Învaţă în sala de pomeni şi ies în pauză printre morminte. Un sat din România a "mutat" şcoala în cimitir
Mai bine învaţă în cimitir, decât să facă naveta la altă şcoală! Elevii dintr-un sat din Vaslui au fost mutaţi din clădirea unde făceau cursurile, în sala unde se fac pomenile la biserică. Direcţia de Sănătate Publică nu şi-a dat acordul aşa că autorităţile locale vor să-i ducă pe copii în altă localitate să înveţe. Părinţii refuză categoric şi preferă ca cei mici să se joace printre morminte în pauză.
De Clara Mihociu la 07.03.2023, 21:06Casa de prăznuire din cimitir sau, popular, "prăznicarul", este acum sală de clasă. Aici, elevii din satul Curseşti Deal din judeţul Vaslui învaţă să scrie şi să citească.
"Aici stă preotul şi aici, în bănci stau enoriaşii, care aduc pomenile."
Alţi 13 copii de grădiniţă sunt în camera alăturată, în care în mod normal se găteşte.
"Aici e bucătăria. Bucătăria prăznicarului. Aici se aducea mâncarea, acolo punem la mese.''
- Într-un sat din Vaslui, elevii învață în cimitir, în sala de pomeni. Părinții preferă să-i lase pe cei mici...
- "Nu era să stau cu morții nebăgaţi!'' Cum se apără administratorii cimitirului din Alba Iulia, după ce...
- Locuieşte în cimitir, dar marea ei problemă nu sunt "vecinii" din sicrie. Revolta unei femei din Scoţia
De la începutul anului şcolar, elevii au fost mutaţi aici, gard în gard cu vechea şcoală. Până anul trecut, copiii din localitate învăţau în respectiva unitate de învăţământ, doar că acum se află în curs de reabilitare pentru a se face grupurile sanitare. Este practic un şantier în lucru, aşa că s-a luat decizia ca pentru o perioadă de timp toţi elevii să înveţe în vecini, în sala în care se fac în mod normal pomenile la biserică.
Părinţii nu vor să audă de schimbare, aşa că au organizat un protest în curtea bisericii
Chiar dacă în pauze, copiii aleargă printre morminte, soluţia găsită de conducerea şcolii a fost de la bun început pe placul părinţilor, dar nu s-a ridicat şi la standardele Direcţiei de Sănătate Publică. Ieri, după un control fulger în sala de pomeni, inspectorii DSP au amendat şcoala cu 3.000 de lei pentru că sala nu îndeplineşte condiţiile igienico-sanitare. Autorităţile au cerut de urgenţă ca elevii să fie mutaţi la şcoala din localitatea vecină, care se află la numai doi kilometri. Părinţii, însă, nici nu vor să audă. Ba chiar au organizat un protest în curtea bisericii.
"Nu sunt de acord eu să mut copiii de aici. Pentru că e distanţa destul de mare. Am nepoata...azi i-a venit rău, a trimis copiii ca să mi-o aducă acasă. Dacă era în vale cine se ducea după ea?''
"Pentru noi e bine, că în vale nu se dă transport, nu-mi convine.''
Stamate Nicolae Cătălin, primar: Le asigur transport, dar nu vor, motivul fiind, am zis, sunt foarte mici, ba că acolo nu este semnal la telefon, ba...diverse.
În urma protestului, prefectul judeţului a solicitat Direcţiei de Sănătate Publică o derogare. Inspectorii au cerut primăriei să monteze lavoare portabile pentru condiţii minime de igienă.
Daniel Onofrei, prefect Vaslui: Se pot găsi soluţii pentru a nu muta copiii în altă localitate.
Autorităţile au grăbit şi lucrările din interiorul vechii şcoli, astfel că elevii s-ar putea muta înapoi înainte de Paşte.