ocupație ale Federației Ruse au făcut totul pentru a bloca ieșirea civililor din orașul cu jumătate de milion de locuitori".

Primarul spune că forțele rusești "ne fac una cu pâmântul, non-stop, de 12 ore". "Astăzi nu putem nici măcar să scoatem răniții de pe străzi, din case și apartamente, deoarece bombardamentele nu se opresc", a adăugat acesta.

UPDATE 17:05. Kremlinul recunoaște că sancțiunile reprezintă o "lovitură serioasă" pentru economia Rusiei

Sancţiunile financiare aspre impuse de SUA, Uniunea Europeană şi aliaţii occidentali au dat o "lovitură serioasă" economiei Rusiei, a recunoscut purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit agenţiilor de presă ruse, citate de Agerpres.

"Economia rusă se află acum sub o presiune serioasă şi o lovitură serioasă, aş spune", a afirmat Peskov.

El a adăugat însă că "există o marjă de siguranţă, există potenţial şi există planuri. O muncă neobosită este în desfăşurare. Vom rămâne în picioare".

Potrivit lui Peskov, Rusia are încă rezerve pentru a-şi proteja economia.

UPDATE 16:55. Forțele Ruse au preluat controlul asupra celei mai mari centrale nucleare din Europa

Forțele ruse au preluat controlul asupra zonei din jurul centralei nucleare Zaporojie din Ucraina, anunță șeful de supraveghere nuclear al ONU, Rafael Grossi.

Într-o declarație, Grossi a spus că diplomații ruși de la Viena au informat Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) că personalul și-a continuat activitatea și că nivelurile de radiații "rămân normale".

Centrala nucleară Zaporojie este cea mai mare centrală electrică din Europa și are șase din cele 15 reactoare nucleare ale Ucrainei.

UPDATE 16:45. Preşedinta Comisiei Europene vine la Bucureşti. Ursula von der Leyen, discuţii cu Klaus Iohannis pe tema războiului din Ucraina

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi Înaltul Comisar al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi, Filippo Grandi, vin joi la Bucureşti. Cei doi oficiali vor fi primiţi de preşedintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, vine joi în România, potrivit unui anunț al Administrației Prezidențiale.

UPDATE 16:30. Rusia forțează cucerirea orașului Harkov. Zeci de cadavre ale civililor filmate pe străzi

Orașul Harkov este sub asediu. Imaginile de la fața locului arată proporțiile dezastrului cauzat de bombardamentele rușilor: clădiri distruse și zeci de cadavre ale civililor printre dărâmături.

ATENȚIE! IMAGINI ȘOCANTE, CU PUTERNIC IMPACT EMOȚIONAL!

Într-un videoclip publicat pe Twitter de NEXTA se pot vedea urmările bombardamentelor rusești. 

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

De asemenea, aceeași sursă notează că rușii au bombardat și o școală din oraș și că opt copii așteaptă evacuarea.

UPDATE 16:20. Rusia ameninţă după sancţiuni: "Războaiele economice s-au transformat destul de des în războaie reale"

Occidentul nu poate intervi altfel decât economic în conflict. Noi sancţiuni împotriva Rusiei vin în fiecare zi.

Dmitri Medvedev, vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei şi fost preşedinte al Rusiei, l-a criticat pe Bruno Le Maire, ministrul franceze de Finanţe, care a declarat că Occidentul va duce "un război economic şi financiar total" împotriva Rusiei. Bruno Le Maire a declarat că sancţiunile împotriva Rusiei vor duce la prăbuşirea economiei ruse.

"Sancţiunile sunt de o eficacitate formidabilă. Vom provoca prăbuşirea economiei ruseşti", a declarat ministrul de Finanţe din Franţa.

UPDATE 15:55. Ucraina acuză Rusia că ar fi ucis cel puțin 2.000 de civili în timpul invaziei

Peste 2.000 de civili au fost ucişi şi sute de structuri au fost distruse, inclusiv instalaţii de transport, spitale, grădiniţe şi locuinţe, în timpul invaziei ruse din Ucraina, a informat miercuri Serviciul de Urgenţă ucrainean, citat de Reuters.

UPDATE 15:45. Alexei Navalnîi îndeamnă populaţia rusă să protesteze zilnic împotriva războiului din Ucraina

Cel mai vocal opozant al lui Vladimir Putin, Alexei Navalnîi, care se află în prezent în închisoare, a îndemnat populaţia rusă să protesteze zilnic faţă de agresiunea militară a Moscovei în Ucraina, a scris purtătorul său de cuvânt, Kira Yarmysh, într-o postare pe contul de Twitter.

