ÎPS Teodosie, față în față cu Patriarhul Daniel. Arhiepiscopul dă socoteală pentru răzvrătire şi presiune publică
A venit ziua judecăţii pentru Înaltpreasfinţitul Teodosie. Arhiepiscopul Tomisului dă socoteală, chiar în aceste momente, în faţa celui mai înalt for bisericesc pentru răzvrătire şi presiune publică. Este pentru prima dată când un înalt prelat de un asemenea rang ajunge la judecata Sfântului Sinod. Un înalt prelat cu multiple declaraţii controversate, dar şi cu un dosar penal pentru cumpărare de influenţă. Înaltpreasfinţitul Teodosie se bucură însă şi de susţinerea unor enoriaşi celebri. La ieşirea de la slujba de la Patriarhie, Gigi Becali a declarat că Arhiepiscopului Tomisului doar "i se arată pisica puţin".
De Madeline Neagoe la 29.02.2024, 13:46"Ne-am putea aștepta la orice tip de sancțiune, de la o simplă mustrare și până la caterisire sau suspendarea pentru o perioadă limitată din biserica Arhiepiscopului de la Constanța. Indignare și tulburarea păcii în viața bisericească - acestea sunt motivele principale pentru care Arhiepiscopul de la Constanța a fost chemat să dea socoteală în fața Sfântului Sinod. Sunt peste 50 de membri în Sfântul Sinod în ședință la Palatul Patriarhal și așteptăm să vedem concluziile. După ce Patriarhia Română l-a lămurit pe Teodosie că Arhiepiscopia Tomisului nu se poate ridica la rang de Mitropolie, a decis totuși să-l cheme în fața Sinodului pentru a da explicații pentru atitudinea nepotrivită. Teodosie insistă din 2003 ca la Constanța să existe o Mitropolie. Surse din BOR spun că aceasta ar fi șansa lui pentru a avea o șansă la scaunul de Patriarh. O Mitropolie la Constanța nu se poate face, spune Patriarhia Română, pentru că nu există mai multe eparhii care să facă parte din această Mitropolie", a transmis reporterul Observator Mădălina Iacob.
ÎPS Teodosie a cerut rugăciuni pentru el și Patriarhul Daniel, înainte de Sfântul Sinod
"Să fiţi încredinţaţi, ca părinte, aici, în ţinutul apostolic al Sfântului Apostol Andrei şi al Sfântului Apostol Filip, vă voi fi mereu fidel şi mă voi ruga pentru toţi. Rugaţi-vă şi frăţiile voastre, dobrogenii, pentru mine, rugaţi-vă pentru întâi stătătorul bisericii noastre, pentru Preafericitul Patriarh Daniel pe care eu îl cinstesc şi îl respect, pentru toţi membrii Sfântului Sinod ca să avem credinţă curată şi cuget bun şi toate cele pe care le hotărâm să fie după voia lui Dumnezeu", a declarat Arhiepiscopul Tomisului la Radio Dobrogea.
ÎPS Teodosie a fost întrebat și dacă poate institui o zi de rugăciune în toată Arhiepiscopia Tomisului pentru înfiinţarea Mitropoliei Tomisului.
- Gigi Becali explică scandalul dintre Patriarhie și ÎPS Teodosie: "Acum îi arată puțin pisica. Nu există așa...
- IPS Teodosie, pedepsit de Sinodul BOR pentru "răzvrătire şi indisciplină". Cum a "tulburat pacea" din sânul...
- Reacţiile românilor fără barbă, după ce ÎPS Teodosie i-a catalogat "ciuntiţi" şi fără "bărbăţie"
- ÎPS Teodosie, o nouă cugetare controversată: "Bărbatul trebuie să aibă barbă. Bărbaţii fără barbă sunt...
"Sigur, să ne rugăm, iată, săptămâna viitoare va fi pecetluirea, dacă va fi, dacă nu, când vrea bunul Dumnezeu. Noi am făcut demersurile care se cuveneau că nu puteam să nu le facem, având un adevăr atât de evident şi atât de necesar de pus în realitate, sigur că să ne rugăm cu toţii. Şi iată, miercurea şi vinerea viitoare, chiar şi joi să ţinem post, miercuri, joi şi vineri, săptămâna viitoare, să avem post şi rugăciune cât mai intensă pentru această dorinţă a dumneavoastră, atât de justificată", a afirmat Arhiepiscopul Tomisului.
ÎPS Teodosie consideră că înfiinţarea Mitropoliei Tomisului este o evidenţă a istoriei
"Sigur că eu nu pot să strig atât de tare ca şi cum e un drept al meu. Nu e un drept al meu. E o evidenţă a istoriei, un drept al frăţiilor voastre care locuiţi aici şi această necesitate o evidenţiază românii din toată ţara şi din diaspora. Eu sunt mereu atenţionat să fac ceva să fie pusă istoria Dobrogei şi Biserica Tomitană în evidenţă. Sigur, Dumnezeu dacă ne rugăm, El ne va ajuta şi în El am nădejdea", a declarat Arhiepiscopul Tomisului.
IPS Teodosie a mai fost întrebat recent într-o emisiune de la Radio Dobrogea dacă va discuta la viitorul Sinod despre Mitropolia Tomisului.
"Eu nădăjduiesc să fie pusă pe ordinea de zi solicitarea noastră. Dumneavoastră puteţi să vă exprimaţi, cum am spus şi mai înainte, să cereţi, că eu nu cer pentru mine, ci pentru a restaura un adevăr istoric fundamental pentru întreaga Biserică şi pentru toţi credincioşii noştri. Toţi avem un plus de demnitate şi binecuvântare de la Dumnezeu că punem în ordine cele ce au aparţinut înaintaşilor noştri. Trimiteţi scrisorile dumneavoastră către Sfântul Sinod, către Patriarhie", a mai afirmat Arhiepiscopul Tomisului.
Patriarhia Română a precizat că solicitarea Arhiepiscopiei Tomisului privind ridicarea la rang de Mitropolie a fost respinsă din 2003 de Sfântul Sinod, iar arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, "insistă cu înverşunare ca doar eparhia pe care o păstoreşte să devină mitropolie", fiind încălcată astfel ordinea statutară a Bisericii Ortodoxe Române. De altfel, "încălcarea ordinii statutare a Bisericii şi tulburarea păcii din viaţa Bisericii şi a societăţii prin acte de răzvrătire, indisciplină şi presiune publică vor fi înscrise pe ordinea de zi a viitoarei şedinţe a Sfântului Sinod".