Video Nu se mai găsesc meseriași. La Târgu Jiu, unde se fac 100 de blocuri, vin muncitori de la 200 de km distanță
Ţară, ţară, vrem meseriaşi. E tot mai greu de găsit forţă de muncă în construcţii. Pe un şantier din Târgu Jiu, unde se construiesc 100 de blocuri sociale prin PNRR, sunt muncitori din patru judeţe, veniţi şi de la 200 de kilometri distanţă. Ar mai fi nevoie de zeci de oameni ca lucrările să fie gata la timp.
De cinci săptămâni, muncitori din toată Oltenia au fost adunaţi într-un cartier din Târgu Jiu unde se ridică 100 de blocuri sociale cu bani europeni. Până acum, s-au turnat deja 34 de fundaţii.
"Am început cu un grup de la Piteşti şi un grup mai mic de persoane de aici, de la dumneavoastră, din Târgu Jiu. ne-ar mai trebui personal foarte mult. Vreo 30 de persoane ca să ne încadrăm în grafic", a spus Romică Pîrvu, maistru constructor.
Domnul Romică e maistru constructor. E pe şantiere de aproape 40 de ani. E învăţat să lucreze departe de casă. Acum e la aproape 200 de kilometri distanţă şi face naveta săptămânal, dar a lucrat 17 ani în Israel, Anglia şi Scoţia.
"Încet, încet o să fie şi la noi ca afară. Normele de protecţie a muncii sunt ca afară, condiţii, program, pauză de masă. Nu se mai fac cum era pe vremea mea, să faci liceul, sunt licee de construcţii, erau şcoli profesionale, acolo te învăţa să fii un bun constructor. Nu mai sunt", a declarat Romică Pîrvu, maistru constructor.
- Salarii mai mari, bonus de 12.000 de dolari, prime anuale. Cum încearcă Boeing să îşi readucă angajaţii la muncă
- Soluţii româneşti pentru toate problemele. Doi muncitori din Galaţi au găsit o modalitate inedită de a tasa...
- Peste 600 de muncitori lucrau fără forme legale la Arena Naţională. Ce amendă a primit firma care i-a angajat
Blocurile din Targu Jiu, finanțate prin PNRR
Blocurile se fac cu bani din PNRR, peste 40 de milioane de euro, şi ar trebui să fie gata în mai puţin de doi ani. E cel mai complex astfel de proiect din 1990 încoace.
"600 de apartamente sunt cu destinaţie socială. Sunt apartamente pentru tinerii din municipiul Târgu Jiu, cu vârste între 18 şi 35 de ani. Sunt peste 1000 de cereri înregistrate deja", a declarat Marcel Romanescu, primar Târgu Jiu.
"Totul va fi alimentat prin energie electrică. Sunt blocuri, proiectele prevăd construcţii de locuit cu un consum de energie aproape zero întrucât vor fi prevăzute cu sisteme de panouri fotovoltaice", a explicat Raul Chiriac, director de Investiţii, Primăria Târgu Jiu.
Ca să găsească muncitori în domeniul construcţiilor, a fost organizată şi o bursă a locurilor de muncă la sediul Agenţiei de Şomaj.
"Are nevoie de electricieni, instalatori sanitari, instalatori termice, dulgher, parchetar, fierar betonist, referent date şi muncitori necalificaţi", a spus Romeo Chiriac, directorul AJOFM Gorj.
41 de şomeri au fost la interviu sau la o probă de lucru, dar nu s-au angajat toţi. "Au venit foarte puţini care s-au angajat de acolo, câţiva oameni s-au angajat faţă de necesar", a declarat Florin Rădulescu, şef şantier.
Muncitorii aduşi din alte judeţe sunt cazaţi la un hotel din oraş.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