Instituţiile statului implicate în caracatiţa Nordis: Doi inspectori ANAF au ascuns transferuri suspecte de 40 milioane lei între firmele grupului
Laura Vicol şi Vladimir Ciorbă au primit sentinţa: 30 de zile de arest. Îi urmează, în spatele gratiilor, alţi trei acţionari Nordis. Ceilalţi suspecţi, parte din tunul imobiliar, au primit arest la domiciliu. DIICOT anunţă că a pus sechestru pe sute de imobile, zeci de terenuri şi conturi bancare în dosarul schema Nordis. Înregistrările din dosar arată amploarea ilegalităţilor şi cinismul cu care îşi păcăleau clienţii.
De Dalia Ionescu la 06.02.2025, 08:30- Cum au reuşit şase români să fure usturoi de 600.000 de euro în Spania. Liderul reţelei s-ar fi ascuns în România. DETALII la Observator 17:00
- Cum a încasat Horațiu Potra 8 milioane de dolari în trei ani de la chinezi, protejându-le interesele în Africa – Investigație Rise Project
"Eu merg cu adevărul si dreptatea mea!", a declarat Laura Vicol.
"Jur pe Biblie, sunt un om al bisercii, mergem la Athos frecvent, am 5 copii în întreţinere", a declarat Vladimir Ciorbă.
Laura Vicol şi Vladimir Ciorbă au fost arestaţi preventiv pentru 30 de zile, după o noapte petrecută acasă şi după un maraton de declaraţii în faţa magistraţilor despre schema Nordis, cel mai mare tun imobiliar din România.
"A fost fix ca acum zece ani, dacă vă aduceţi aminte. Acum 10 ani, în aceeaşi instituţie, am fost adusă cu cătuşe la mâini, care mi-au lăsat semne şi după zece ani", mai spunea Laura Vicol.
Cum funcţiona piramida Nordis
Piramida Nordis, o maşinărie de delapidat zeci de milioane de euro din banii cumpărătorilor de bună credinţă, ar fi fost controlată, la vârf, de soţul Laurei Vicol.
"Oamenii care se plâng că i-am înşelat vrem să le spunem că nu i am înşelat. Le vom preda şi Mamaia şi Braşov. Dacă cumva unul dintre poiecte nu va ajunge la maturitate, societatea are destule active care pot fi vândute. 100 de milioane de euro sunt activele. Toată lumea poate fi îndestulată", a mai spus Vladimir Ciorbă.
Milionarul a dat şi termene.
"Fiecare client Nordis îşi va lua apartamentul. Dacă vor banii înapoi o să dureze 2 sau 3 ani. 272 de cumpărători vor deveni proprietari în vara asta", a dat asigurări patronul Nordis.
Fostul parlamentar PSD Laura Vicol a declarat că nu a făcut niciun denunţ - pe numele premierului sau al altcuiva - şi respinge acuzaţia că ar fi fost avertizată cu privire la percheziţii.
Stenogramele din dosar o contrazic.
VICOL CIORBĂ LAURA CĂTĂLINA: Ne trezim la șase dimineața în fiecare dimineață de când ne-au anunțat că vin de la DIICOT să-l ia din casă, asta e cu totul altceva.
După noaptea petrecută acasă, cuplul Vicol-Ciorbă, plus cei 9 complici, directori sau acţionari Nordis, s-au întors la instanţă să afle verdictul.
"Pentru clienţii Nordis...de luni trebuia să înceapă predarea apartamentelor, nu s-a putut pentru că DIICOT a ridicat calcultorul firmei", spunea Laura Vicol.
În dosarul de arestare, procurorii DIICOT îi fac Laurei Vicol portretul unei infractoare, plină de dispreţ faţă de clienţii Nordis.
Inculpata nu ezită, pentru atingerea scopurilor infracţionale, sả folosească si să manipuleze persoane apropiate, inclusiv membri ai familiei, transformându-i în simple vehicule financiare, ceea ce denotă lipsă de scrupule în atingerea obiectivelor, dând un plus de gravitate faptelor.
<SURSA: REFERAT ARESTARE>
Declaraţia e întărită de stenogramele din dosar.
