Improvizaţiile ajută medicii de la spitalul din Abrud să salveze vieţile pacienţilor, în plină pandemie de coronavirus
Situaţie critică la Spitalul Alexandru Borza, din Abrud. După un an de pandemie, în care medicii au improvizat şi au făcut eforturi supraomeneşti pentru a salva sute de vieţi, acum se lovesc de o altă criză. Nu mai au oxigen, iar pacienţii le mor în braţe. Donaţiile nu pot acoperi necesarul, iar ministerul ridică din umeri, în loc să ofere o soluţie.
De Redactia Observator la 10.04.2021, 10:07- Spitalul din Abrud are nevoie de staţie de oxigen.
- Spitalul din Abrud are 85 de locuri.
Pare un scenariu ireal, dar este realitatea din spitalul în care sute de vieţi au fost salvate în ultimul an. De două ori pe zi, muncitorii fac alimentarea cu oxigen prin trei găuri săpate în pereții clinicii, în care sunt aşezate şase butelii.
Ioana Nicoleta Anca, manager spital: Spitalul nu a avut instalaţie de oxigen. S-au făcut investiţii în aparatură medicală, dar instalaţia de oxigen nu a fost pe lista de investiţii.
Cristian Albu, primar Abrud: Costurile sunt destul de mari, dar o să facem, cu siguranţă, toate demersurile ca spitalul să fie dotat şi cu o staţie de oxigen.
Cum staţia de oxigen a rămas la stadiu de proiect, iar pacienţii agonizau la bariera dintre viaţă şi moarte, conducerea spitalului n-a putut sta cu mâinile în sân. Aşa au apărut improvizaţiile.
Spitalul din Abrud are 85 de locuri
Vasile Hodor, medic: Dacă nu existau aceste improvizaţii, ar fi trebuit să trimitem pacienţii spre alte instuţii abilitate în funcţie de forma pe care o au. Pentru unii s-a putut face şi a fost ok cu oxigenul pe care l-am administrat noi, dar am avut şi pacienţi pe care a trebuit să îi transportăm la ATI.
Medicii au reuşit să salveze nenumărate vieţi, dar acum, în condiţiile în care criza epidemiologică s-a acutizat, misiunea lor devine una imposibilă.
Spitalul din Abrud are 85 de locuri, dintre care 30 rezervate pentru bolnavii de COVID. De la primul pacient internat cu acest virus, au fost trataţi aproximativ 800 de oameni şi au murit doar şapte. Fără o instalaţie de oxigen, însă, medicii nu vor mai putea face pentru multă vreme minuni.