Experiment Observator. La cât ajunge temperatura dintr-o maşină lăsată în soare, la 35 de grade, pentru jumătate de oră
Nu scăpăm deloc de caniculă. Pentru a doua zi consecutiv, temperaturile au atins 38 de grade în sud. Trei sferturi din ţară au fost sub avertizări cod gaben şi portocaliu de caniculă. În trenurile fără aer condiţionat, căldura extremă e greu de suportat. Au simţit-o pe pielea lor zeci de călători pe ruta Timişoara-Iaşi. Iar la Cluj, au fost surprinse imagini dramatice. Un căţel lăsat într-o maşină a murit din cauza căldurii. Atenţie, urmează imagini care vă pot afecta emoţional.
De Redactia Observator la 22.08.2023, 19:45Imagini sfâşietoare suprinse în Cluj-Napoca. În genunchi, pe asfalt, pompierii încercă să salveze un căţel. Eforturile sunt zadarnice. Animalul nu a putut fi salvat. Stăpânul l-a lăsat în maşină pe caniculă cât timp şi-a făcut cumpărăturile la un mall. Poliţiştii trag un semnal de alarmă: astfel de cazuri sunt tot mai dese, proprietarii ignoră pericolele. Deocamdată, stăpânul nu a fost amendat.
Experiment Observator
Experimentele specialiştilor arată că, într-o zi toridă, într-o maşină lăsată la soare timp de o oră, temperatura e cu peste 25 de grade mai ridicată decât afară.
Andreea Milea, reporter Observator: Dacă vă lăsaţi maşina parcată la soare, sunt suficiente şi 2 ore ca în interior temperatura să ajungă la 80 de grade Celsius. În acest moment în maşină sunt peste 35, aproape 36 de grade celsius. Haideţi să vedem cu cât va creşte temperatura. De la 35 grade urcă la 47,3 în 10 minute. Au trecut mai puţin de 30 de minute, iar temperatura a depăşit 40 de grade celsius.
- Povestea celei mai mediatizate crime din istoria României. Familia Elodiei este revoltată de eliberarea lui...
- Ilie Şerbuc a fost adus în România. Suspectul crimei care a îngrozit Capitala va fi audiat pentru a se stabili...
- Panică într-un cartier rezidenţial din nordul Capitalei. Sute de locuinţe, ameninţate de flăcări după un...
Chin pentru călătorii CFR
În cuptor s-au trezit şi zeci de călători care au mers cu trenul de la Timişoara către Iaşi.
Pasager tren: Incredibil aşa ceva, domnule. Mai rău ca animalele.
Problemele au apărut în jurul prânzului, când locomotiva a fost schimbată la Cluj. Aerul condiţionat a cedat. Din cauza căldurii, unui bărbat i s-a făcut rău. La Dej, omul a fost preluat de o ambulanţă şi dus la spital.
Clara Mihociu, reporter Observator: În mod normal, de la Timişoara până la Iaşi, cursa cu trenul durează aproximativ 16 ore, asta dacă nu are întârziere. De data asta însă oamenii în jumătate din acest drum au fost nevoiţi să suporte temperaturi chiar şi de 40 de grade celsius, spun ei, fiindcă aerul condiţionat nu funcţiona.
Pasager tren: Vai de capul meu! E ultima oară când mai merg cu trenul.
Situaţia s-a repetat astăzi şi pe ruta Botoşani-Bucureşti. La peste 40 de grade, oamenii au călătorit fără aer condiţionat. Prin câteva geamuri deschise, aerul fierbinte de afară le-a mai adus câte o pală de vânt cât să reziste.
Răspunsul ministrului Transporturilor
Mai marii din transporturi promit totuşi că vom călători în condiţii normale atât vara, cât şi iarna.
Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor: De 25 de ani nu s-a cumpărat nimic. În acest moment, suntem în procedură de achiziţie la 161 de garnituri de tren noi. Sunt în diverse stadii, şi sunt, aceste achiziţii sunt făcute.
De mâine meteorologii spun că vor lovi furtunile. Mai ales în nordul ţării, dar izolat şi în rest. Nu vom scăpa însă de temperaturile ridiate până la jumătatea lunii septembrie.