INFOTRAFIC. Situația drumurilor din țară la ora 17:00. Lista drumurilor naționale închise sau cu trafic restricționat
Centrul INFOTRAFIC a anunțat că mai multe drumuri naționale au fost închise, sâmbătă, în urma celui mai puternic viscol din ultimii cinci ani. Situația este atât de gravă în anumite zone, încât Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a decretat stare de alertă în județul Vrancea, din cauza ninsorii abundente și a viscolului puternic.
De Redactia Observator la 28.01.2023, 17:11- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că, din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, sunt închise circulației publice următoarele drumuri naționale:
DRUMURI NAȚIONALE CU CIRCULAȚIE ÎNCHISĂ:
DN 22 Brăila, județul Brăila – Râmnicu Sărat, județul Buzău;
DN 23B Măicănești, județul Vrancea – limita județul Buzău;
DN 2N Bogza – Jitia, județul Vrancea;
DN 23A Milcovul – Ciorăști, județul Vrancea;
DN 23 Brăila, județul Brăila – Focșani, județul Vrancea;
DN 2R Jitia – Vintileasca, județul Vrancea;
DN 2L Tișița – Soveja, județul Vrancea;
DN 2M Odobești – Butucoasa, județul Vrancea;
DN 25 Șendreni – Hanu Conachi, județul Galați;
DN 24D, între loc. Băleni și Tulucești, județul Galați;
DN 11A, între loc. Bârlad și Ivești, județul Vaslui.
DRUMURI CU TRAFIC RESTRICȚIONAT (auto cu masa mai mare de 7,5 tone):
- DN 2 Obrejița - Adjud/VN;
- DN 2D Focșani - Greșu/VN;
- toate drumurile naționale din județul Brăila, cu excepția DN 22B, unde restricția este permanentă, de 3,5 tone;
- în județul Galați, pe următoarele drumuri naționale: DN 24D, DN 25 și DN 26.
DRUMURI CU TRAFIC RESTRICȚIONAT (auto cu masa mai mare de 4,5 tone):
- DN 24 Tișița/VN – Cosmești/GL;
- DN 11A Adjud-Vechi - Podu Turcului/VN.
DRUMURI CU TRAFIC RESTRICȚIONAT (auto cu masa mai mare de 3,5 tone):
- DN 2 în județul Buzău, de la limita jud. Ialomița – limită jud. Vrancea;
- DN 67C, între Curbăt și Șugag, județul Alba, între orele 17:00-09:00, zilnic, până în luna martie anul curent.
Portul Midia și Bara Sulina rămân închise atât pentru transportul maritim, cât și pentru cel fluvial, celelalte porturi fiind redeschise.
Mai multe județe au ieșit de sub codul portocaliu de ninsori și viscol
Meteorologii au actualizat, sâmbătă, avertizarea de vreme rea şi anunţă că judeţele Vrancea, Buzău şi zona de munte a judeţelor Prahova, Dâmboviţa şi Argeş ies de sub codul portocaliu. În mai multe judeţe, însă, se menţine codul galben de ninsori moderate cantitativ şi viscol.
Potrivit ANM, de la ora 14.00, judeţele Vrancea, Buzău şi zona de munte a judeţelor Prahova, Dâmboviţa şi Argeş ies de sub incidenţa codului portocaliu de ninsori. Iniţial, avertizarea era valabilă până duminică, la ora 10.00.
Cu toate acestea, ANM anunţă că în mai multe judeţe, dar şi în Bucureşti, rămâne cod galben, până duminică dimineaţă.
"În Dobrogea, estul Munteniei, jumătatea sudică a Moldovei, precum şi în zona Carpaţilor de Curbură va continua să ningă (se vor acumula în general 15…20 l/mp) şi să se depună strat de zăpadă. În aceste zone vor mai fi intensificări ale vântului, cu viteze în general de 45…55 km/h, viscolind ninsoarea, local troienind zăpada şi determinând scăderea vizibilităţii. În restul zonei atenţionate din Muntenia (judeţele Prahova, Giurgiu, Ilfov şi municipiul Bucureşti) va ninge moderat cantitativ, iar vântul va avea intensificări în general de 30…35 km/h", a transmis ANM.
Potrivit meteorologilor, duminică (29 ianuarie) vor mai fi intensificări ale vântului local în estul ţării unde zăpada va fi spulberată, iar vizibilitatea scăzută.
Ciclonul polar a făcut prăpăd în România
Ciclonul polar a făcut prăpăd în mai multe judeţe din ţară. Ninsorile abundente, troienele care au depăşit şi jumătate de metru în unele zone, dar şi viscolul puternic şi poleiul au dat peste cap traficul atât pe şosele, cât şi în aer. Drumuri pe care şoferii le parcurgeau în mod normal în câteva minute s-au transformat în coşmaruri ce au durat ore bune. Pe DN1, utilajele de deszăpezire nu au putut interveni să îndepărteze zăpada pentru că şoseaua era plină de maşini care aşteptau în coloană.
Autorităţile ştiau de mai multe zile că România va fi lovită de ciclonul polar. Ca de fiecare dată, însă, au fost luate prin surprindere. La căderea întunericului, pe DN1 a început haosul. A nins abundent, iar utilajele de deszăpezire nu şi-au putut face treaba pentru că drumul a fost la fel de aglomerat ca în perioada vacanțelor de sărbători.