"Împingi pe cineva și poate să cadă". Tragedia de la metrou a paralizat traficul în subteran. Ce spun călătorii despre decizia montării porţilor antisuicid
Circulația metroului a fost blocată mai bine de o oră pe magistrala Berceni-Pipera, după ce o femeie s-a aruncat pe șine în staţia de la Piaţa Victoriei. Medicii au încercat zeci de minute să o resusciteze. Femeia a murit, în cele din urmă, în ambulanța care o transporta la spital. Culmea, tocmai ieri reprezentanții Metrorex au montat primele porți antisuicid, la câteva staţii distanţă, în Berceni.
De Bogdan Dinu la 10.07.2022, 19:20Timp de mai bine de o oră, un sens al magistralei 2 a fost complet blocat.
Bogdan Dinu, reporter Observator: Este ora 16 și femeia a fost scoasă de sub garnitura trenului. Este inconștientă și salvatorii încearcă să o resusciteze.
Până la urmă, medicii au declarat decesul. Anchetatorilor nu le este clar de ce a ales femeia de 59 de ani să facă un astfel de gest. Culmea, tragedia are loc la mai puţin de o zi distanţă de la momentul în care reprezentanții Metrorex au montat primele porți antisuicid.
Bogdan Dinu, reporter Observator: Pentru moment, doar două astfel de porți au fost montate la stația Berceni, asta pentru că sunt încă în stadiul de testare. Reprezentanții Metrorex vor, însă, să le instaleze pe toată distanța peronului, cu condiția, evident, să acopere golurile dintre acesta.
Fost mecanic de metrou: La sosirea trenului în stație, ele se deschid automat, cum a garat trenul la peron. Se face probabil pe un senzor, când a simțit că a intrat trenul complet pe peron și s-a oprit. Sunt stații unde merge, în care se pot pune, dar sunt stații în care nu.
Porţi antisuicid la metroul din Bucureşti
Restul porților vor fi montate în cadrul unui proiect pilot demarat de Metrorex, care va fi implementat, pentru început, la stația Berceni. Primii călători au aflat deja de porțile proaspăt instalate și văd avantajele unui astfel de sistem.
Călători: Se întâmplă accidente. Te grăbești, te împiedici, împingi pe cineva și poate să cadă la metrou. Cumva ar fi o siguranță în plus.
- Este practicat și în alte țări...
- Protecție, siguranță, e o idee foarte bună.
Primele teste ar urma să arate dacă sistemul ar putea funcționa pe întreg traseul metroului. Pe de altă parte, compania de transport s-ar putea lovi de o altă problemă: lipsa banilor.
La acest moment, documentația este încă în analiză atât din cauza costurilor mari necesare pentru demararea/finalizarea investiției și ulterior pentru activitatea de mentenanță, cât și din cauza perioadei pandemice pe care o traversăm și care a generat o scădere a veniturilor.
În anul 2018, după ce Magdalena Șerban a împins o femeie în fața metroului la stația Dristor, Metrorex a mai avut o tentativă de a monta un astfel de sistem de protecție a călătorilor. Tot lipsa banilor a oprit proiectul.