Antena Meniu Search
x

Update Fermierii şi transportatorii continuă protestele. Traficul prin Vama Siret, pe unde intră cerealele ucrainene în ţară, blocat de 2 zile. Coloană de 10 km

Fermierii şi transportatorii continuă protestele ajunse în ziua a şaptea şi spun că nu pleacă din stradă până când nu se vor găsi soluţii. Guvernul promite că va rezolva nemulţumirile lor în şedinţa de Guvern de joi. De la acciza pe carburant până la subvenţii şi plafonarea RCA-ului. Protestatarii nu par însă impresionaţi de promisiuni şi nu renunţă la manifestări. Mii de camioane şi utilaje agricole au înconjurat, din nou Bucureştiul şi principalele oraşe ale ţării. Traficul prin Vama Siret, pe unde intră cerealele ucrainene în ţară, este blocat pentru a doua zi consecutiv. Nicuşor Dan a anunţat că a respins solicitarea de protest a transportatorilor şi a fermierilor.

Anaida Glujdea
de Anaida Glujdea

la 16.01.2024, 18:12

Vezi și

UPDATE 18:10 150 de şoferi din Ucraina au protestat supăraţi că le este blocat accesul în vama Siret

Aproximativ 100 de autovehicule au blocat, marţi, Vama Siret din judeţul Suceava, iar 150 de şoferi din Ucraina au protestat, în centrul oraşului, fiind nemulţumiţi de faptul că le este blocat accesul în vamă.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Suceava, Roxana Botezatu, a declarat, marţi, pentru news.ro, că aproximativ 150 de şoferi din Ucraina s-au adunat în centrul oraşului Siret, nemulţumiţi că le este blocat accesul în vamă din cauza protestului transportatorilor şi agricultorilor români.

"În jurul orei 15.30, în zona centrală a oraşului Siret erau adunate aproximativ 150 de persoane. La ora 16.00 în zona Vămii Siret erau 63 de tractoare, opt TIR-uri şi 20 de autoturisme, cu aproximativ 170 de persoane", a declarat Roxana Botezatu.

Pe acelaşi subiect

Ea a precizat că, între timp, şoferii din Ucraina au renunţat la protest şi s-au întors la camioanele lor. Ei le-au transmis jandarmilor că din această situaţie au rămas fără apă, mâncare şi fără combustibil.

Potrivit aplicaţiei Trafic Online a Poliţiei de Frontieră, timpii de aşteptare în Vama Siret, pentru intrarea în ţară a camioanelor, sunt de 120 de minute. Aplicaţia precizează că traficul este întrerupt pe sensul de intrare din cauza protestului transportatorilor şi agricultorilor.

UPDATE 18:00 Ministrul Agriculturii: Cei care stau la Afumaţi nu sunt fermieri, sunt instigatori

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a făcut marţi un apel către toţi fermierii din ţară care protestează să meargă acasă, având în vedere că a pus la dispoziţie toate resursele necesare pentru ca în anul 2024 agricultura din România să fie una performantă, relatează Agerpres. 

Deşi asociaţiile de fermieri au transmis, luni şi marţi, că din punctul lor de vedere revendicările lor au fost soluţionate, protestatarii din stradă au venit marţi cu alte cerinţe, respectiv creşterea subvenţiei de la 100 de euro/ha la 250 euro/ha pentru culturile afectate de secetă şi eliminarea totală a accizei la motorină.

Întrebat despre noile revendicări ale fermierilor, el a răspuns că nu-i mai numeşte pe aceştia fermieri ci protestatari. "Aşa cum am spus, acciza în agricultură a fost suportată integral de către Ministerul Agriculturii în anul 2023. Repet şi fermierilor încă o dată, dar şi protestatarilor, pentru că eu nu-i mai numesc fermieri pe cei care stau în zona Afumaţi, aceştia sunt protestatari nu sunt fermieri şi vreau să fac un apel către toţi fermierii din ţară să meargă acasă pentru că Ministerul Agriculturii a pus la dispoziţie resursele necesare pentru ca în anul 2024 agricultura din România să fie una performantă. Aşa cum spuneam, domnul premier Marcel Ciolacu a pus 2% din PIB-ul României în bugetul MADR. Transmiteţi-le direct de la MADR către cei care sunt la Afumaţi că ministrul Agriculturii nu-i mai consideră fermieri ci protestatari", a subliniat Florin Barbu.