UPDATE 15:30. Dmitri Rogozin: Scoaterea din funcțiune a sateliților este motiv de război

Rusia va trata orice atac cibernetic asupra sateliţilor săi drept o justificare pentru război, a anunţat miercuri directorul Agenţiei spaţiale ruse, Dmitri Rogozin.

„Scoaterea din funcțiune a sateliților oricărei țări este de fapt un casus belli, motiv de război”, a declarat Dmitri Rogozinm citat de Interfax, potrivit Reuters.

UPDATE 15:25. Soldaţii ruşi ar fi ieşit cu grenade în mâini când au negociat capitularea unui oraş ucrainean

Rusia nu a cucerit încă niciunul dintre marile oraşe ale Ucrainei, dar deţine controlul în câteva localităţi mai mici.

Un oraş de acest gen, cucerit de armata rusă, este Konotop din regiunea Sumy, aflat la aproximativ 200 de kilometri de capitala Kiev. Acolo, trupele ruse au intrat în oraş şi au cerut capitalurea. Au ameninţat că locul va fi bombardat dacă ucrainenii nu acceptă să se predea de bunăvoie.

UPDATE 15:05. Locuitorii Odessei se pregătesc pentru invazie

Locuitorii Odessei se pregătesc pentru invazie. Un videoclip postat pe o reţea de socializare a surprins zeci de oameni care cară saci de nisip şi construiesc baraje pe plajă. 

Oamenii se așteaptă la un atac dinspre mare, aşa că au sudat părţi din şine vechi pe care le-au folosit pentru a forma structuri în formă de X, menite să servească drept bariere antitanc. 

UPDATE 14:55. "Putin nu are idee ce urmează". Ce înseamnă de fapt avertismentul lansat de Joe Biden

În primele 15 minute din discursul său privind Starea Națiunii, preşedintele american Joe Biden a condamnat invazia Rusiei în Ucraina și a promis solidaritate cu poporul ucrainean. Deși discursul anual al şefului administraţiei de la Washington este prezentat ca un mesaj către Congres, comentariile sale despre Ucraina au fost adaptate pentru patru tipuri de public, cu patru mesaje distincte.

UPDATE 14:49. Prețul gazelor naturale a atins un nivel record în Europa

Prețul gazelor naturale a atins, miercuri, un nivel record în Europa. Contractele futures de referință au urcat până la 194 de euro (215 dolari) pe megawatt/oră. Creșterea este de 60% față de marți și mai mult decât dublu față de nivelul înegistrat vineri.

UPDATE 13:52. Rusia susţine că a preluat controlul celei mai mari centrale nucleare din Ucraina

Forţele ruse deţin controlul celei mai mari centrale nucleare din Ucraina, anunţă miercuri Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică (AIEA), citând informaţii de la Moscova.

Între timp, sute de ucraineni, între care şi angajaţi ai centralei nucleare din Enerhodar au blocat accesul vehiculelor pe drumul principal. Imaginile publicate pe reţelele de socializare arată o mobilizare uriaşă a localnicilor din sud-estul ţării. 

UPDATE 13:45. A doua rundă de negocieri, în această seară

O a doua rundă de negocieri între Ucraina și Rusia va avea loc în această seară, a informat agenția de știri de stat rusă Tass, citând un consilier al biroului prezidențial ucrainean, potrivit The Guardian.

UPDATE 13:34. Vladimir Putin ar plănui să-l reinstaleze în funcția de președinte al Ucrainei pe Viktor Ianukovici

Liderul rus Vladimir Putin vrea să-l reinstaleze pe Viktor Ianukovici în funcția de președinte al Ucrainei. Fostul lider de la Kiev ar fi în prezent la Minsk, iar Kremlinul pregătește o operațiune specială pentru a-l înlocui pe Zelenski, potrivit surselor publicației Pravda din serviciile de informații ucrainene.

UPDATE 12:15. Serghei Lavrov: Un al treilea război mondial va fi nuclear

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a declarat miercuri că, dacă ar fi să aibă loc un al treilea război mondial, acesta ar implica arme nucleare şi ar fi distructiv, a relatat agenţia de presă RIA, citată de Reuters. Şeful diplomaţiei ruse a mai spus că Rusia, care a lansat săptămâna trecută un atac în Ucraina pe care îl numeşte "operaţiune militară specială", s-ar confrunta cu un "pericol real" dacă Kievul ar obţine arme nucleare.

