Jandarmii montani, pregătiţi să intervină oricând. Pilot: "Fiecare misiune este dificilă, este o muncă foarte grea, chiar titanică"
Antrenaţi, echipaţi şi gata oricând de intervenţie. Jandarmii montani supraveghează 24 de ore din 24 cele mai cunoscute trasee de pe Valea Prahovei. Şi de la sol, şi de la înălţime. Alături de piloţii ministerului de Interne şi salvamontişti, se asigură că niciun turist nu rămâne blocat pe munte. O echipă Observator i-a însoţit pe militari într-o astfel de misiune.
De Bogdan Dinu la 17.09.2021, 20:52Munţii Baiului. Un elicopter Mi17 survolează, la joasă înălțime, unul dintre cele mai frecventate trasee turistice. Răzvan şi Claudiu sunt jandarmi montani. Misiunea lor de astăzi e să se asigure că cei care se aventurează în drumeţii se întorc în siguranţă acasă dar şi că regulile sunt respectate pe munte. După câteva minute de zbor, un ATV neinscripţionat atrage atenţia echipajului de la bord.
Intervenţia se face atât din aer, cât şi de la sol. Un echipaj terestru este ghidat de la înălţime.
Răzvan Băjan, Jandarmeria Montană: Este interzisă părăsirea drumului public şi accesul în zona protejată a parcului. Sunt multe alte vehicule care părăsesc drumul public, pătrunzând pe pajişti...
Pregătiţi să intervină în orice moment
- Detalii dramatice după operaţiunea de salvare de 19 ore din Munţii Făgăraş, unde un turist a murit. Imagini...
- O misiune de salvare a iscat cearta între Salvamont şi Jandarmerie. Salvamontiştii îi acuză pe jandarmii din...
- Claudia a fugit din nou de acasă. După o desfăşurare masivă de forţe, copila a fost găsită dormind în fân....
Zonele cu vegetaţie îngreunează munca jandarmilor. Pe măsură ce vizibilitatea scade, misiunea devine din ce în ce mai dificilă. Indiferent de relief, militarii sunt pregătiţi să intervină în orice moment.
Bogdan Dinu, reporter Observator: Într-o situaţie de urgenţă, jandarmii montani au nevoie doar de câteva minute pentru a interveni. Sunt antrenaţi să coboare în rapel din elicopter, dar şi să acorde primul ajutor.
Răzvan Băjan, Jandarmeria Montană: Sunt echipe specializate, pregătite să intervină prin acordarea primului ajutor ca echipă de prim răspuns. Ulterior se solicită sprijinul echipelor specializate.
Nu de puţine ori, turiştii se rătăcesc pe munte şi au nevoie de ajutor cât mai repede, înainte să se întunece. Aşa au păţit în urmă cu câteva zile şi doi germani, care au reuşit doar să anunţe că sunt undeva prin Valea Albă, iar apoi au rămas fără baterie la telefon.
Alex Pui, pilot IGAV: Fiecare misiune este dificilă, este o muncă foarte grea, chiar titanică...Nu prea poţi să ai stări emoţionale în astfel de misiuni... Ai în răspundere un întreg echipaj.
O oră poate face diferenţa dintre viaţă şi moarte, aşa că toate misiunile se desfăşoară contracronometru.