Antena Meniu Search
x

Video Greva profesorilor: Elevii vin sau nu la şcoală? Negocieri pe ultima sută de metri ca orele să se ţină, totuşi, luni

Guvernul îi cheamă duminică la negocieri pe sindicaliştii din educaţie, cu 24 de ore înainte de greva generală. Dacă le vor fi acceptate solicitările de majorări salariale, e posibil ca luni să se ţină totuşi cursurile. O veste care i-a descumpănit pe părinţi şi elevi deopotrivă. Multe familii au vrut să profite de weekendul prelungit şi au plecat la munte sau la mare. 

Mădălina Iacob
de Mădălina Iacob

la 20.05.2023, 19:34

Vezi și

Greva profesorilor ar trebui să înceapă luni, 22 mai. "Am făcut o minivacanţă. Vom sta până luni dacă tot avem posibilitatea asta. Dacă se va prelungi, sperăm că nu mai mult de una, pentru că începem serviciul", spune o mamă. "Eu nu ştiam că nu voi merge la şcoală, credeam că m-a învoit mama. Dar acum că am aflat că este grevă sunt mai fericit. Şi aş vrea să se prelungească toată săptămâna", mărturiseşte un elev.

Greva profesorilor: Elevii vin sau nu la şcoală?

"Ne-a anunţat doamna învăţătoare, că la nivelul acela suntem, şi avem şi o soră mai mare, care e la liceu, că vor sta acasă. Atât ştim deocamdată, sper ca până mâine să se facă alte clarificări", adaugă un părinte. În această situaţie sunt sute de mii de părinţi. Ligia Deca şi Nicolae Ciucă îi aşteaptă pe profesori mâine la ora 14 la negocieri. 

"Eu mă voi lupta ca procesul educaţional să nu fie întrerupt şi ca profesorii să aibă o grilă de salarizare decentă", a declarat Ligia Deca, ministrul Educaţiei. "Au pârghiile necesare să rezolve problema, pot să o facă şi până luni dacă au bune intenţii", consideră George Purcaru, vicepreşedintele FSLI.

Pe acelaşi subiect

"Dacă vor face grevă, dascălii sunt obligaţi să protesteze la locul de muncă, dar nu neapărat să supravegheze copiii în clase. Deci elevii mai mici ar putea rămâne singuri, dacă alegeţi să îi duceţi la şcoală. De cealaltă parte, sunt profesorii care au anunţat de prima dată ca nu vor să facă grevă. Aşa ca unii elevi ar putea fi chemaţi la şcoală măcar pentru o oră sau două", transmite Mădălina Iacob, reporter Observator.

De exemplu, directorii de şcoli şi grădiniţe nu au voie să facă grevă. Dacă au ore, vor preda. "Am primit un mesaj de la doamna dirigintă în care ne spunea că toţi profesorii, în afară de o singură profesoară de la clasă au semnat greva. Asta înseamnă că vom veni de luni strict la orele respective, în rest nu", spune un elev.

Ce salarii cer profesorii

Revendicarea principală a sindicaliştilor este majoararea salariilor pentru profesori si personalul auxiliar. De la 2.7000 de lei la măcar 4.000 de lei pentru un dascăl începător. Asta ar înseamna, în total, un impact bugetar de peste 14 miliarde de lei pentru Guvern.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Educatie » Greva profesorilor: Elevii vin sau nu la şcoală? Negocieri pe ultima sută de metri ca orele să se ţină, totuşi, luni