Greva profesorilor începe luni şi s-ar putea prelungi pe termen nelimitat. Sindicaliştii nu acceptă oferta Guvernului. "Mi se pare un fel de sabotaj"
Veşti proaste pentru părinţii a peste 3 milioane de elevi şi copii de grădiniţă! Greva generală din învăţământ, care începe luni, are şanse mari să fie prelungită pe termen nelimitat. Sindicaliştii n-au fost mulţumiţi de negocierile de astăzi de la Guvern. Liderii Coaliţiei le-au oferit profesorilor debutanţi 2.000 de lei în plus pe an şi creşteri de salarii de maximum 8% pentru personalul nedidactic. Oferta a fost refuzată, aşa că peste 220.000 de dascăli şi personal auxiliar din învăţământ nu vor ţine cursuri.
De Mădălina Iacob la 21.05.2023, 19:36"Greva va continua". Aşa a sunat anunţul sec după discuţiile avute cu premierul, preşedintele PSD şi ministrul Educaţiei. Bonusul de 1.000 de lei, de două ori pe an, pentru profesorii debutanţi sau pentru cei din zone defavorizate nu i-a mulţumit pe sindicalişti.
Greva profesorilor, pe termen nelimitat
"După trei ore de negocieri, profesorii au ieșit mai nemulțumiți decât au intrat la Guvern. Nu sunt de acord cu nicio propunere venită din partea premierului. Așa că de mâine vor să înceapă cea mai mare grevă generală din învățământ", transmite Mădălina Iacob, reporter Observator.
Sindicaliștii cer majorarea salariului profesorilor debutanți de la 2.700 de lei, cât este în prezent, la 4.000 de lei. Și ca venitul unui dascăl aflat la final de carieră să depășească 6.000 de lei, cu aproape 2.000 mai mult față de pragul din acest moment.
- Greva profesorilor de luni, 22 mai. Cum negociază Guvernul cu sindicatele din Educaţie, care cer majorarea...
- Greva profesorilor începe mâine. Sindicaliştii din Educaţie au rămas fermi pe poziţii: "Greva este a oamenilor,...
- Greva profesorilor îi arde la buzunare pe părinți. O bonă e 100 de lei pe zi, afterschool-urile cer preț dublu
"Pentru a stopa o astfel de acțiune vor trebui să primească din partea Guvernului o soluție care să fie credibilă, o soluție care să le ofere perspective foarte clare", crede Marius Nistor, preşedinte Spiru Haret.
Ce le-a explicat Ciucă sindicaliştilor: Cel mai prost moment pentru grevă din ultimii 10 ani
150.000 de cadre didactice și peste 70.000 de angajați din personalul auxiliar nu vor avea activitate de mâine în şcoli şi grădiniţe. Potrivit informaţiilor Observator, premierul le-a explicat în spatele uşilor închise sindicaliştilor că este cel mai prost moment pentru grevă din ultimii 10 ani, pentru că se produce instabilitate atunci când se schimbă un guvern cu altul.
"Este absolut greu de explicat copiilor. În preajma examenelor, venim acum şi întărim această emoţie cu o situaţie care poate să degenereze într-o grevă generală", a declarat Nicolae Ciucă, premierul României.
Guvernul a anunţat, printr-un comunicat: "Ne-am asumat un calendar astfel încât pana la data de 15 iulie la nivelul Ministerului Muncii să fie finalizat proiectul noii legi a salarizării, pentru a putea demara dialogul cu partenerii sociali, astfel încât, la 1 septembrie, să poată fi înaintat Parlamentului României pentru aprobare."
Cât va dura greva profesorilor? Părinţii sunt îngrijoraţi
Părinții se întreabă cât va dura greva. Doar că nimeni nu are acum un răspuns pentru ei. "Trebuia totuşi să mai aştepte. Cel puţin mi se pare un fel de sabotaj. În învăţământ sunt probleme dintotdeauna", spune o femeie. "Mâine sunt liberă, o să stau cu ea (n.r. fiica ei). Marţi, miercuri nu ştiu. Căutăm alternative. Un vecin, un prieten, un bunic", mărturiseşte o mamă. "Nasol. Ce putem face? Îi ţinem acasă. Complicat", comentează un tată.
"Dorim să nu fie tot elevii cei care sunt prinşi la mijloc din cauza acestei greve. Şi dorim nişte clarificări exact de ce se va întâmpla luni", susţine David Ristea, Consiliul Elevilor.
Simion Hăncescu, preşedinte FSLI, a răspuns la întrebările care stau pe buzele tuturor:
- Ce se întâmplă cu examenele? Guvernul trebuie să răspundă la această întrebare.
- Ce fac părinţii de mâine dimineaţă? Recomandarea este să-i ţină pe copiii acasă, dar şcolie nu se închid.
- Se încheie situaţia elevilor la sfârşit de an? Rămâne de văzut!
Şi învăţământul superior de stat va intra în grevă de solidaritate de la 11 la 13. Vorbim de circa 10.000 de salariaţi. Negocierile vor continua și mâine la Guvern. Profesorii care aleg să nu se alăture grevei îi vor chema pe elevi la școală.