Fenomenul drogurilor în şcoli: "E ceva inevitabil. Vor să încerce". La ce semne ar trebui părinţii să fie atenţi, ca să-şi poată salva la timp copiii
În şcoli, drogurile au ajuns să se vândă precum bomboanele. 3.000 de tineri au fost declaraţi consumatori numai anul trecut, şi încep să se drogheze de la vârste tot mai fragede. Specialiştii le spun părinţilor la ce semne să fie atenţi, ca să-şi poată salva la timp copiii: de exemplu ochii roşii, pupilele dilatate şi comportamentul agresiv.
De Cosmina Balint la 18.02.2024, 20:28Elev: Dacă aş vrea, mă duc la un băiat acolo, îi cer şi îmi dă imediat pe 50 de lei cristal, cocaină, iarbă.
Cam atât de uşor au acces la droguri elevii din şcolile din Capitală. Aproape fiecare unitate de învăţământ are un dealer de stupefiante.
Cosmina Balint, reporter Observator: Potrivit statisticilor antidrog, aproape 3.000 de adolescenți şi elevi din şcolile din ţară au fost declarați consumatori de droguri anul trecut. Numarul real al tinerilor care consuma substante interzise este insa mult mai mare, iar media de vârstă de la care incep să consume este de 13 ani.
Elev: În toate şcolile se consumă droguri, e ceva inevitabil
- "Se va dovedi dacă va fi heroină. Eu am zis că am pastile". Șoferi prinși beți sau drogați la volan, după o...
- Captură impresionantă de droguri. Un bărbat din Timiş a fost prins în flagrant când vindea două kg de cocaină...
- Tânărul care şi-a înjunghiat cu sânge rece părinţii, dar şi un poliţist, în Galaţi, era în...
Elev: În toate şcolile se consumă droguri, e ceva inevitabil. Oamenii vor să încerce şi nu sunt informaţi despre riscuri. Au nevoie de o modalitate de a evada şi poate au şi probleme în viaţa lor personală şi încearcă să compenseze cumva sau poate nu că merge ceva greşit dar nu se simt ei înşişi dacă nu sunt sub influenţa a ceva, fie alcool fie droguri.
Elev: Vă daţi seama, sunt peste tot chestiile astea. Frustrări, supărări, probleme, poate nevoia să se afirme.
Părinţii şi profesorii ar trebui să fie atenţi la semne
Părinţii şi profesorii ar trebui să fie atenţi la semne şi să apeleze la specialişti.
Eugen Ilea, preşedintele Federaţiei Naţionale a Părinţilor Bucureşti: Părinţii consideră că nouă nu ni se întâmplă, familiei mele nu i se întâmplă. Au venit disperaţi, copilul meu consumă. Şi-au schimbat comportamentul atât în familie cât şi în relaţia cu ceilalţi copii.
Ioana Şandru, consilier şcolar: Vin profesorii care spun că ei iau note şi rezultate slabe de la performanţele avute au început să scadă şi să nu mai fie atenţi la ore.
Părinte: În general adolescenţii când consumă droguri sunt agitaţi. I-am explicat tot ce ştiu eu, am încercat să îi arăt ce consecinţe au drogurile asupra organismului. Se dilată pupilele.
Părinte: După felul cum merge, după privire, după gesturi. Au aşa mişcări necontrolate.
26 de noi droguri au fost identificate în Europa anul trecut
Efectele stupefiantelor sunt diferite în funcţie de compoziţie. Anul trecut 26 de noi droguri au fost identificate în Europa şi trecute pe lista celor interzise. 22 dintre ele au fost găsite şi în România.
Bogdan Gheorghe, medic antidrog: Dealerii dezvoltă alte noi substanţe care să nu se supună legii şi care au un efect mult mai nociv decât cele tradiţionale. Sunt substanţe chimice realizate în laborator care au fost dezvoltate să imite efectele drogurilor tradiţionale. Din anul 2008 la nivel mondial şi în special la nivel european au fost identificate în jur de 950 de astfel de substanţe.
Ce simptome pot avea consumatorii
Consumatorii pot avea halucinaţii, episoade de paranoia, un comportament violent. Li se dilată pupilele, transpiră excesiv şi au stări de greaţă. Iar în caz de supradoză se poate ajunge şi la hipertensiune, leziuni pulmonare sau chiar atac de cord. 42.000 de români au primit asistenţă de specialitate anul trecut. Pentru cei care au probleme cu drogurile autorităţile au pus la dispoziţie numărul TelVerde - 0.800.8.700.70.