OPREA OANA CLAUDIA: Se lăuda cu ce coliere frumoase a primit de la voi.( ...) Geantă Hermes ştii...Şi făcea George, dă-o în ...a mea, că iau eu Hermes, numai să nu o mai văd pe ea şi pe bărbată-su în viaţa asta.
DOAMNĂ: Şi cât i-ai trimis lu aia, 40 de mii?
OPREA OANA CLAUDIA: 40 de mii şi i-a dat lui Laura încă 40 de mii, banii ăia cheltuiţi în vacanţă!
ZAHARIA MIHAELA: Vai de capul meu, mă, dar unde dracu s-au dus atâția bani, mă, Oana, mă?
OANA OPREA: Eh… În șifonierul Laurei, în mașinile lui Vlad, în bijuteriile tuturor.
Discuţiile merg şi mai departe între acţionarii şi directorii Nordis.
OPREA OANA CLAUDIA: I-a scris unul, zice, dar banii la oameni când îi dați înapoi? Am vrut să zic, lasă că ea… a avut gentuțe și s-a plimbat bine.
OPREA MIRCEA: Exact.
OPREA OANA CLAUDIA: Și bijuterii pe ea… și asta. Îți dai seama că nu o interesează pe ea să… dea înapoi la firmă vreun ban.
"În viaţa mea nu am privit cu dispreţ pe nimeni, nici pe cei care mi-au făcut rău", a declarat Laura Vicol.
Instituţiile statului implicate în caracatiţa Nordis
Anchetatorii notează că în trei ani, Laura Vicol a primit nu mai puţin de 124 de transferuri bancare din conturile Nordis ce depăşesc 4 milioane de lei. Multe dintre ele cu titlul - întreţinere soţie. Înregistrările din dosar arată cum oamenii de bună credinţă erau înşelaţi cu apartamentele pe care le-au văzut doar pe hârtie.
OPREA OANA CLAUDIA: Sunt unii cu care s-au înţeles să le dea banii înapoi, dar nu le-au mai dat. Şi ei au revândut azi apartamentul pe care tu l-ai reziliat, au luat mai mulţi bani.
Când simţeau că au în mână un cumpărător naiv, plusau.
MIHAI ALEXANDRU: La birou, discutăm cu clienţii fericiţi!
ŞAITOŞ BOGDAN ADALBERT: Foarte bine, că le-aţi promis...avioane.
MIHAI ALEXANDRU: Păi aşa s-au făcut banii, domnul...Bogdan!
MIHAI ALEXANDRU: Hai să-i mai luăm nişte bani! Hai Cristi să-i mai luăm nişte bani...
Procurorii susţin că Laura Vicol şi Vladimir Ciorbă au plătit 1,5 milioane euro pe zboruri cu avioane private sau elicoptere spre destinaţii de vacanţă din ţară şi străinătate – Nisa, Mykonos, Madrid, Paris, Delta Dunării. În unele dintre ele au fost şi cu oameni importanţi din politică - Marcel Ciolacu şi Sorin Grindeanu. Ieri, coincidenţă sau nu, premierul a arătat în Parlament facturile pentru zborurile private la Nisa și Madrid.
"Am găsit factura originală şi aţi avut explicaţiile de ce a fost la asigurare modificat anul şi cursul valutar. Aceasta este a doua factură. Aceasta este chitanţa", a declarat Marcel Ciolacu.
Caracatiţa Nordis se întinde până la instituţiile statului, cele care ar fi putut, potrivit procurorilor DIICOT, să dea în vileag escrocheria încă din 2021. Doi inspectori ANAF au ascuns transferuri suspecte de 40 milioane lei între firme din grupul Nordis. Alţi doi angajaţi de la FISC se fac că nu văd nereguli cu mai multe achiziţii dubioase şi dau vina pe firme fantomă. Anul trecut, arată anchetatorii DIICOT, reprezentanţii Nordis au început să facă presiuni asupra inspectorilor antifraudă care tot veneau în control şi au solicitat audienţă la preşedintele ANAF.
În documente apare şi numele fostului şef al ANAF, Sorin Blejnar, condamnat la 5 ani de închisoare pentru mită. Era consultat cu privire la relaţia cu autorităţile fiscale.