Antena Meniu Search
x

Video Fluturaşul de salariu al unui profesor din România. Vânzătorii din magazine sau mall-uri câştigă mai mult decât ei

Un profesor debutant câştigă cât un îngrijitor şi mai puţin decât un şofer angajat la stat. Iar sporurile pentru condiţiile de muncă sunt şi de 10 ori mai mici decât cele ale angajaţilor din ministerul Educaţiei. Sunt argumentele sindicaliştilor pentru care nu vor să renunţe la greva generală, care începe luni. Părinţii însă nu au fost anunţaţi oficial că trebuie să îşi ţină copiii acasă.  

Mădălina Iacob
de Mădălina Iacob

la 18.05.2023, 19:36

Vezi și

În prezent, salariile medii din învăţământ sunt cu puţin peste 4.000 de lei net, cu circa 6% mai mici decât salariul mediu net pe economie, care este de 4254 de lei. 

Mădălina Iacob, reporter Observator: Dacă ne uităm la fluturașul de salariu, un profesor debutant primește în mână 2700 de lei, cu tot cu sporul neuropsihic și indemnizația de hrană lunară. Ajunge la 4.000 de lei dacă dascălul are 25 de ani vechime și gradație de merit. Le comparăm cu grila de la Ministerul Educaţiei. Secretarul general primeşte 2.000 de lei numai sporul de condițîi vătămătoare şi încasează lunar peste 10.000 de lei. Şi şoferul instituţiei are 3.217 lei pe lună, deci mai mult decât un cadru didactic, iar îngrijitorul câștigă 2.455 lei. 

Elev: Un șofer care merge din punctul a în punctul b, să câștige mai mult decât un profesor care e reponsabil de educarea unor generații, e trist, ce pot să spun.

Vânzătorii de la mall, salariu mai mare

Pe acelaşi subiect

Şi casierii sau vânzătorii de la mall, fără studii superioare, au un venit mai mare.  

Reporter: V-ați face profesori acum, cu 2.600 de lei?

Elev: În cazul asta nu, atât timp cât e foarte mult de învățat. Tinerii ar alege să lucreze în magazine, în comerț, decât să se facă profesori. 

Personalul nedidactic susţine că abia supravieţuieşte de la o lună la alta. 

Mariana Varza, învățătoare: Avem un spor pentru surmenaj psihic și alocația de hrană care se calculează în zilele prestate la școală. 

George Purcaru, vicepreşedinte FSLI: Vrem să fie eliminate discriminările din sistem, suntem singura categorie fără sporuri pentru condițiile vătămătoare. 

Greva generală a pus pe jar părinţii

Greva generală a pus pe jar părinţii, care încă nu ştiu dacă să ducă sau nu copiii la şcoli şi grădiniţe. 

Laviniu Lăcustă, preşedinte sindicat Iaşi: Recomandăm cu fermitate elevilor să nu vină la școală. Rugăm părinții să găsească soluții pentru ziua de luni. 

Părinte: Habar n-am ce o să fac cu el de luni. Sper să nu fie. Nu am nicio soluție.

Dacă autorităţile nu vor fi de acord cu majorările salariale, greva va fi prelungită pe termen nelimitat. Materia pierdută ar trebui recuperată ulterior, până la vacanţa de vară. Cel mai mare pericol ar fi că dascălii să blocheze desfaşurarea examenelor naţionale. După modelul din Educaţie, și sindicatele din Sănătate anunţă grevă generală. La fel şi lucrătorii feroviari şi angajaţii de la Finanţe. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri economice » Fluturaşul de salariu al unui profesor din România. Vânzătorii din magazine sau mall-uri câştigă mai mult decât ei