100 de copii din Constanţa au fost trimiși la spital, după ce educatoarea lor a fost diagnosticată cu TBC
100 de copii din judeţul Constanţa trec printr o situaţie extrem de dificilă, iar părinţii lor sunt cu sufletul la gură. Cei mici au fost trimişi la spital, pentru analize, după ce educatoarea lor a fost diagnosticată cu TBC.
De Redactia Observator la 05.11.2018, 21:07100 de copii din judeţul Constanţa trec printr o situaţie extrem de dificilă, iar părinţii lor sunt cu sufletul la gură. Cei mici au fost trimişi la spital, pentru analize, după ce educatoarea lor a fost diagnosticată cu TBC. Femeia s-ar fi simţit rău încă de la începutul anului şcolar, dar nu s-a dus imediat la medic.
De zece ani, în România, profesorii nu mai sunt obligaţi să-şi facă examene pulmonare, la începutul anului şcolar, deşi avem peste 12 mii de cazuri de tuberculoză anual, iar rata mortalităţii ne situează pe locul al şaselea în Europa.
Georgiana Străinu, părinte: Ne-a spus doamna că se simte rău, după care am aflat că are TBC.
Doina Latu, părinte: Dansa cand a venit in septembrie, arata jalnic, se vedea ca e bolnava, tuşea, stranuta, sa nu spuna ca a facut analiza. Le-a adus pur si simplu, nu ca le-a făcut.
Din 11 septembrie, până pe 23 octombrie, când educatoarea a anunţat conducerea grădiniţei din comuna Corbu că a fost diagnosticată cu tuberculoză, femeia a stat printre copii. Teoretic, i-a pus în pericol dacă ţinem cont că tuberculoza este o boală contagioasă care se transmite şi printr-un strănut.
Anca Dragomir, inspector general adjunct la ISJ Constanța: Cadrul didactic trebuie sa fie constient si responsabil si atunci cand nu se simte sa-si dea seama ca ar putea suferi de o boala contagioasa si ar avea de suferit si copiii in primul rand si ar trebui din proprie initiativa sa mearga la medic.
După internarea educatoarei, 80 de copii au fost trimişi la analize, iar grădiniţa a fost închisă pentru dezinfecţie.
Loti Popescu, purtător de cuvânt la DSP Constanţa: Au fost testaţi copiii, după testare, doi dintre ei au fost trimişi la spital pentru investigaţii.
Elena Badea, directoarea grădiniţei din Corbu: Noua ni s-a transmis clar ca nu exista virus printre copii. Nu exista copil cu TBC in gradinita noastra.
Elena Danteș, pneumolog: Dintre toti copiii care au fost controlati, au fost doar 8 care au prezentat forma de infectie latenta, nu boala, niciunul din acestia neavand boala activa.
Părinţii sunt revoltaţi că, timp de trei luni, copiii lor trebuie să ia preventiv tratament.
Georgiana Străinu, părinte: Să le dăm un tratament de trei luni, periculos pentru ficat, cine răspunde?
Educatoarea de 60 de ani este internata sub tratament, dupa o pauza de 3 sapatamani, micutii au revenit la gradinitia, sub indrumarea unei alte educatoare.
La începutul anului şcolar, cadrele didactice fac doar un control medical sumar care nu include şi un examen pulmonar, deşi în comunităţile cu mulţi copii riscul de transmitere a unei boli contagioase este foarte mare.