Antena Meniu Search
x

Video "În caz de vine bomba să fugim acolo". Românii de la graniţa cu Ucraina, anunţaţi prin Ro-Alert când să se bage în noile buncăre

Armata a început să construiască primele adăposturi de protecţie civilă în localităţile lângă care s-au prăbuşit drone ruseşti. Primele astfel de structuri de beton au fost montate deja în Plauru, lângă malul Dunării. Oamenii vor fi avertizaţi prin Ro-Alert când sunt în pericol şi e cazul să le folosească. Şi în Galaţi au fost inspectate buncărele deja existente. 

de Adrian Obreja

la 12.09.2023, 20:09

Vezi și

Camioanele armatei au descărcat astăzi primele adăposturi din beton armat, făcute special pentru oamenii care locuiesc pe malul Dunării, în cazul unui atac al ruşilor.

Adrian Obreja, reporter Observator: "Două adăposturi civile construite pe malul Dunării, la Plauru. 10 metri lungime, doi metri lăţime şi 1,5 metri înălţime, special făcute, construite astăzi de către armată pentru localnici să se adăpostească în cazul în care vor mai fi alte atacuri."

Localnic: "O să mai vină şi mâine, să pună pământ peste ele. Pentru orice eventualitate, nu neapărat că e război, dar să fie protejat satul."

Localnic: "E pentru adăpost, în caz de vine bomba să fugim acolo."

Pe acelaşi subiect

Adrian Obreja, reporter Observator: "Sunt mai multe camioane militare care tocmai au traversat Dunărea. Vin din Plauru, judeţul Tulcea, cel mai apropiat loc de Ismail, acolo unde au avut loc atacuri cu dronă în repetate rânduri."

Primele adăposturi din Deltă

Deocamdată, au fost montate două adăposturi de protecţie civilă, ambele la Plauru. Construcţiile de 10 metri lungime, doi metri lăţime şi 1,5 metri înălţime vor fi predate autorităţilor locale joi. 

Constantin Spînu, purtător de cuvând MaPN: "Lucrările sunt executate de un detaşament format din aproximativ 50 de militari din cadrul Brigăzii 10 Geniu. Ei acţionează în teren cu aproximativ 20 de mijloace tehnice."

Adăposturile arată exact ca cele din teatrele de operații sau în zonele de război. Așa ceva am văzut și în Afganistan și în Ucraina. Sunt amplasate pe malul Dunării, la doar 270 de metri de granița cu Ucraina. Sunt construite strategic, între casele oamenilor, pentru a le fi ușor să ajungă la ele pe timpul atacurilor. Locul ales este chiar între cele două drone căzute pe teritoriul țării noastre: la 2,5 kilometri de primele fragmente recuperate și la 3 kilometri de drona a doua, cea care a și făcut acel crater în pâmânt.

Tudor Cernegă, primar Ceatalchioi: "Aceste adăposturi se află în două locaţii, atât pentru partea de amonte, cât şi dinspre partea de aval a Dunării. Toate aceste lucruri sunt pentru protecţia localnicilor care la nevoie se pot adăposti în caz de pericol."

Tudor Cernegă, primar Ceatalchioi: "În caz de ceva, ai văzut firca, te-ai dus, te-ai adăpostit, nu sub un copac, nu după casă. Te-ai dus, te-ai băgat acolo. E un lucru bun, e un lucru care dovedeşte faptul că lucrurile s-au cam schimbat şi suntem băgaţi şi noi în seamă."

Măsurile au fost luate în condiţiile în care localităţile mici, precum Plauru şi Ceatalchioi nu dispun de buncăre sau beciuri care pot fi folosite pentru protecţie. În plus, oamenii din zonă nu vor să-şi părăsească locuinţele.

Dan Munteanu, prefectul judeţului Tulcea: "Oamenii, da, sunt temători. E firesc. După cum ştiţi, astăzi, până la ora la care vorbim, oamenii nu îşi doresc să plece de acolo."

Adăposturile de protecţie civilă au fost montate la doi paşi de casele oamenilor care au povestit pentru Observator cum îşi duc zilele de când atacurile ruşilor s-au dezlănţuit la doi paşi de locuinţele lor.

Locuitori: "Unde să plec? La copii, la Tulcea? Că avem copii la Tulcea, la Maliuc avem copii. Dar de ce mă duc eu pe capul copiilor, stau în casa mea."

Localnică: "Murim, murim. Aici murim. Deşi, adică cum să spun. Nu vreau să mă omoare ăla de acolo."

Atacurile ruşilor sunt monitorizate de armată. În caz de alertă, va fi informat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, care avertizează populaţia prin mesaje Ro-Alert. Acest lucru se va întâmpla nu doar în judeţul Tulcea, ci şi în Galaţi.

Teodora Diaconiță, purtător de cuvânt prefectura Galaţi: "Există posibilitatea ca în următoare perioadă să fie emise mesaje Ro-Alert şi ca aceste mesaje să ajungă şi în anumite zone din municipiul Galaţi." 

Pompierii vor continua în perioada următoare să instruiască populaţia în legătură cu ceea ce trebuie să facă în caz de pericol. Două microbuze şi o barcă sunt pregătite deja să evacueze populaţia din Deltă. Iar pentru cei care locuiesc în zone izolate, fără semnal la telefon, sunt pregătite echipe speciale care să meargă în teren şi să-i avertizeze.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Evenimente » "În caz de vine bomba să fugim acolo". Românii de la graniţa cu Ucraina, anunţaţi prin Ro-Alert când să se bage în noile buncăre