Exerciţiu uriaş coordonat de scafandrii militari români în Marea Neagră: aproximativ 500 de mine sovietice din Marea Neagră vor fi distruse
Un amplu exerciţiu de căutare a minelor din Marea Neagră şi de deminare are loc în aceste zile aproape de ţărmul nostru. Misiunea, condusă de scafandri militari din România, are loc în condiţiile în care mine ruseşti se desprind de ancore şi sunt purtate dinspre Ucraina spre ţărmurile noastre. Cel mai recent, luni, scafandrii specializaţi în lucrul cu explozibili au detonat o mină care ajunsese în dreptul staţiunii Eforie.
De Laurenţiu Rădulescu la 04.08.2022, 21:00La o oră şi jumătate de Portul Constanţa, în largul Mării Negre, la bordul navei Grozavul, 260 de militari, dintre care 200 de scafandri români şi 60 din Bulgaria, Italia sau Statele Unite simulează exerciţii de căutare a minelor, exerciţii de deminare şi de tăieri de nave. Experţii estimează că sunt între 400 şi 500 de mine sovietice vechi în Marea Neagră, care pot fi smulse din ancore în timpul furtunilor şi pot ajunge aproape de malurile României, Bulgariei şi Turciei.
Aproape o săptămână vor simula exerciţii în largul Mării Negre cei aproape 300 de militari
Poate cel mai mare pericol în cazul minelor din Marea Neagră este pentru navele comerciale, nave care se apropie de Portul Constanța, iar majoritatea și intră în Portul Constanța. Iar în cazul unei mări agitate, așa cum este astăzi, aceste dispozitive explozive nu pot fi văzute din vreme pentru a fi ocolite, spun specialiștii. Până acum, scafandrii EOD, adică cei specializaţi în lucrul cu explozibili, au distrus două mine ruseşti din apropiere de ţărmul nostru. Cel mai recent, luni. Era o mină de suprafaţă şi avea o încărcătură de 20 de kilograme de explozibil TNT. Plutea la 3 kilometri distanţă de ţărm, în dreptul staţiunii Eforie.
"Am putut să ne apropiem în condiţii de siguranţă de ea, să o manevrăm în condiţii de siguranţă şi să o şi distrugem. Se ataşează o încărcătură de distrugere, dedesubt sub mină, se întinde un fir de siguranţă şi de la distanţa optimă se detonează această mină", a declarat Mihai Iordache, căpitan comandor. Aproape o săptămână vor simula exerciţii în largul Mării Negre cei aproape 300 de militari. "Nu există în meseria asta un singur scafandru, eu, nu, există echipă şi împreună ducem misiunea la bun sfârşit. Şansele sunt extrem de mici ca noi să greşim şi să se întâmple ceva", a declarat Gabriel Măxineanu, locotenent comandor. Chiar şi când aceste exerciţii se vor încheia, Ministerul Apărării va avea în continuare misiuni de observare aproape zilnice, ca în cazul în care mai apar mine sovietice să nu fie vieţile oamenilor puse în pericol.