Emil Boc a ieșit la plimbare cu o canoe, pe lacul Gheorgheni din Cluj-Napoca, în memoria lui Ivan Patzaichin
Primarul din Cluj-Napoca, Emil Boc, a participat la o sesiune de antrenament pe lacul Gheorgheni, un eveniment organizat în memoria campionului Ivan Patzaichin, decedat pe data de 5 septembrie.
De Redactia Observator la 06.09.2021, 17:45"Din două motive sunt și eu aici. În primul rând, pentru a aduce și pe această cale un omagiu marelui campion Ivan Patzaichin. Canoea a pierdut ieri un mare campion, dar a câștigat un zeu, care cred că va veghea asupra canoii, în ceruri, și pentru toți și pentru totdeauna să țină flacăra vie pentru acest sport care e extraordinar. În al doilea rând sunt aici pentru că această inițiativă extraordinară și minunată, pentru a facilita tuturor clujenilor șansa de a face un sport, de a face canoe sau alte sporturi într-un oraș în care toți suntem egali și toți avem accesibilitate, dreptul să practicăm sportul și să ne bucurăm de calitatea vieții", a declarat Emil Boc, potrivit Monitorul de Cluj.
La eveniment au fost invitați speciali Alexandru Bologa, sportivul nevăzător paralimpic clujean medaliat cu bronz la Jocurile Paralimpice de la Tokyo din august și Alex Benchea, alpinistul nevăzător care luna acesta a ajuns pe Elbrus (5642 m), cel mai înalt vârf din Caucaz.
Povestea fascinantă a lui Ivan Patzaichin, "un om al oamenilor"
- Înmormântarea lui Ivan Patzaichin va avea loc marți, la Cimitirul Bellu. Zeci de oameni i-au adus un ultim omagiu...
- Klaus Iohannis: Este o zi tristă pentru ţara noastră. Ne despărţim de doi dintre cei mai iubiţi români: Ivan...
- Ivan Patzaichin, o poveste de iubire unică. “Eu tot pe Ivan l-aș alege!”, mărturisea Georgiana, soţia sa
Ivan a plecat dintre noi. Rămâne Patzaichin. Legenda. Fiul Deltei din Lotcă, sportivul care a demonstrat că imposibilul nu există. Chiar şi atunci când pagaia se rupe la începutul cursei şi totul pare să se împotrivească destinului. A câştigat zeci de medalii, iar locul al doilea nu a fost niciodată o opţiune pentru cel care a ajuns de patru ori campion olimpic. O boală nemiloasă l-a răpit. Însă, moştenirea lăsată în urmă rămâne pentru eternitate.
"Ivan Patzaichin a plecat şi nu se mai întoarce". A fost mesajul trist al familiei care a înmărmurit o lume întreagă. Sportivul care a ridicat canotajul pe cele mai înalte culmi nu mai este. Povestea sa e povestea fiului Deltei, care luptă şi învinge fiecare obstacol. Care a învăţat de mic faptul că viaţa e o bătălie, că nu trebuie să renunţi niciodată. Aşa a ajuns întotdeauna în faţa tuturor, niciodată cu privirea înapoi.
Născut într-o casă ţărănească din Delta Dunării de la Mila 23, într-o familie de pescari lipoveni, a ieşit în lumea largă când era doar un adolescent. Visa să ajungă mare. Deşi părea firav, puştiul Ivan avea vână şi dorinţă să câştige. La 19 ani, după doar un an de antrenamente, ajungea la Mexic, în 1968. I s-a cântat pe podium imnul naţional de sute de ori. Iar drept recunoaştere, Ivan a primit colanul de aur, cea mai inaltă distincţie sportivă. Iar în 2019 a primit Ordinul Național Steaua României, în grad de Cavaler.
După retragere, Patzaichin a urmat cariera de antrenor
În 1984 s-a retras. Ivan trecea de la sportivul fantastic la antrenorul care uimea lumea cu cei pe care îi pregătea, mentorul care le dădea curaj. Elevii săi au cucerit peste 150 de medalii olimpice. În 2010 a pus bazele asociaţiei Ivan Patzaichin Mila 23.