Antena Meniu Search
x

Video Problema drogurilor, discutată în CSAT. Elevii cred că fenomenul va fi greu de combătut: "E mai uşor să iei droguri decât alcool. Costă 10 lei"

Mai marii ţării caută soluţii pentru combaterea consumului de droguri în şcoli şi licee. Consiliul Suprem de Apărare al Ţării a înfiinţat un grup de lucru. Dar până atunci, reporterii Observator au descoperit că, la firul ierbii, lucrurile arată exact la fel ca în prima zi de şcoală - elevii cumpară şi consumă droguri fără probleme, de la colţul străzii. Cu doar 10 lei.

Mădălina Iacob
de Mădălina Iacob

la 12.10.2023, 20:13

Vezi și

"Din punctul meu de vedere, e mai uşor să faci rost de droguri decât de alcool. Un drog de 10 lei. Sunt peste tot", spune un elev sub protecţia anonimatului. Sunt mărturiile unor elevi de la un liceu din Bucureşti. La o lună de la începutul şcolii, în şcoli nu s a luat nicio măsură iar stupefiantele se vând mai ceva ca dulciurile. "Da, in orice scoala se gaseste. Iarba e 50 de lei un gram. Cocaina e scumpa, dar nu prea se consuma, se consuma speed mai mult, e mai ieftin 100 de lei gramul. Cocaina e 100 de euro gramul. MDMA e destul de ieftin", spune un alt elev.

Poliţiştii se opun unor măsuri mai aspre

Acest tânăr e mândru că reuşit să învingă dependenţa de substanţe interzise. Ţine evidenţa zilelor printr-o aplicaţie pe mobil. Instruirea profesorilor pentru a depista elevii consumatori e în planul Ministerului Educaţiei. Iar Ministerul Sanatatii vrea testare în centre specializate, mai degrabă decât în scoli. CSAT a ajuns la concluzia că răspândirea drogurile înşcoli reprezintă un risc major la securitatea naţională. Liderii reuniti in sedinta CSAT au cautat solutii pentru strategia de combatere a consumului de droguri, mai ales in randul tinerilor. Vor sa destructureze retelele de traficanti care duc drogurile in licee.

Autorităţile au început lupta cu tarficanţii de droguri după ce Vlad Pascu a omorât doi tineri în accidentul de la 2 mai. Au începtu controalele care au scos la iveală un fenomen: un pompier pozitiv la THC a lovit cu masina o fetita de 8 ani, un mecanic de locomotiva a fost depistat pozitiv la canabis, o judecătoare a servit drept paravan traficantilor de droguri si mai multi politisti au fost prinsi drogati la volan. Preşedintele Iohannis cere schimbarea legislaţiei şi înăsprirea pedepselor.

Proiectele sunt în Parlament si prevad ca traficanţii de droguri de mare risc sa nu mai scape de inchisoare cu executare, iar şoferii care urca la volan beţi sau drogaţi sa piarda dreptul de a conduce timp de 10 ani si chiar sa li se confiste autoturismele. Pana atunci noi nu avem destul aparate drugtest. "Speram ca in aceasta saptamana, maxim saptamana viitoare sa fie semnat acordul cadru achizitia a 400 de aparate de acest fel, primele 244 au asigurata finantarea", a declarat Bogdan Despescu, secretat de stat MAI. Paradoxal, chiar poliţiştii se opun unor măsuri mai aspre. Sindicatul MAI consideră că testarea antidrog sfidează normele bunului simt şi i ar umili pe angajaţii de la Interne.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Evenimente » Problema drogurilor, discutată în CSAT. Elevii cred că fenomenul va fi greu de combătut: "E mai uşor să iei droguri decât alcool. Costă 10 lei"