Explozie în fața hotelului Forum din Costinești, lângă dig. O mină marină s-ar fi detonat în apă, lângă plajele pline de turiști. Reacția MApN
O explozie s-a produs în zona digului din fața Hotelului Forum din Costinești. Din primele informații ar fi vorba despre o mină marină. La fața locului s-au deplasat efective de la Stația Tuzla cu o autospecială de stins incendii, tip ASAS, o autospecială SMURD B2 și o ambarcaţiunea RHIB Eforie. Reamintim că pe 15 mai 2023, o mină marină în derivă a fost descoperită la 20 de kilometri de Sulina. Dispozitivul a dispărut apoi în apele teritoriale ale Ucrainei.
De Redactia Observator la 14.08.2023, 12:57"Cu privire la explozia semnalată în această dimineață în zona digului din zona Costinești, Garda de Coastă verifică situația la fața locului. Vă rugăm să va adresați către ei pentru detalii. În ceea ce privește cea de a doua mină semnalată ca plutind în derivă în aceeași zonă, vă informăm că Forțele Navale Române au pregătit o echipă de scafandri EOD care urmează să se îmbarce pe o navă a Gărzii de Coastă din Mangalia, urmând ca împreună să se deplaseze, în cel mai scurt timp posibil, în raionul indicat in vederea evaluării situației și intervenției pentru neutralizare, in măsura în care mina este identificată", a transmis MApN.
ISU Constanţa anunţă, luni, o explozie în zona digului din faţa Hotelului Forum din Costineşti.
"În această dimineață, în jurul orei 9, am fost solicitați prin apel unic la 11 să intervenim la stațiunea Costinești, acolo unde a avut loc o explozie pe dig. La fața locului au fost alocate rapid mai multe resurse ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dobrogea al județului Constanța, de la stația Tuzla o autospecială de stingere, un echipaj de prim ajutor și ambarcațiunea Rhib. În acest momente vor pleca și colegii cu echipajul CBRN. Colegii au perimetrat zona și au constatat că este vorba despre o explozie în dig. Din fericire nu s-au înregistrat victime", a precizat Ana Maria Stoica, purtător de cuvânt al ISU Dobrogea.
Aceasta nu a putut confirma dacă explozia s-a produs din cauza unei mine marine. Potrivit unor informații pe surse, Forțele Navale Române știau de existența minei și o căutau.
- Podul din Crimeea, atacat. Ruşii susţin că au doborât două rachete şi au lansat cortine de fum, iar structura...
- Exasperaţi de atâtea amenzi, au aruncat în aer radarul. Localnicii din oraşul italian Cadoneghe primiseră 24.000...
- O lovitură, două "victime". Un blindat rusesc a explodat în Doneţk formând un crater uriaş. După 3 luni, un...
Explozie la Costinești. Primele imagini surprinse de martori
"Bucăți de piatră aruncate de aici... De aici începe apa, de unde a stropit. Multe bucăți de piatră le-a aruncat sus, pe dealul ăsta. Undeva pe aici prin zona asta s-a întâmpat. A bubuit pe pietre și a aruncat tot sus, în aer", a povestit un martor.
Orice mină marină care pluteşte în derivă, pe mare, în apropierea plajelor sau care eşuează pe plajă reprezintă un pericol pentru populaţia din zonă şi pentru cei care desfăşoară activităţi pe mare, au avertizat Forțele Navale la începutul anului.
"Orice mină marină care pluteşte în derivă, pe mare, în proximitatea plajelor sau care eşuează pe plajă reprezintă un pericol pentru populaţia din zonă şi pentru cei care desfăşoară activităţi pe mare. (...) recomandăm tuturor persoanelor care îşi desfăşoară activitatea pe mare, în larg sau în proximitatea litoralului, să anunţe autorităţile prin Serviciul de Urgenţă 112, dacă observă obiecte suspecte plutitoare şi să respecte o distanţă de siguranţă faţă de acestea", au transmis Forţele Navale.
Ce este o mină marină
Mina marină sau subacvatică este o armă explozivă ce se amplasează sub apă. Mina subacvatică este folosită în operațiunile militare maritime pentru distrugerea navelor. Sunt plasate de nave puitoare de mine sau lansate din avioane. Este compusă din încărcătură explozivă, sistem de aprindere și sistem pentru ancorare sau pentru prindere de scoarța subacvatică, de corpul navelor, sau de cheiuri. Explodează la atingere sau la comandă.
Minele marine pot fi de mai multe tipuri. După locul de acțiune minele marine se pot clasifica în:
- mine în derivă sau derivante, care plutesc la suprafața apei;
- mine ancorate, aflate la o anumită înălțime față de fundul mării;
- de adâncime, care pot fi plantate sub apă, chiar și până la 1000 m adâncime;
- mine de fund, dispuse pe scoarța subacvatică;