El a transmis că suma cerută de ei nu poate fi alocată pentru că pierderile pe venit sunt stabilite printr-un indice care este calculat de un institut şi a afirmat că cerinţele lor sunt "aberaţii". "Sunt aberaţii pe care le cer. Dacă se vrea în România, până la urmă putem aplica altfel de finanţare pe pierderile de venit înregistrate. În momentul de faţă discutăm de un efort al Guvernului României pus în bugetul Ministerului Agriculturii de 100 euro pe hectar. Şi aşa cum am spus: cred că domnii de la Afumaţi nu sunt fermieri ci sunt instigatori şi protestatari", a explicat el.

Ministrul a menţionat din nou toate întâlnirile pe care le-a avut deja cu fermierii, precum şi toate documentele semnate cu organizaţiile reprezentative ale fermierilor cu "care a bătut palma" şi pe care le va respecta.

"Din punctul meu de vedere, repet încă o dată, sâmbătă am avut întâlnire cu toţi protestatarii din stradă, cu toţi protestatarii de la Afumaţi, cu toţi protestatarii din Chiajna, toţi protestatarii care au blocat Bucureştiul în ultimele zile. Am încheiat un proces-verbal. Eu vreau să vă spun că în calitate de ministru şi în calitatea mea de om de onoare am încheiat un proces verbal şi am bătut palma cu aceşti oameni, eu mă voi ţine de cuvânt, de acest proces-verbal. Din alte puncte de vedere, ceea ce vor ei să facă, ceea ce vor să mai ceară în plus sau lucruri care nu au fost stabilite în acest proces verbal din partea ministrului agriculturii. Le urez multă sănătate şi la mulţi ani. Nu mai există negocieri cu Ministerul Agriculturii. Negocierile s-au încheiat. Am formele asociative care au în spate aproape 9 milioane de hectare, sunt fermieri români, sunt aproape 700.000 de fermieri înscrişi în formele asociative. Am discutat şi cu fermieri, persoane fizice, am avut întâlniri şi cu fermieri care se dau "fermieri", în ghilimele din zona Afumaţi şi din zona Chiajna, am încheiat şi cu dânşii un proces-verbal. Din punctul meu de vedere şi al Ministerului Agriculturii, din sursele de finanţare pe care le avem, pe ordonanţele pe care mi le-am asumat, inclusiv le repet încă o dată asimilarea categoriei B cu TR 1, amânarea ratelor la bănci, creditul fermierilor, creditul agricol, suta de euro pe culturile din toamna 2022, sprijin Ucraina pentru sectorul bovin, ovin, suin, avicol. Şi o ştire foarte importantă pentru dumneavoastră: în anul 2023, Ministerul Agriculturii şi Guvernul României a alocat subvenţii, plăţi directe în contul fermierilor de 3 miliarde de euro", a adăugat el.

În timpul discuţiilor, un nou protest cu vuvuzele şi lozinci patriotice a început în faţa ministerului, al unor "simplii cetăţeni", care au declarat că sunt apolitici dar susţin protestul transportatorilor şi al fermierilor. Ministrul a transmis că îi primeşte şi pe aceştia la discuţii, numai dacă sunt fermieri.

U[PDATE 17:30 Nicuşor Dan a anunţat că a respins solicitarea de protest a transportatorilor şi a fermierilor

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a anunţat că a respins solicitarea transportatorilor şi fermierilor pentru a protesta în Piaţa Victoriei. Manifestanţii voiau că ocupe piaţa de luni până vineri cu 15.000 de vehicule.

