Cum au reuşit şase români să fure usturoi de 600.000 de euro în Spania. Liderul reţelei s-ar fi ascuns în România
Șase români au crezut că au dat lovitura vieţii lor, după ce au reuşit să fure aproape 1.000 de tone de usturoi din depozitele agricultorilor din zona Cuenca, Spania. Prejudiciul se ridică la 600.000 de euro.
Garda Civilă din Spania a destructurat o rețea de trafic de usturoi, într-o operațiune numită "Ceres-Alium", care a dus la arestarea a două persoane și investigarea altor patru. Gruparea opera în provinciile Cuenca și Albacete și este acuzată de 12 infracțiuni de fraudă și una de falsificare de documente. Prejudiciul total este estimat la peste 600.000 de euro, scrie La Tribuna de Albacete.
Modul de operare al rețelei
Jaful a fost pus la cale în luna august 2022, după campania de recoltare a usturoiului. Un intermediar român, rezident în Villanueva de la Jara (Cuenca), împreună cu un alt complice de aceeași naționalitate, au negociat achiziția unor cantități mari de usturoi de la o firmă din Las Pedroñeras (Cuenca). Aceștia au promis un preț peste cel al pieței, pretinzând că reprezintă o companie din România.
După ce fermierii au fost convinși să vândă usturoiul, marfa a fost depozitată până la efectuarea plății. Cu toate acestea, agricultorii au primit doar chitanţe de transfer bancar de la o instituție financiară străină, fără ca banii să ajungă vreodată în conturile lor.
- Descoperirea care ar putea revoluţiona istoria: Oase dintr-o specie umană necunoscută, mai veche de un milion de...
- Spania, lovită din nou de inundații catastrofale. Peste 400.000 de elevi din 180 de oraşe nevoiţi să rămână...
- Spania, din nou sub inundaţii catastrofale. Mai multe râuri s-au revărsat peste şosele, iar şoferii au fost...
- Spania, lovită din nou de inundaţii. Momentul în care o maşină a fost înghiţită de viituri: "Tată! O să...
- Când şi ce vor discuta astăzi Putin şi Trump. Convorbirea telefonică, programată să dureze două ore
Când fermierii și-au dat seama că usturoiul fusese transportat cu camioane fără ca plata să fie efectuată, au depus 12 plângeri pentru fraudă la Garda Civilă.
Marfa, transportată ilegal în România
Investigațiile realizate de echipa ROCA din cadrul Gărzii Civile din Tarancón au arătat că usturoiul a fost transportat din Las Pedroñeras către două firme din El Provencio și Balazote (Albacete), după care a fost exportat ilegal în România.
În timpul controalelor efectuate la depozitul din Balazote, autoritățile au constatat că transporturile de usturoi nu fuseseră înregistrate corespunzător, iar documentele de transport lipseau. De asemenea, a fost descoperit un sigiliu fals, folosit pentru a facilita exportul ilegal al mărfii.
Liderul reţelei, căutat
În luna decembrie, poliția a efectuat mai multe percheziții, soldate cu arestarea a doi bărbați, în vârstă de 48 și 57 de ani, și investigarea altor patru persoane, doi bărbați și două femei, cu vârste între 27 și 80 de ani. Unul dintre suspecți este considerat autorul principal al fraudei, în timp ce ceilalți au acționat ca intermediari.
Autoritățile îl caută acum pe liderul rețelei, despre care se crede că s-a ascuns în România. Pe numele său există deja un mandat european de arestare emis de un tribunal din Loja, Granada, pentru fapte similare.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