Antena Meniu Search
x

Video Greva profesorilor, ziua 3: Ciucă a refuzat să discute cu sindicaliştii astăzi. Dascălii vor protesta și joi, când "va exista un răspuns foarte clar pentru Executiv"

E a treia zi cu lacăt pe şcoli şi nimeni nu ştie cât mai durează haosul din învăţământ. Mii de profesori au ieşit în stradă la Iaşi. A fost doar încălzirea pentru protestul de mâine din faţa Guvernului. Negocierile au intrat în prelungiri, iar meciul se joacă acasă la sindicalişti. Patru miniştri s-au pus la masă cu reprezentanţii dascălilor şi discută la această oră o soluţie pentru criză. Absent este premierul. Nicolae Ciucă a refuzat invitaţia. 

de Redactia Observator

la 24.05.2023, 22:30

Vezi și

Update 22:20 Greva generală a profesorilor va continua și joi 

Liderii sindicatelor din educaţie au anunţat, miercuri seară, după negocierile cu reprezentanţii Guvernului, că greva generală va continua şi joi, când ”va exista un răspuns foarte clar pentru Executiv” cu privire la oferta făcută. Liderul FSLI, Simion Hăncescu, a afirmat că, din mesajele primite până în prezent, oferta va fi respinsă, însă trebuie consultaţi toţi colegii.

"Noi deja am primit semnale de la colegi din ţară, informaţia circulă, mesajele sunt clare, greva generală continuă, dar oficial, pentru că trebuie absolut toţi membrii să fie consultaţi, mâine, până la orele 12.00 vom comunica Guvernului oficial care e poziţia noastră", a declarat Simion Hăncescu, liderul FSLI.

La rândul său, Marius Nistor, preşedintele Federaţiei ”Spiru Haret”, a afirmat că un răspuns va fi oferit joi: "Să lăsăm colegii să se pronunţe cu privire la oferta Guvernului care ajunge în această seară în fiecare unitate şcolară din România şi până mâine vor da un răspuns la această ofertă. Mâine va fi greva generală. Şi va exista un răspuns foarte clar pentru Executiv", a arătat el.

Pe acelaşi subiect

Anton Hadăr, lider al Federaţiei Naţionale Sindicale ”Alma Mater”, a afirmat că, în opinia sa, "e un pas înainte faţă de situaţia de ieri". "Nu ştiu dacă este un pas suficient. Suntem pe muchie de cuţit. Încă nu se poate trage o concluzie astăzi. O parte ar vrea să continue protestul, altă parte…".

Protestul profesorilor de la Iaşi a început în faţa prefecturii în zgomot de vuvuzele. Au cerut guvernanţilor respect, salarii decente şi atenţie mai mare pentru educaţie. A fost antrenamentul pentru marele miting anunţat mâine de sindicalişti.

15 mii de profesori îşi vor striga mâine indignarea în faţa Guvernului

Revoltaţi, profesorii au strigat până au răguşit că salariile lor sunt atât de mici, încât le ajung banii doar pentru strictul necesar: mâncare, rate şi materiale didactice. 

Irina Sifachi, educatoare: Ne este ruşine să mergem la catedră, elevii râd de noi când mergem îmbrăcaţi la fel de două ori într-o săptămână. Sunt de 5 ani în învăţământ, 2700 de lei net. 

Raisa Prisăcaru, profesor: Salariul meu este de 2400 net. De cele mai mult ori am nevoie de ajutorul părinţilor. E stânjenitor, şi ei sunt pensionari.

În prima reacţie de la începutul grevei, preşedintele Iohannis le-a cerut, însă, profesorilor să îşi mai reducă pretenţiile. 

Klaus Iohannis: Ce a promis Guvernul va face, dar şi sindicatele trebuie să vadă ca la o negociere părţile se întâlnesc undeva la mijloc. Speranţa mea este să se termine amiabil!

Daniela Roșu, învăţătoare Şcoala Sfinţii Voievozi: După 7 generaţii, salariul meu nu atinge 5000 de lei. 4.700.

Daniela Roşu, învăţătoare la Şcoala Sfinţii Voievozi din Bucureşti, este unul dintre protestatarii care nu vor să renunţe la grevă decât dacă primesc salarii mai mari. După o carieră de peste 30 de ani, în care a şlefuit destinele a sute de copii, s-a săturat să rămână mereu cu buzunarele goale cu multe zile înainte de salariu. 

Daniela Roșu, învăţătoare Şcoala Sfinţii Voievozi: Ce să fac cu 4700 de lei? După 30 de ani de muncă în învăţământ mi-am permis o garsonieră pe credit de 20 de metri pătraţi. Rata mea pe această garsonieră 1500 de lei. Rămân 3000 de lei. Din 3000 de lei  - am un copil, eu sunt monoparental, îmi cresc copilul singură. Cheltuielile de hrană 1500 de lei pe lună. Facturile pe iarnă au sărit de 700-800 de lei. 

După ce îşi plăteşte datoriile, învăţătoarea cu experienţă de trei decenii mai rămâne cu 300 de lei. 

Daniela Roșu, învăţătoare Şcoala Sfinţii Voievozi: Să vorbim de bani de haine? Uitaţi-vă cum arăt! Sunt haine pe care le purtăm 7, 10 ani. Uitaţi-vă la noi cum suntem. Nu ne permitem să schimbăm o pereche de ciorapi!

Profesorii aşteaptă soluţii de ani de zile

Salariile lor nu au ţinut pasul cu inflaţia şi scumpirile. România este printre ţările care îşi plătesc cel mai puţin profesorii. În topul salariilor, este pe 26 din 36 de locuri. Cele mai bune lefuri sunt în Germania şi Luxemburg. Profesorii de acolo câştigă de aproape cinci ori mai mult decât ai noştri. În ultimii 20 de ani peste 6.500 de profesori au plecat din România. Jumătate dintre ei au fost „adoptaţi“ de Marea Britanie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Evenimente » Greva profesorilor, ziua 3: Ciucă a refuzat să discute cu sindicaliştii astăzi. Dascălii vor protesta și joi, când "va exista un răspuns foarte clar pentru Executiv"