UPDATE 15:00 Fermierii şi transportatorii continuă protestele şi spun că nu pleacă din stradă până când nu se vor găsi soluţii

Fermierii şi transportatorii protestatari doresc să participe activ la discuţiile cu reprezentanţii Guvernului pentru rezolvarea problemelor semnalate şi spun că nu vor pleca din stradă până când nu se vor găsi soluţii concrete şi imediate.

"Apreciem eforturile Guvernului de a iniţia dialogul social tripartit între angajatori, organizaţii patronale şi autorităţile administraţiei publice locale şi centrale. În acest sens, manifestăm dorinţa de a participa activ la aceste discuţii, subliniind că fermierii şi transportatorii prezenţi în stradă în această a 7-a zi de protest spontan doresc să fie parte integrantă a procesului de rezolvare a problemelor semnalate Guvernului şi autorităţilor. Este important de subliniat că, în calitate de fermieri şi transportatori, nu ne aflăm aici pentru a negocia, ci pentru a obţine soluţii şi rezolvări la problemele cu care ne confruntăm. Refuzăm ideea că aceste acţiuni ar putea fi interpretate drept negocieri, ci sunt un demers ferm în vederea găsirii unor soluţii concrete şi imediate", a declarat, la Afumaţi, fermierul Ionuţ Cercel, potrivit Antena 3.

Acesta a precizat că protestele vor continua până când vor vedea primul act normativ pentru găsirea unor soluţii aplicabile, pentru rezolvarea a cât mai multor probleme semnalate.

"Reiterăm mulţumirile noastre pentru deschiderea dialogului. Ne exprimăm speranţa că discuţiile vor conduce la măsuri eficiente pentru îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă şi de muncă ale fermierilor şi transportatorilor din România. Vom continua protestele în mod paşnic şi civilizat, dezicându-ne de orice act de vandalism şi încălcare a legii. Vom continua până când vom vedea primul act normativ pentru găsirea unor soluţii aplicabile, pentru rezolvarea a cât mai multor probleme semnalate, soluţii pe care nu dorim să le vedem cu impact negativ din punct de vedere economic şi social", a mai spus Cercel, care a citit un comunicat "semnat în mod simbolic fermierii şi transportatorii protestatari".

UPDATE 14:00  O asociaţie a transportatorilor a depus solicitare de protest în Piaţa Victoriei

O asociaţie a transportatorilor a depus solicitare la Primăria Capitalei privind organizarea unui protest în Piaţa Victoriei pentru 500 de vehicule şi 500 de persoane, a anunţat prefectul Capitalei, Rareş Hopincă.

"Există mai multe solicitări pentru organizarea unui protest în Piaţa Victoriei, depuse de câteva persoane fizice, de senatorul Şoşoacă şi de o asociaţie a transportatorilor. (...) Ultima dintre aceste solicitări este analizată chiar la acest moment, din informaţiile mele, de către comisia constituită la nivelul Primăriei Capitalei. (...) Pe de altă parte, tot din discuţiile pe care le-am avut cu reprezentanţii celor care protestează la Afumaţi, dânşii nu ar vrea să se asocieze cu alte structuri asociative reprezentative pentru domeniile lor de activitate, dânşii insistă să rămână independenţi, de aceea e foarte greu de anticipat dacă cei de acolo vor vrea să se ralizeze unui protest organizat", a spus Rareş Hopincă, marţi, la B1 TV.

Prefectul Capitalei a menţionat că în zona Afumaţi protestul este "paşnic şi raţional". "Chiar dacă zona este aglomerată, se circulă (...) situaţia este stabilizată. În lipsa altor elemente perturbatoare care să instige la acte antisociale, situaţia de acolo este predictibilă, chiar dacă este îngreunat traficul. În ceea ce priveşte solicitările pentru protest în municipiul Bucureşti, în situaţia în care acestea sunt legale, (...) vor fi luate măsuri de către instituţiile statului (...) pentru a ne organiza în zonele aglomerate", a punctat Rareş Hopincă.

