Antena Meniu Search
x

Video Lidera elevilor din Constanța, despre greva profesorilor: Guvernul minte. Noi, copiii, suntem folosiţi în scop mediatic

Greva profesorilor a ajuns la cea de a cincea zi. Ieri, profesorii au ieşit cu miile în stradă şi au spus răspicat că nu vor mila guvernanţilor. Sindicaliştii cer mărirea salariilor profesorilor debuntanţi de la 2500 de lei la salariul brut minim, dar guvernaţii nu au reuşit până acum să le respecte dorinţa. Între acest joc de şah al adulţilor sunt prinşi copiii, care sunt nevoiţi să suporte consecinţele grevei şi ale neputinţei Guvernului.  

de Redactia Observator

la 26.05.2023, 14:15

Vezi și

Greva profesorilor, care a început din 22 mai, a declanşat deja un lanţ de consecinţe. Evaluarea naţională pentru clasa a şasea şi înscrierile în clasa a cincea au fost amânate, iar elevii din clasa a 12-a riscă să nu poată intra în Bacalaureat, pentru că nu are cine să le încheie mediile. Premierul le cere părinţilor să aibă răbdare şi încredere, în timp ce sindicaliştii cer creşteri salariale care să acopere inflaţia. Greva din Învăţământ va continua până când Executivul va veni cu o propunere pe placul profesorilor, a anunţat preşedintele Sindicatelor din Educaţie, Marius Nistor.

Observator a stat de vorba cu Ariana Dudună, președinta Asociației Elevilor din Constanța, care ne-a transmis cum fac asociaţiile de elevi faţă grevei şi ce poziţie ocupă ei faţă de protestele profesorilor. 

Consiliile de elevi nu au fost chemate niciodată la discuţii de Guvern

În legătură cu declaraţia Guvernului cum că aceştia au consultat elevii, că i-a chemat la discuţii şi că aceştia se opun categoric grevei, că şi-ar dori să se intoarce la cursuri, Arina ne-a transmis că nicio asociaţie de elevi nu a fost chemată la discuţii, ci doar Consiliul Naţional al Elevilor.

Pe acelaşi subiect

Ariana Dudună: Nici asociaţia elevilor din Constanţa şi nici restul asociaţiilor din ţară nu au fost consultate de către Guvern cu privire la grevă. Ne dorim să ne întoarcem la şcoală, doar că dorim să ne întoarcem în nişte condiţii decente, cu profesori care sunt plătiţi bine şi nu mai sunt batjocoriţi de Guvern. A fost chemat Consiliul Naţional al elevilor dar Guvernul a declarat că a chemat asociaţiile de elevi. Consiliul Naţional al elevilor nu este o asociaţie. Noi nu am fost prezenţi la nicio discuţie la guvern. Guvernul a minţit.

Diferența dintre Consiliul Naţional al Elevilor și asociaţiile elevilor

Marea diferenţă dintre asociaţiile de elevi şi Consiliul Naţional este că cel din urmă este construit la ordinul de ministru şi nu are personalitate juridică. Consiliile elevilor au caracter juridic şi sunt independete de Guvern. 

Ariana Dudună: Am avut multiple demersuri de-alungul timpului, cel mai cunoscut fiind demersul pentru transportul gratuit al elevilor, am câştigat şi un proces la Curtea Constituţională contra Ministerului Educaţiei.

Elevii susţin profesorii, sunt de acord cu o amânare scurtă a examenelor, dar nu cu îngheţarea anului

Ariana ne-a transmis că asociaţiile de elevi susţin profesorii în grevă şi le respectă cauzele pentru care luptă. Că toţi îşi doresc un sistem al educaţiei mai benefic, care poate fi atins doar dacă profesorii şi munca lor este respectată de Guvern şi este renumerată corespunzător. 

Ariana Dudună: Susţinem necondiţionat profesorii şi greva lor şi suntem alături de ei pentru că îi respectăm, îi iubim şi ne dorim ca ei să aibă condiţii de muncă şi de trai decente şi în al doilea rând pentru că această problemă a salariilor profesorilor ne afectează şi pe noi, indirect. Nu putem să avem o educaţie de calitate într-un învăţământ subfinanţat, calitatea actului de predare de la clase scade semnificativ atunci când avem un profesor care este stresat sau nu are cu ce să îşi hrăneasca familia. Este nevoie de o creştere salarială. Foarte puţini tineri se îndreaptă către învăţământ, iar în 4-5 ani poate chiar mai puţin vom avea un deficit mult mai mare de profesori pentru că o parte din ei vor ieşi din sistem. Nu vor fi suficienţi tineri care să intre în sistem, care să acopere aceste posturi. Am putea vorbi de un colaps al sistemului de educaţie.

Elevii ar fi dispuşi să amâne examenele pentru a se îndeplini dolianţele protestenţilor, însă nu pe durată lungă, şi cu siguranţă ar fi împotriva îngheţării anului şcolar. Dacă s-au putut găsi soluţii pe perioada pandemiei de susţinere a examenelor, se va putea rezolva şi acum, transmite tânăra. 

Ariana Dudună: Problemele ce privesc amânarea examenelor trebuie să fie soluţionate de Ministerul Educaţiei, nu intră în atribuţiile reprezentanţilor sindicali, dar da, poate o amânare scurtă am fi dispuşi să acceptăm. Nu am accepta îngheţarea anului şcolar, întrucât aceasta nu este necesară. Această decizie ar fi una complet iresponsabilă. 

Guvernul ar pune în tabere adverse profesorii şi elevii, prin comunicările lor 

Comunicarea acestei greve, din perspectiva Guvernului, este realizată greşit, punând elevii şi profesorii în tabere diferite, în timp ce elevii sunt de partea dascălilor şi doresc ca salariile acestora să fie mărite, indiferent că sunt nevoiţi să stea o perioadă acasă. 

Ariana Dudună: Comunicarea Guvernului este menită să antagonizeze greviştii folosindu-se de acest pretext al exameneleor elevilor, al părinţilor care nu au unde să îşi lase copii. Noi copiii suntem folosiţi de Guvern în scop mediatic. Nu cred că am auzit explicit cuvinte din partea elevilor care să judece profesorii în funcţie de cum sunt îmbrăcaţi dar într-adevăr există elevi care nu respectă profesorii, poate inclusiv din considerente financiare. Acest fenomen social al lipsei respectului profesorului este cauzat de Guvern. Dacă avem o categorie socială de angajaţi care nu sunt respectaţi şi sunt batjocoriţi, acest lucru se va transmite şi întregii societăţi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Interviurile lui Marius Pancu » Lidera elevilor din Constanța, despre greva profesorilor: Guvernul minte. Noi, copiii, suntem folosiţi în scop mediatic