Festin cu varză și carne în Harghita, dar şi în Bacău. Mii de pofticioşi s-au adunat în jurul ceaunelor
În Harghita, dar şi în Bacău, bucătarii s-au întrecut în reţete care mai de care mai gustoase.
De Redactia Observator la 15.10.2017, 22:22Varză şi carne: este combinaţia care a adunat mii de pofticioşi în jurul ceaunelor. În Harghita, dar şi în Bacău, bucătarii s-au întrecut în reţete care mai de care mai gustoase. Iar de oaspeţi n-a dus lipsă nimeni.
În comuna Frumoasa, varza e vedetă. Dis de dimineaţă, producătorii vin pe câmp să-şi adune roadele muncii de peste an. Nu duc lipsă de clienţi, pentru că li s-a dus faima în toată ţara.
Nu doar sarmale, ci şi alte bunătăţi. Au dovedit-o bucătarii care s-au întrecut în reţete delicioase.
Iar dacă unii au respectat cu sfinţenie reţetele străvechi, alţii au reinventat tradiţia.
Sărbătoare a fost şi în Slănic Moldova. Aici, ciobanii şi-au dat întâlnire la "răvăşitul oilor". Un eveniment cu tradiţie, de la care nu puteau lipsi bucatele preparate ca la mama acasă.
Ceaunele au sfârâit şi i-au atras ca un magnet pe pofticioşi. Numai că aici, "leguma" favorită a fost carnea.
"Am pregătit miel la ceaun, din ferma proprie, avem mămăliguţă, mămăliguţă proaspătă, gulaş de vită, făcut în casă, avem tochitură de purcel. Aici vă aşteptăm la un ciolan afumat cu fasole. şi un vin fiert din producţie proprie", spune gazdele ospăţului.
Iar dacă oaspeţilor li se face sete, se găseşte imediat soluţia.
Vizitatorii au gustat, dar au luat şi la pachet. Numărul lor creşte de la an la an. Pentru că, sătui de mâncarea din supermarket, tot mai mulţi redescoperă gustul tradiţional.