UPDATE 11:28. Peste 670.000 de ucraineni au fugit din calea războiului. Cei mai mulți au ales Polonia

Organizația Națiunilor Unite a confirmat că un total de 677 243 de refugiați ucraineni au intrat până acum în țările vecine. Cei mai mulți au ales Polonia - 377.400 de persoane. Alți 89.561 de ucraineni s-au refugiat în Ungaria, 65.391 în Rep. Moldova. În Slovacia sunt 54.304 refugiați. În România sunt 38.461 de refugiați. În Belarus s-au refugiat 329 de cetățeni ucraineni. Între timp, Agenția ONU pentru Refugiați spune că un total de 51.797 de persoane au călătorit mai departe în alte țări europene.

UPDATE 11:05. Copii arestați în Rusia, pentru că au protestat împotriva războiului

Ministrul de Externe al Ucrainei susține că Vladimir Putin a arestat copii la Moscova, pentru că au protestat împotriva războiului pornit în Ucraina. Dmytro Kuleba a postat pe Twitter imagini sfâșietoare cu micuții în spatele gratiilor, fiind acuzați de extremism după ce au afișat pancarte pe care scria mesajul "NU războiului". 

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

UPDATE 10:05. Ucraina va fi ajutată cu rachete Stinger şi Javelin

Ucraina va primi mai multe rachete Stinger şi Javelin din alte ţări, precum şi un nou transport de drone din Turcia, a anunţat miercuri ministrul ucrainean al apărării Oleksii Reznikov, informează Reuters. Mai multe ţări occidentale s-au angajat să furnizeze arme Ucrainei pentru a o ajuta să lupte împotriva invaziei ruse. 

UPDATE 9:50. Sediul poliției din Harkov, atacat cu rachete

Un atac cu rachetă în Harkov a lovit clădirea departamentului regional de poliție din oraș, anunță agenția de presă Unian. Imaginile dramatice au fost postate pe canalul Telegram al lui Anton Geraschenko, consilier al ministrului de Interne al Ucrainei.

UPDATE 9:32. Zelenski: Aproape 6.000 de soldați ruși uciși în conflict

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat că aproape 6.000 de ruși au fost uciși în primele șase zile de război, potrivit Sky News

Liderul ucrainean insistat că Rusia nu poate câștiga acest război cu „bombe și rachete”, care lovit în ultimele zile asupra orașelor ucrainene. El a mai spus că Moscova „țintește să ne ștergă istoria”, după ce memorialul Holocaustului din Kiev a fost lovit marți de o rachetă rusă.

UPDATE 8:50. Cel puțin 21 de morți și 112 răniți în Harkov

Cel puțin 21 de persoane au fost ucise și 112 au fost rănite în urma bombardamentelor în al doilea cel mai populat oraș al Ucrainei, Harkiv, a declarat primarul orașului. Peste noapte, pozițiile de apărare ucrainene au fost „în mod constant sub influența focului inamic, a aviației, a artileriei cu reacție și a armelor de foc”, a transmis Oleh Sinehubov într-un mesaj pe Facebook, în această dimineață.

Primarul din Harkov a precizat că sectoarele de nord-est și nord ale orașului au fost atacate, confirmând un atac asupra unui spital militar.

UPDATE 8:20. Aproape 24.000 de cetățeni ucraineni au intrat marți în România

Marți, prin punctele de frontieră au intrat în România 71.364 de persoane, dintre care 23.862 cetăţeni ucraineni. Este o creştere cu 5,6% faţă de ziua precedentă, explică autoritățile. 

Pe la frontiera cu Ucraina au intrat în Romania 10.449 cetăţeni ucraineni (creștere de 8%), iar pe la cea cu Republica Moldova au intrat 11.524 cetăţeni ucraineni (creștere de 1,6%). Din România au ieșit 78.584 de persoane, dintre care 17.783 cetăţeni ucraineni ceea ce reprezintă o creştere de 12%. De la declanşarea crizei, în România au intrat 113.100 cetăţeni ucraineni şi au ieşit 68.100 cetăţeni ucraineni.

UPDATE 7:38. Armata rusă ar fi cucerit oraşul Herson

Se pare că trupele ruse ar fi cucerit centrul oraşului Herson, din sudul Ucrainei, relatează BBC Bews. Sunt citați oficiali locali ucraineni, care afirmă că oraşul a căzut în mâinile forţelor ruse.

Primarul orașului, Igor Kolykhaiev, a declarat pentru postul de radio local că forțele ruse au capturat gara și portul orașului marți seară. "Luptele au loc acum, iar ocuparea orașului nostru este în curs".

El a spus că mulți oameni au murit, inclusiv soldați și civili ucraineni, iar oficialii guvernamentali încearcă acum să se asigure că oamenii pot pleca sau pot ajunge la adăposturi.

