Sindicaliştii din Educaţie resping ultima ofertă de a înceta greva: Măriri de 600 de lei şi venituri cât salariul mediu pentru "debutanţi" în 3 ani
După 8 zile de grevă şi două mitinguri uriaşe, profesorii rămân pe poziții. Guvernul a renunţat la bonusuri şi oferă creşteri salariale: circa 600 de lei net, începând de mâine, personalului didactic şi 250 de lei, personalului auxiliar. În plus, veniturile dascălilor care intră în sistem vor creşte, în trei ani, până la salariul mediu net pe economie, care acum e aproape 4.500 de lei. Potrivit surselor Observator, sindicaliştii au decis, miercuri seara, că resping propunerile, iar o hotărâre finală va fi luată joi.
De Bianca Iacob la 31.05.2023, 20:21După cel mai mare miting de protest din Educaţie din ultimii 20 de ani, preşedintele Iohannis i-a chemat azi la discuţii pe liderii Coaliţiei.
Bianca Iacob, reporter Observator: O oră au durat discuţiile dintre preşedintele Klaus Iohannis, Marcel Ciolacu, premierul Ciucă şi ministrul Educaţiei. La discuţii s-a încercat să se convină asupra unei soluţii care să mulţumească sindicatele din Educaţie în orivinţa salarizării profesorilor.
Noua ofertă pentru profesorii şi personalul nedidactic din România
Sindicaliştii au fost chemaţi apoi la Guvern, unde li s-a propus o nouă ofertă: o majorare salarială de 1.000 de lei brut, sumă ce reprezintă un avans din creşterea pe viitoarea grilă din legea salarizării. Plus o majorare etapizată pentru dascălii debutanţi, până la atingerea salariului mediu pe economie, începând cu 2024.
- Noua ofertă pentru profesori: creşterea salariilor cu 1.000 de lei brut. Guvernul vrea să adopte OUG joi. Reacţia...
- Greva profesorilor continuă. Sindicatele au decis că nu vor semna niciun acord cu Iohannis, dacă nu le sunt...
- Când vor fi încheiate mediile pentru elevii din clasa a XII-a, a XIII-a şi de la seral. Perioada de înscriere...
- Când se pot înscrie elevii la BAC 2023. Perioada a fost prelungită de Ministerul Educaţiei, după greva profesorilor
Concret, printr-un act normativ care urmează să fie aprobat mâine, un profesor debutant ar urma să primească în jur de 600 de lei net în plus de luna viitoare. Pentru personalul nedidactic s-a discutat despre o creştere de 250 de lei pe lună. Lefurile mărite ar urma să aibă un impact bugerat de două miliarde lei în 2023.
Simion Hăncescu, preşedintele FSLI: Acum mergem la oameni să-i consultăm şi vedem care va fi răspunsul. S-a renunţat la ideea de a se lua prime. E vorba de majorări salariale.
Anton Hadăr, preşedintele Federației Naționale Sindicale Alma Mater: Majorarea este egală la toată lumea. Ceea ce este foarte important. Pentru că sunt oameni care au salarii mici şi dacă s-ar fi dat procentual, s-ar fi luat sume mai mici.
Mii de profesori au continuat să protesteze şi astăzi
În timp ce sindicaliştii şi guvernanţii încercau să ajungă la o înţelegere, mii de profesori continuau să protesteze.
Elev: Toată lumea era bucuroasă că se termină clasa a12-a, bacul, este foarte stresant că nici măcar înscrierile la bac nu mai sunt, nu le putem depune.
Ariana Dudună, eleva care a participat ieri la discuţiile sindicaliștilor cu Klaus Iohannis, a fost şi ea prezentă la proteste.
Ariana Dudună, preşedinte Asociaţia Elevilor Constanţa: Întreaga clasă politică îşi bate joc de educaţie. Un profesor care n-are cu ce să-şi hrănească familia, nu are cum să predea calitativ.
Şi în Iaşi mii de profesorii au atras atenţia asupra salariilor mici pe care le primesc.
Elevă: Greva trebuie să se oprească! Eu mă plictisesc stând acasă.
Profesor: Să se gândească şi la aceşti copilaşi. Au nevoie să înveţe şi noi să nu stăm în stradă, să fim alături de el. Pasiunea ne îndeamnă, dar să avem şi respct. Nu să fim umiliţi.
Perioada de înscriere la BAC, prelungită
Clara Mihociu, reporter Observator: Este deja pentru a treia oară în ultima săptămână, când mii de profesori se adună aici, în faţa Prefecturii din Iaşi pentru a protesta. Astăzi, coperta catalogului s-a transformat în suport pentru mesajele pe care profesorii le au de transmis către cei care ar fi trebuit până acum să le rezolve problemele.
Din cauza grevei, Ministerul Educaţiei a anunțat că prelungește până la 9 iunie perioada de înscriere a candidaților la sesiunea iunie-iulie a examenului național de bacalaureat. Tot până atunci ar trebui să fie încheiate şi mediile elevilor. Calendarul examenului rămâne neschimbat.