Guvernul a cedat: fermierii şi transportatorii au primit subvenţii şi facilităţi, dar sunt nemulţumiţi. Vor să facă protest mai mare decât cel autorizat
Protestul transportatorilor şi al fermierilor. Statul cedează în faţa fermierilor şi transportatorilor în a noua zi de proteste. Premierul le dă subvenţii şi facilităţi, iar primarul Bucureştiului lasă să între în Capitală mii de demonstranţi şi sute de utilaje grele. Protestatarii nu se opresc însa. Cred ca au primit prea puţin.
De Florentina Lazăr la 18.01.2024, 19:39Sub presiunea străzii, guvernul încearcă să oprească protestele fermierilor şi transportatorilor care dau peste cap România de nouă zile. Demonstranţii au acţionat astăzi pe două fronturi. Unii au blocat şosele şi vămi, alţii au negociat cu ministrul agriculturii.
În cele din urmă, Guvernul a aprobat mai multe măsuri în favoarea lor
În cele din urmă, Guvernul a aprobat mai multe măsuri în favoarea lor: ajutor de 100 de euro pe hectar la culturile afectate de secetă anul trecut, eliminarea Inspecţiei Tehnice Periodice obligatorii pentru utilaje agricole şi un sprijin pentru şoferii de tractoare. Nu vor mai plăti şcolarizare specială - vor putea să conducă şi dacă au permis categorie B, pentru automobile.
Autoritatea de Supraveghere Financiară a anunţat că va permite plata în rate a poliţei RCA şi chiar suspendarea ei, dacă maşina de mare tonaj este nefuncţională o perioadă. În plus, tariful va fi convenit împreună cu transportatorii.
- Cine este Dănuț Andruș, omul cu căciula de oaie, de la protestele fermierilor. Fost lider local PSD, acum îşi...
- Transportatorii şi fermierii au ajuns la 76 de cerinţe pentru a opri protestele. Vor acum reducerea numărului de...
- Fermierii şi transportatorii continuă protestele. Traficul prin Vama Siret, pe unde intră cerealele ucrainene în...
Florentina Lazăr, reporter Observator: În cele opt zile de protest, fermierii şi transportatorii au reuşit să schimbe şi şefii Autorităţii Vamale Române. Astăzi, ministrul Finanţelor a propus înlocuirea întregii conduceri.
Explicaţia guvernului - oficialii nu au luat măsuri ca să reducă timpul de control la frontiere - o mare nemulţumire a transportatorilor.
Marcel Ciolacu, premierul României: Săptămâna viitoare, vom cere împreună conducerii, noii conduceri a Vămilor să vină cu rezolvări rapide la toate cerințele legitime ale fermierilor și transportatorilor.
Guvernul are pe masă un proiect care prevede şi amânarea ratelor la credite pentru fermierii afectaţi de secetă
Guvernul are pe masă un proiect care prevede şi amânarea ratelor la credite pentru fermierii afectaţi de secetă anul trecut. Statul ar putea suporta jumătate din acciza la motorină, iar transportatorii nu vor mai plăti amenzi dacă le expiră rovinieta din cauza cozilor de la vămi. Deciziile vor fi luate la următoarele şedinţe ale cabinetului Ciolacu.
Până atunci, protestarii au mai obţinut o victorie, însă. După şapte cereri respinse pentru organizarea unui miting în faţa guvernului, primarul Capitalei le-a aprobat o demonstraţie de trei zile, dar în faţa Parlamentului.
În parcarea din Piaţa Constituţiei au voie să meargă 5.000 de persoane cu 100 de tractoare şi 100 de cabine de TIR, duminică, luni şi marţi. Cererea a fost depusă de un avocat care susţine că are legături cu Diana Şoşoacă. Nicuşor Dan crede că această variantă este mai bună decât cea pe care propusă de transportatori şi fermieri.
Primarul Capitalei: Ei au cerut, de fapt, 15.000 de utilaje care ar fi blocat Piaţa Victoriei şi toate bulevardele. Care intră în Piaţa Victoriei şi asta ar fi însemnat o blocare, practic, a traficului din tot Bucureştiul.
Insuficient, răspund protestatarii care au blocat şi astăzi mai multe drumuri naţionale şi puncte de trecere a frontierei.
Nicoleta Răspop, organizatoare protest: Importurile din Ucraina să se oprească! Creşterea RCA-ului ne afectează pe toţi.
Elena Radu, avocată: Nimeni nu pleacă acasă până nu va fi stabilit un calendar clar.