"Ia uite ce trage, băi frate!" Portul Reni a fost bombardat din nou. Pentru gălăţeni, coşmarul continuă: au fost avertizaţi prin Ro-Alert
Război în Ucraina. Au fost bombardamente din nou la graniţa României, noaptea trecută. Portul Reni, de pe Dunăre, situat la 200 de metri de apele noastre teritoriale a fost bombardat de forţele ruse, în jurul orei 2 dimineaţa.
De Redactia Observator la 13.09.2023, 08:45Pentru siguranţa locuitorilor, autorităţile au emis chiar şi un mesaj Ro-Alert în care oamenii erau informaţi să îşi păstreze calmul şi să se adăpostească în beciuri, departe de geamuri şi pereţi exteriori, deaorece există riscul căderii unor obiecte din spaţiul aerian. De asemenea, pentru prevenire unui dezastru, armata a început să construiască primele adăposturi de protecţie civilă în localităţile lângă care s-au prăbuşit drone ruseşti. Primele astfel de structuri de beton au fost montate deja în Plauru, lângă malul Dunării.
"Există posibilitatea căderii unor obiecte din spaţiul aerian. Păstraţi-vă calmul! Adăpostiţi-vă în beciuri sau adoposturi de protecţie civilă. În lipsa unui adăpost, rămâneţi în interiorul casei, departe de geamuri şi pereţi exteriori", arată mesajul transmis populaţiei prin Ro-Alert.
Potrivit acestuia, durata estimată a evenimentului este de 90 de minute. ISU Tulcea a precizat că mesajul a fost transmis populaţiei din 8 localităţi: Luncavita, Grindu, Isaccea, Ceatalchioi, Chilia, Somova, Pardina şi Văcăreni, arată news.ro. Un mesaj RO-Alert similar a fost emis şi în Galaţi. Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Galaţi, colonel Eugen Chiriţă, alarma RO-Alert s-a dat în jurul orei 3.00 şi a vizat zona Vama Galaţi Rutier spre localitatea Giurgiulesti. Nu s-au înregistrat incidente şi nici apeluri la 112.
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a decis, în 7 septembrie, adoptarea unor măsuri de protecţie pentru populaţia din zone de pe teritoriul României învecinate localităţilor ucrainene Reni şi Ismail, precum şi emiterea de mesaje RO-Alert de către ISU, la notificarea MApN, privind riscul căderii unor "elemente aparţinând mijloacelor de luptă utilizate în conflict".
- "În caz de vine bomba să fugim acolo". Românii de la graniţa cu Ucraina, anunţaţi prin Ro-Alert când să se...
- "E inima cât un purice". După opt decenii, lui nea Simion i-a fost dat să vadă din nou bombardamente. Sunetul...
- Cum arată craterul făcut de a doua dronă prăbușită a rușilor, lângă Plauru. Localnicii, terifiați: "Stai...
Primele adăposturi din Deltă
Camioanele armatei au descărcat ieri primele adăposturi din beton armat, făcute special pentru oamenii care locuiesc pe malul Dunării, în cazul unui atac al ruşilor. Deocamdată, au fost montate două adăposturi de protecţie civilă, ambele la Plauru. Construcţiile de 10 metri lungime, doi metri lăţime şi 1,5 metri înălţime vor fi predate autorităţilor locale joi.
Adăposturile arată exact ca cele din teatrele de operații sau în zonele de război. Așa ceva am văzut și în Afganistan și în Ucraina. Sunt amplasate pe malul Dunării, la doar 270 de metri de granița cu Ucraina. Sunt construite strategic, între casele oamenilor, pentru a le fi ușor să ajungă la ele pe timpul atacurilor. Locul ales este chiar între cele două drone căzute pe teritoriul țării noastre: la 2,5 kilometri de primele fragmente recuperate și la 3 kilometri de drona a doua, cea care a și făcut acel crater în pâmânt.