În opinia sa, cea mai mare parte a revendicărilor fermierilor au fost soluţionate. "Cel puţin pe linia Ministerului Agriculturii, cea mai mare parte a revendicărilor au fost soluţionate, adică s-a stabilit modul de implementare şi un calendar de implementare. Oamenii aşteaptă, din discuţiile pe care le-am avut cu dânşii, acte normative concrete", a explicat prefectul Hopincă. El a spus că unele dintre acte normative vor fi adoptate în prima şedinţă de Guvern, care va fi organizată miercuri sau joi.

Rareş Hopincă a mai spus că, la nivelul Ministerului Agriculturii, s-a convenit cu reprezentanţii protestatarilor şapte măsuri cu calendar de implementare precis, la nivelul Ministerului Transporturilor s-au identificat şase măsuri ce vor fi aplicate în perioada următoare.

"La nivelul Ministerului de Finanţe sunt măsuri pentru care ministrul a asumat un termen de implementare (...) şi sunt alte măsuri pentru care s-a decis elaborarea unui memorandum şi consultarea Comisiei Europene, pentru că sunt măsuri care nu pot fi luate acum de Guvernul României, pentru că ar însemna să fie puse în pericol fondurile europene din PNRR şi programele operaţionale sectoriale curente", a informat Rareş Hopincă.

El a făcut distincţie între protestatarii agricultori şi transportatori şi "alte elemente, fie politice, fie nepolitice", care instigă la violenţe şi acte antisociale. Rareş Hopincă a subliniat că dosarele penale s-au deschis pentru instigarea la violenţă şi nu pentru proteste.

"Legea este una pentru toţi şi pentru jandarm şi pentru poliţist şi pentru protestatar. Cine o încalcă, indiferent de calitatea acelei persoane, trebuie să răspundă în faţa legii. Dacă poliţiştii au făcut abuzuri, eu îi îndemn şi chiar îi rog pe cei care au suferit aceste abuzuri să depună plângeri penale", a punctat prefectul Capitalei. 

UPDATE 13:00 Traficul prin vama Siret, blocat pentru a doua zi consecutiv de protestul agricultorilor

Aproximativ 250 de camioane aşteptau, marţi la prânz, să intre în Ucraina, prin Punctul de Trecere a Frontierei Siret, însă accesul acestora a fost blocat ca urmare a protestului agricultorilor, care au ocupat DN 2 cu zeci de tractoare şi alte utilaje agricole.

Coloana de camioane de pe sensul de ieşire din România, pe drumul naţional DN2, măsoară aproximativ zece kilometri, de la intrarea în oraşul Siret până în apropiere de localitatea Bălcăuţi.

"Aştept de ieri dimineaţă aici şi nu ştiu când voi trece. E greu să aştepţi ore întregi şi să nu ştii când o să te porneşti", a spus unul dintre şoferii de tir care aşteaptă în zona punctului de trecere a frontierei, potrivit Agerpres.

Traficul prin Punctul de Trecere a Frontierei Siret din judeţul Suceava este afectat, pentru a doua zi consecutiv, de protestelor fermierilor şi transportatorilor.

Zeci de tractoare şi utilaje agricole continuă să ocupe trei din cele patru benzi de circulaţie de pe drumul naţional DN2, pe porţiunea cuprinsă între oraşul Siret şi punctul de trecere a frontierei, astfel încât accesul camioanelor către şi dinspre Ucraina este blocat.

UPDATE 10:00 Circulaţie restricţionată pe prima bandă, pe ambele sensuri, în localitatea Afumaţi din Ilfov

În contextul protestelor transportatorilor și ale fermierilor, pe DN 2, în localitatea Afumați, la limita cu orașul Voluntari, județul Ilfov, traficul rutier se desfășoară normal pe sensul de mers către Urziceni, iar pe sensul de mers către Capitală este în continuare restricționată banda nr. 1, din cauza autovehiculelor parcate ale protestatarilor, transmite Centrul INFOTRAFIC.

