Experiment Observator: Cât de importantă este izolarea termică a blocurilor cu polistiren ignifugat. Rabatul de la calitate, un pericol imens
Polistirenul folosit pentru izolarea termică a blocurilor poate fi un pericol mortal. Specialiştii atrag atenţia că materialul, care nu este tratat să reziste la incendii, se transformă în torţă. Iar multe dintre proiectele de anvelopare se schimbă pe parcurs pentru că statul are puţini angajaţi care să meargă în control.
De Andreea Milea la 13.08.2021, 22:36- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Zeci de oameni au rămas fără case în urmă cu două zile după ce blocul lor, înalt de 10 etaje, a ars ca o torţă. Clădirea era în reabilitare termică de 2 luni iar oamenii spun că focul s-a extins atât de repede din cauza polistirenului folosit.
Răzvan Burtea, preşedintele blocului: Din păcate nu avem controlul pentru că lucrarea este plătită de către primărie. Dumnealor supraveghează lucrarea. Dacă ei au folosit sau nu au folosit materiale corespunzătoare nu ştim până nu se face expertiza. Ar fi trebuit să fie un diriginte de şantier care să se ocupe de muncitorii care lucrau, diriginte de şantier care în script există dar în fapt nu a venit niciodată să vadă cum se lucrează.
Tot în script la reabilitarea blocurilor se foloseşte doar polistiren ignifugat, un material care nu întreţine arderea în caz de incendiu. În realitate se mai face rabat, se pune polistiren care arde precum cartonul.
Mihai Mereuţă, preşedinte liga Asociaţiilor de proprietari: Pe principiul dormiţi liniştiţi, primarul lucrează pentru voi, proiectele s-au derulat pe banda rulantă. Eu ştiu, primarii sunt cinstiţi, soluţiile sunt cele mai bune, raportul calitate/pret este excepţional dar ca proprietar nu strică să ai lângă tine specialistul angajat, specialistul tau. În toate cazurile, că au fost verificări ale ISC sau ale curţii de conturi, au arătat că există tendinţa de a nu se respecta proiectul.
- Imagini din timpul incendiului care a mistuit un bloc din Rahova. O fațadă a ars complet, de la etajul 1 la etajul 10
- Incendiu la un bloc aflat în curs de reabilitare din cartierul Rahova: Locatarii au fost evacuaţi, nu sunt victime
- Incendiu la un depozit plin cu pufuleți și ciocolată din Cluj-Napoca. O butelie a explodat în fața pompierilor
Însă verificările sunt mult prea puţine pentru că instituţiile abilitate nu au suficienţi angajaţi. Astfel că nu există control.
Ion Ioneşti, preşedintele unui bloc reabilitat: Proiectul a fost respins de pompieri pentru că pompierii, de la 10 etaje în sus, nu aprobă polistirenul. Ca să nu ia foc, au aprobat cu vată minerală.
Experiment Observator
Testul făcut de o echipă Observator arată clar cât de importat este polistirenul ignifugat în cazul unui incendiu.
Andreea Milea, reporter Observator: Avem o placă de polistiren ignifugat, cumpărată de la un magazin de construcţii. Vom face un test să vedem cum se comportă acest material care trebuie să ne protejeze în caz de incendiu. Doar dacă flacăra este în permanenţă lângă polistiren arde, altfel nu se extinde pe întreaga placă.
În plus, timpul de evacuare a unei clădiri amvelopată cu polistiren ignigugat este mai lung şi atfel se pot salva vieţi.