Inima artificială care ar putea rezista 100 de ani, creată de câţiva studenţi din Iaşi. Prototipul lor, prezentat la un concurs din SUA
O echipă de tineri de la Universitatea de Medicina și Farmacie din Iaşi a ajuns în finala primei competiții studențești mondiale pentru realizarea unei inimi artificiale. În total sunt doar 8 echipe din toată lumea. Studenţii din Iaşi speră că prototipul lor va ieși învingător şi va ajunge să ofere o șansă la viață celor care așteaptă un transplant de inimă.
De Redactia Observator la 25.05.2023, 08:06În laboratorul de la etajul 12 al Universității de Medicina și Farmacie din Iaşi, 30 de studenți împreună cu profesorii lor vor să creeze o nouă inimă artificială. Robert Gatman este student în anul al doilea la Bioinginerie. El însuşi a fost pacient la un moment dat.
Robert Gatman, student: O motivaţie foarte importantă să mă implic în acest proiect este faptul că eu însuşi am o valvă mecanică în mine şi asta e ca o motivaţie în plus pentru că doresc să ajut şi eu persoanele care suferă de boli cardio vasculare.
Studenta: Noi ne-am ocupat de partea de proiectare. Aici avem şi programul în care se proiectează. Aici am format componentele din care este formată inima propriu-zisă, după care s-au transferat în programul de imprimante pentru a se putea imprima.
Studenta: Este ceva nou, inovator, care ar putea influenţa foarte mult viitorul medicinei şi amânarea morţii pacietului şi ne-ar putea câştiga ceva timp pentru a putea găsi o soluţie permanentă ori a ne găsi un transplant cardiac.
- Greva profesorilor, ziua 3: Ciucă a refuzat să discute cu sindicaliştii astăzi. Dascălii vor protesta și joi,...
- Un bărbat de 59 de ani din Hunedoara a murit electrocutat. Tăia iarba din curte cu o coasă electrică
- Șoferii ar putea scăpa de drumurile la instituții și statul la cozi. Guvernul vrea ca înmatricularea şi...
Noua inimă artificială va depăşi standardele prototipelor actuale
Componentele noii inimi artificiale ar trebui să aibă o durată de viaţă mult mai mare decât ce există acum.
Inima va fi din titan, partea implantabilă, iar partea electronică va fi implantată subcutanat. Aceasta va fi alimentată wireless, iar pompa funcţionează continuu. Are o durabilitate spunem noi de peste 100 de ani spre deosebire de ce există acum cu o durabilitate de 6 luni.
Dr Alexandru Pleșoianu, coordonator: Noi am conceput o inimă artificială totală din titan cu o durabilitate nedefinită şi care poate fi implantată atât pacientului pediatric, cât şi celui adult.
Concursul se va desfășura în luna octombrie în Texas și va aduna 8 echipe de studenți de pe 4 continente.