Greva STB, ziua 3: Răzbunare în stil mafiot pentru "spărgătorii de grevă". Conducerea STB, sancţiuni doar pentru cei care nu intră pe traseu
Greva STB a ajuns în faza răzbunării mafiote. "Spărgătorii de grevă" care au ieşit azi pe traseu au fost numiţi trădători de colegii lor şi trecuţi pe lista ruşinii.
De Bogdan Dinu la 22.01.2022, 19:26Răzbunările au continuat şi în trafic. Mai multe autobuze cu călători au fost atacate cu pietre, lovite cu picioarele, iar şoferii au fost înjuraţi şi ameninţaţi. Primarul Nicuşor Dan a ieşit să-i ameninţe pe sindicalişti că-şi vor pierde locurile de muncă. Spre seară, a crescut numărul şoferilor care au renunţat la grevă.
În a treia zi de grevă generală în București au apărut și primele violențe.
Nicușor Dan, primarul Capitalei: Au fost oameni în autobaze şi în depouri care au încercat să-și facă munca pentru care sunt plătiţi și au fost intimidați, agresați de sindicaliști. Vremea sindicalismului mafiot în România a apus.
Şi dacă iniţial chiar şoferii au fost suspectaţi că şi-au fi agresat colegii spărgători de grevă, până la urmă nu a recunoscut nimeni nimic. Ba mai mult, pentru problemele din trafic au dat vina chiar pe călători. Inclusiv șoferul autobuzului atacat cu pietre, seara trecută, spune că nu colegii lui grevişti l-ar fi sabotat.
Scancţiuni doar pentru cei care nu intră pe traseu
Adrian Dragomirescu, șofer STB: Nicidecum nu s-a întâmplat incidentul în garaj. M-au anunțat călătorii... se poate să fie o piatră, se poate ca cineva să se fi atins de geam.
Marius Petre, șofer STB: Geamul a fost spart în traseu, undeva, am înțeles că în Snagov. A încercat să dea jos călătorii... călătorii n-au vrut să coboare și a preferat să își continue cursa până în București.
Polițiștii au deschis dosare penale pentru distrugere, după ce filmările au apărut pe internet. În a treia zi de grevă, primarul Capitalei a ieşit să-i felicite pe șoferii care au ieșit pe traseu. Asta în timp ce pe ceilalţi îi amenință cu pierderea locului de muncă.
Nicușor Dan, primarul Capitalei: Există un contract de muncă, în care se prevăd drepturi şi obligaţii, obligaţia de a presta activitatea pentru care eşti plătit. Şi există nişte sancţiuni graduale, inclusiv sancţiunea desfacerii contractului de muncă.
Iar conducerea STB deja calculează pagubele după trei zile de haos în Capitală şi promite iertare pentru cine sparge greva.
Adrian Criț, director STB: Prejudiciul în momentul de față e undeva în jur de 20 milioane de lei. Aceste pagube produse societății vor fi recuperate în instanță de la cei care au provocat această grevă ilegală. Pentru conducătorii de autovehicule care intră pe traseu începând de astăzi, cercetarea disciplinară să nu își producă efecte.
Pentru a încerca să remedieze problema, autoritățile locale pun la dispoziția șoferilor inclusiv un hotline la care să sune, în cazul în care proprii colegi sindicaliști îi împiedică să iasă pe traseu.
Nicușor Dan, primarul Capitalei: Am creat un număr unic, 0800 800 868. Contactul cu acest număr păstrează confidenţialitatea asupra persoanei care sună, dar dăm garanţia că Poliţia intervine imediat.
Spre seară, mulţi dintre şoferi au început să iasă pe traseu, iar în call center au sunat telefoanele. Angajaţi STB şi-au reclamat colegii că încearcă să-i împiedice să-şi facă munca. Greva ar putea continua, însă, și în zilele ce urmează. Sindicaliștii continuă să ceară demisia directorului general al societății, Adrian Criț. În această dimineață, doar 18 șoferi și vatmani ai societății au ieșit pe traseu.