Herson, care are o populație de aproape 300.000 de locuitori, este situat între Mykolaiv și New Kakhovka. Oficialii Mykolaiv au declarat în ultima oră că orașul este încă în mâinile ucrainene.

UPDATE 6:10. Parașutiștii ruși au aterizat la Harkov

Parașutiștii ruși au aterizat la Harkov și au atacat unul dintre centrele medicale militare ale orașului, relatează agenția de presă UNIAN. Forțele ucrainene resping atacul, anunță Serviciul de Securitate al Ucrainei, potrivit canalului Telegram al Radei Supreme a Ucrainei. 

"Trupele ruse au debarcat la Harkov. Invadatorii au atacat spitalul - Centrul Clinic Medical Militar al Regiunii de Nord. A început o bătălie între invadatori și apărătorii ucraineni", se arată în mesaj.

Potrivit canalului Telegram „Forțele Armate Operaționale ale Ucrainei”, atacul a avut loc în momentul în care a fost anunțată o alertă aeriană în oraș și regiune. 

UPDATE 6:00. O rachetă a lovit o clădire rezidenţială, în oraşul ucrainean Jîtomîr

Două persoane au fost ucise într-un atac aerian asupra oraşului Jîtomîr, la vest de Kiev, potrivit Serviciului de Stat de Urgenţă al Ucrainei, citat de BBC News. Alţi trei au fost răniţi şi mai multe persoane ar putea fi prinse sub moloz, a mai transmis serviciul guvernamental. 

Instituţia a anunţat că cel puţin 10 case şi un spital local au fost avariate în urma atacului. Potrivit The Kiev Independent, a fost vorba despre o rachetă de croazieră care a lovit o clădire rezidenţială din apropierea unui spital. Consilierul ministrului de interne Anton Heraşcenko afirmă că racheta era îndreptată către Baza Brigăzii 95 din Jîtomîr. 

UPDATE 5:55. Joe Biden: Vladimir Putin a calculat foarte greşit

Preşedintele american Joe Biden a afirmat, în primul său discurs despre Starea Națiunii, că Vladimir Putin "a urmărit să zguduie temeliile lumii libere" prin atacul asupra Ucrainei, crezând că "lumea se va uita în altă parte", relatează CNN. "Dar a calculat foarte greşit", a adăugat Biden.

"În urmă cu şase zile, Vladimir Putin a urmărit să zguduie temeliile lumii libere (...) Dar a calculat foarte greşit", a afirmat Joe Biden.

Președintele SUA a maii spus că Putin a crezut că va putea intra în Ucraina, iar restul lumii se va uita în altă parte. "În loc de asta, a dat de un zid de putere pe care nu l-a anticipat şi nu şi l-a imaginat. A întâlnit poporul ucrainean", a continuat Biden.

În discursul său, liderul de la Casa Albă a susţinut că Putin "este acum mai izolat de lume decât a fost vreodată". "Când istoria acestei perioade va fi scrisă, războiul lui Putin împotriva Ucrainei va fi lăsat Rusia mai slabită şi restul lumii - mai puternică", a spus Biden.

UPDATE 5.50 Astăzi, Ucraina și Rusia reiau negocierile de pace

Miercuri, la o săptămână de la declanșarea războiului, are loc a doua rundă de negociri între delegațiile Rusiei și Ucrainei, relatează presa de stat rusă. Agenția de presă TASS a citat marți o sursă din partea rusă, spunând că miercuri, 2 martie, este data asupra căreia ambele părți au convenit inițial, relatează CNN.

Agenția de știri de stat rusă RIA a precizat că a doua rundă de discuții va avea loc la granița Belarus-Polonia. Ucraina vrea armistiţiu şi plecarea tuturor trupelor ruseşti, inclusiv a celor din Donbas şi Crimeea. Rusia, pe de altă parte, vrea să îi fie respectate interesele.

"Negocieri corecte pot avea loc doar atunci când una din părţi nu loveşte pe alta cu rachete în timpul negocierilor. Au fost bombardamente în acelaşi timp cu negocierile, prin acest lucru cred că Rusia încearcă pur şi simplu să pună presiune pe noi. Nu vă pierdeţi timpul. Nu acceptăm această tactică", a declarat Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei.

Prima rundă de negocieri a avut loc luni, în localitatea Gomel din Belarus, a durat aproximativ 6 ore și s-a încheiat fără un rezultat concret.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Război Rusia - Ucraina, ziua 7 LIVE TEXT. Orașul strategic Herson a căzut în mâinile rușilor, după lupte grele