Noi imagini filmate în interiorul clubului Colectiv arată dimensiunile reale ale tragediei (Video)
La patru ani de la tragedia Colectiv, uşa clubului s-a deschis pentru prima dată unei echipe Observator! Judecătorii care au pe masă dosarul Colectiv au permis jurnaliştilor să filmeze în premieră ce a rămas în urma incendiului.
De Redactia Observator la 25.10.2019, 19:25La patru ani de la tragedia Colectiv, uşa clubului s-a deschis pentru prima dată unei echipe Observator! Judecătorii care au pe masă dosarul Colectiv au permis jurnaliştilor să filmeze în premieră ce a rămas în urma incendiului. Încăperea cufundată în întuneric păstrează poveştile a sute de tineri ale căror vieţi s-au schimbat în doar câteva secunde.
Undeva în zona aceasta au fost artificiile şi au ars nu mai puţin de 15 secunde. După şapte secunde, o scânteie din aceste artificii a sărit pe acest stâlp.
Aici lucra Alexis, studenta la jurnalism care îşi luase un job temporar în Colectiv. Ea era barmaniţă şi stătea chiar în acest loc.
Alături de ea se afla şi Sandi, o altă barmaniţă care şi-a găsit şi ea sfârşitul la 10 zile după ce a fost scoasă din acest dezastru.
Au trecut patru ani şi fiecare centimetru din club păstrează urmele tragediei.
Sub un strat gros de cenuşă găsim clubul aşa cum a fost lăsat în urmă de tinerii care fugeau disperaţi să-şi salveze vieţile.
Pe mese încă sunt sticle de bere, pahare şi pachete de ţigări.
Sute de tineri umpleau clubul Colectiv în seara de 30 octombrie 2015. Pe această scenă era trupa Goodbye to Gravity.
Cred că undeva aici, cumva în partea cea mai din dreapta, a stat Vlad Ţelea, unul dintre chitariştii formaţiei. Cel care a şi murit în acea seară.
În 90 de secunde s-a produs dezastrul. Acesta este stâlpul care a ars prima dată.
În jurul stâlpului sunt încă scrumiere şi chiştoace. Pe atunci, se fuma în cluburi. Abia după tragedie, parlamentarii s-au grăbit să voteze legea antifumat.
Pe jos găsim meniul şi invitaţii Colectiv. Hârtii care abia au fost atinse de foc.
Ne apare imediat o imagine dureroasă. O bucată din buretele care a fost aplicat pe stâlpii de susţinere şi pe tavan.
13 secunde izolaţia stâlpului a ars, fără ca tinerii să-şi dea seama. Alte 10 secunde s-au scurs până când focul a cuprins tavanul clubului, acum prăbuşit.
Fiecare pas făcut în club dă senzaţia că timpul a încremenit în ultimii patru ani. Tuburile de ventilaţie topite arată dimensiunea dezastrului. La nivelul tavanului, temperatura degajată de flăcări a fost de 500 de grade Celsius, arăta raportul INSEMEX.
Aici era acea zonă de mese şi bineînţeles că undeva în spatele barului se afla acea baie, baia fetelor.
Diana şi Karina au crezut că pot scăpa de flăcări, fugind spre toaletele care nu aveau geamuri. Iar singura gură de aerisire a adus practic fumul gros în încăperea de doar câţiva metri pătraţi.
Cele două tinere au murit asfixiate, găsite de pompieri ţinându-se de mână. Alţi patru tineri au avut aici aceeaşi soartă.
Ieşirea de urgenţă. Uşa este acoperită cu o perdea şi închisă cu lanţuri. La fel ca în noaptea fatidică.
Am găsit, iată, şi cealaltă uşă. Uşa care era ferecată. Este destul de mare şi, cu siguranţă, dacă ea s-ar fi putut deschide, oamenii ar fi avut o şansă în plus cel puţin să se salveze.
Tragedia COLECTIV a schimbat şi legi. În cluburi nu a fost interzis doar fumatul. Nu se mai pot organiza nici spectacole cu artificii.
Mihai Grecea, victimă Colectiv: Am câştigat că se minte mai puţin. Am învăţat ceva după Colectiv. Foarte puţin, foarte puţin.
După patru ani, zeci de familii caută încă dreptatea.