A șaptea zi de proteste în România. Fermierii și transportatorii nu cedează

După șase zile de protest şi ore întregi de discuţii cu mai marii statului, protestatarii nu sunt mulţumiţi de deciziile luate de miniştri. Aşa că manifestaţiile au continuat şi seara trecută. În Capitală, imnul României a răsunat în boxele montate pe maşini.

Au venit revoltaţi din toate colţurile ţării pentru a protesta şi spun că vor continua să iasă în stradă până când vor primi ceea ce au cerut. 

  • Constantin, șofer de camion: E posibil orice, numai să fim uniţi. Dacă suntem uniţi, facem ceva. Dacă nu, nu.
  • Anaida Glujdea, reporter Observator: Şoferii camioanelor şi a utilajelor agricole au fost nevoiţi să le parcheze pe acestea în două rânduri, pe marginea şoselei, la intrare în Bucureşti, din cauza numărului mare de vehicule.

La Brașov, şoferii au blocat pentru a doua seară consecutiv șoseaua ocolitoare a municipiului

  • Claudiu Loghin, reporter Observator: La Brașov, sute de tractoare, camioane de mare tonaj, capete tractor și simple autoturisme au blocat șoseaua ocolitoare, pe o distanță de aproximativ doi kilometri. Protestul a început în urmă cu 30 de minute și în acest moment este în desfășurare, sub supravegherea polițiștilor.

Proteste au fost şi la malul mării. 

  • Andreea Filip, reporter Observator: Este momentul când coloana de maşini şi TIR-uri a ajuns la intare în portul Constanţa, soferii, în semn de protest circulă cu viteză redusă. 

Ieri, în zona portului a ajuns şi preşedintele AUR, George Simion, cu vestea că a solicitat o sesiune extraordinară în Parlament pentru a rezolva cererile protestarilor. Nu a avut parte de primirea pe care şi-o dorea.

  • Protestatar: N-aveţi ce căuta în Constanţa! Acolo, la hoţii voştri să vă duceţi! Ce te uiţi la mine, aşa, cu ochii ăia beliţi? Hai, tai-o! Tai-o cu hoţii tăi cu tot!

Transportatorii şi fermierii din Gorj şi-au dat, din nou, întâlnire în Târgu Jiu, unde au protestat pe principalele bulevarde, până la primărie. Un şofer care nu a oprit la semnul unui polițist a sunat la 112 după ce omul legii i-a lovit mașina cu piciorul. Acesta este chiar adjunctul șef al IPJ Gorj. 

  • Șofer: Dar nu mă interesează cine este! Cum să dea cu picioarele în maşină? Cum i se permite aşa ceva?

Manifestaţii au fost şi la Galaţi, Cluj sau Hunedoara, unde şoferii au mers cu viteză redusă în semn de protest

 La Suceava, însă, protestatarii s-au apucat şi de gătit în plină stradă. Au tăiat un miel şi au zis că îl aşteaptă şi pe Marcel Ciolacu la masă.

Printre cererile transporturilor se numără plafonarea RCA la 5.000 de lei, scurtarea timpilor de trecere a frontierei şi recuperarea accizei pe motorină. La rândul lor, fermierii au solicitat acordarea subvenţiilor pe 2023 până în luna februarie şi compensaţii pentru perturbarea pieţei grânelor în contextul importurilor din Ucraina.

Delegaţiile au obţinut, momentan, scutirea pe impozitul reinvestit în agricultură şi transport, benzi separate pentru transportatorii români la vamă şi promisiunea că procedurile contabile vor fi simplificate. Alte cereri, care ţineau de facilităţi fiscale, au fost respinse. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Evenimente » Fermierii şi transportatorii continuă protestele. Traficul prin Vama Siret, pe unde intră cerealele ucrainene în ţară, blocat de 2 zile. Coloană de 10 km