Înaltpreasfinţitul Pimen, infectat cu noul coronavirus. A fost adus la București cu elicopterul
Mobilizare de forţe, în miez de noapte, în trei judeţe. Intervenţia de urgenţă a fost solicitată pentru cel mai în vârstă membru al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. De la Iaşi, un elicopter al M.A.I a pornit spre Suceava de unde a fost preluat Înaltpreasfinţitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor. Dar şi un alt bărbat în stare gravă, ambii confirmaţi cu Covid. Pacienţii au ajuns după miezul nopţii la Institutul Matei Balş din Capitală. Mănăstirea unde Pimen a slujit în noaptea de Înviere este acum în carantină.
De Redactia Observator la 22.04.2020, 00:16- Înaltpreasfinţitul Pimen, adus la Institutul Matei Balș din București
- Anchetă epidemiologică în județul Suceava
- Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor a ținut o slujbă cu 20 de preoți, de Înviere
Pentru a doua oară de la izbucnirea epidemiei de coronavirus, în cel mai mare focar din România, un elicopter militar intervine pentru transferarea pacienţilor.
Reprezentanţii Bisericii au cerut transportul pentru Înaltpresfinţitul Pimen. De câteva ore fusese confirmat cu Covid-19.
De la Iaşi, cu elicopterul de tip MI 8 al unităţii speciale de aviaţie, doi medici şi doi asistenţi de la SMURD au pornit aproape de miezul nopţii spre Suceava. Cu aceeaşi aeronavă a mai transportat şi un alt bărbat de 46 de ani, tatăl a zece copii, diagnosticat cu Covid. Era în stare gravă, intubat.
Ionel Oprea, secretarul de stat, coordonator echipa militară de la Spitalul Judeţean Suceava - Am avut solicitare de la Iaşi, chiar de la mitropolitul de acolo, să-l ducem acolo. Şi am spus că totuşi, dacă-l tot transferăm de aici, cred că cel mai bine, şi este vorba şi de tânărul acela, cu o stare severă, cel mai bine să-l ducă la Bucureşti, nu la Iaşi.
"A intervenit cineva să-l transfere la Iaşi am înţeles, de săptămâna trecută. Şi nu s-a putut că nu erau condiţii. Era riscant că nu erau condiţii pe ambulanţă. S-a ivit posibilitatea asta şi au decis ei că ar fi mai bine. M-au sunat şi m-au întrebat dacă sunt de acord şi am zis că dacă domnii medici decid că se poate transporta şi nu implică alte riscuri, eu mă bucur să fie totul bine", ne-a spus soţia pacientului infectat cu coronavirus
Bărbatul este şofer profesionist şi transporta oameni la muncă în Germania. În duminica Floriilor a ajuns la Spital în Rădăuţi. În aceeaşi noapte a fost transferat la Suceava. De o săptămână, soţia nu a reuşit să mai vorbească cu el.
Intervenţia elicopterului şi a echipajului militar pentru transferarea Înaltpreasfinţitului la Bucureşti naşte însă controverse.
Vasile Bănescu, purtător de cuvânt BOR - Transportarea sa la Bucureşti a fost exclusiv decizia autorităţilor medicale, care au ţinut cont de profilul pacientului, un om vârstnic, un om în real pericol.
Ionel Oprea, secretarul de stat, coordonator echipa militară de la Spitalul Judeţean Suceava - A fost solicitarea colegilor dânsului şi pentru că noi nu avem condiţii acum de tratament de top cum are, Iaşiul mai puţin, dar Matei Balşul, pentru că are totuşi 90 de ani.
Diana Cimpoeşu, profesor universitar doctor, medic-şef UPU Iaşi - Spitalul judeţean Suceava a avut nevoie de acest sprijin, aceşti pacienţi erau critici, iar numărul din câte ştim noi a pacienţilor din terapie intensivă este foarte mare. Am făcut un transfer similar pentru o pacientă tot de acolo, săptămâna trecută. Este posibil să mai fie nevoie de transfer.
Anchetă epidemiologică în Suceava, Arhiepiscopul a intrat în contact cu 20 de preoți
Între timp, în judeţul Suceava a început o nouă anchetă epidemiologică. În noaptea de Înviere, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor a ţinut slujbă alături de alţi aproximativ 20 de preoţi la Mănăstirea Sfântul Ioan din Suceava.
Nu părea să dea semne de boală. În cuvântare a ţinut să mulţumească pentru măsurile luate ca lumina să ajungă la credincioşi.
Înaltpreasfinţitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, noaptea de Înviere
Astăzi trecem printr-o mare încercare privind sănătatea trupului. Le mulţumim pentru conştiinţa răspunderii faţă de îndatoririle noastre de creştini.
Astăzi, mănăstirea a fost carantinată. 35 de probe au fost recoltate în total. 15 dintre oamenii testaţi sunt angajaţi la un cămin de bătrâni care aparţine de Arhiepiscopie.
Între timp riscul răspândirii virusului creşte. În a doua zi de Paşte, episcopul vicar al Arhiepiscopiei Sucevei, care a slujit în noaptea de Înviere alături de Înaltpresfinţitul Pimen, a fost filmat la Mănăstirea Sihastria Putnei. Faţa bisericească era înconjurat de alţi peste zece preoţi.