Antena Meniu Search
x

Video Ciclonul a făcut prăpăd în România. Autorităţile, luate din nou prin surprindere: DN1 a fost blocat ore-n şir, utilajele de deszăpezire nu au putut interveni

Ciclonul polar a făcut prăpăd în mai multe judeţe din ţară. Ninsorile abundente, troienele care au depăşit şi jumătate de metru în unele zone, dar şi viscolul puternic şi poleiul au dat peste cap traficul atât pe şosele, cât şi în aer. Drumuri pe care şoferii le parcurgeau în mod normal în câteva minute s-au transformat în coşmaruri ce au durat ore bune. Pe DN1, utilajele de deszăpezire nu au putut interveni să îndepărteze zăpada pentru că şoseaua era plină de maşini care aşteptau în coloană.

de Redactia Observator

la 28.01.2023, 07:36

Vezi și

Autorităţile ştiau de mai multe zile că România va fi lovită de ciclonul polar. Ca de fiecare dată, însă, au fost luate prin surprindere. La căderea întunericului, pe DN1 a început haosul. A nins abundent, iar utilajele de deszăpezire nu şi-au putut face treaba pentru că drumul a fost la fel de aglomerat ca în perioada vacanțelor de sărbători. 

Şofer: De la Azuga, până aici, cinci ore.

Claudiu Loghin, reporter Observator: DN1 este complet blocat, în acest moment, de la Timișul de Sus până dincolo de Bușteni. Ninge abundent, iar utilajele de deszăpezire pur și simplu nu au pe unde să circule.

Tudor Duțu, director DRDP Brașov: Din pricina faptului că a existat o coloană staționară, mașinile noastre de deszăpezire, fiind în acea coloană, nu au putut să deszăpezească.

Pe acelaşi subiect

Infrastructura proastă, ninsoarea abundentă și vehiculele grele implicate în accidente ori rămase împotmolite au fost câteva dintre cauzele pentru care DN1 a fost sufocat pe Valea Prahovei și Valea Timișului.

Şofer: Din Predeal, din centru, până aici, o oră și jumătate.

Reporter: Drum care, în mod normal, cât v-ar fi luat?

Şofer: Două minute.

Şoferiţă: De la gară până aici, două ore și un sfert. 

În coloană a aşteptat şi un autocar cu 40 de ghizi de turism. 

Ghid turistic: Am plecat la ora cinci, ne așteptăm să ajungem la ora 12.

Ghid turistic: Turiștii preferă să nu mai meargă, să stea acasă. Vrei să aduci turiști în România, ca să ce? Să ne facem de rușine?

La ieșire din Brașov spre Ploiești, pe DN1, tirurile au fost grupate de autorități și dirijate pe ruta alternativă DN1A, însoțite de utilaje de deszăpezire. Totuși, aglomerația e doar pentru oamenii de rând. Când ai antemergător cu girofar, iarna pe șosea e mai degrabă un spectacol al frumosului, decât un test al nervilor.

Discuţie turistă-poliţist: Nu mi se pare corect ca domnului demnitar să i se facă loc printre noi. Gata să ne bage pe noi în șanț, ca să ne dăm la o parte. Asta nu mi se pare corect. Că este blocaj, este ok. Dar cu domnul demnitar, scuză-mă.

Şi cum românii sunt campioni şi la făcut haz de necaz, în coloană, oamenii şi-au făcut de lucru pe aplicaţiile de navigat. Glumele s-au ţinut lanţ.

Eu mă culc, în caz că merge treaba mă împingeţi că o las pe liber.

Vine cineva cu mine în maşină? Mă plictisesc rău. 

Aveţi grijă. Au pus radar la intrare în Sinaia. 

La Sinaia, ninsoarea a fost atât de puternică, încât a fost nevoie ca autoritățile să blocheze complet traficul, pentru ca arterele de circulație să poată fi deszăpezite. Nici până la ora 23:00 nu a putut fi deblocat.

Tot aseară, în localitatea Tătăranu, din judeţul Vrancea, peisajul părea apocaliptic. Imaginile vorbesc de la sine. Zeci de maşini blocate în nămeţi şi vântul care sufla cu putere. Oamenii ne-au scris pe Fii Observator pentru a ne semnala situaţia. 

Nici salvatorii nu s-au descurcat prea bine cu nămeţii

Nici salvatorii nu s-au descurcat prea bine cu nămeţii. În localitatea Milcovul, o ambulanţă a rămas blocată după ce un TIR a derapat şi s-a pus curmezişul. Pacientul care avea nevoie să ajungă la spital a fost dus pe targă până după incidentul rutier pentru a fi preluat de o altă ambulanţă. 

De o intervenţie promptă avea nevoie şi un copil de doar doi ani care şi-a rupt o mână, în comuna Suraia. O şenilată a preluat victima abia după o oră, din cauza unui drum blocat de nămeţi. 

Tot în judeţul Vrancea, mai multe şosele au fost închise până în această dimineaţă la ora 10:00. De asemenea, sensul spre Bucureşti a fost complet restricţionat pentru vehiculele cu masa totală mai mare de 7,5 tone.

Drumurile blocate, însă, au fost motiv de veselie în localitatea gălăţeană Drăgăneşti. Mai mulţi tineri au încins o horă pe şosea. Iar în municipiul Galaţi, maşinile au fost lăsate în parcare. Oamenii s-au echipat cu schiuri, sănii şi au transformat trotuarele în pârtii. 

Până duminică dimineaţă, judeţele Buzău şi Vrancea, precum şi zona înaltă a Munteniei sunt sub cod portocaliu de ninsori abundente şi viscol. Jumătate de ţară este sub cod galben. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Ciclonul a făcut prăpăd în România. Autorităţile, luate din nou prin surprindere: DN1 a fost blocat ore-n şir, utilajele de deszăpezire nu au putut interveni