Lacul de acumulare de pe Olt care arată ca o groapă de gunoi. Autorităţile promit că vor curăţa zona, dar se lovesc de o problemă gravă
O mare de deșeuri, cele mai multe din plastic. Așa arată lacul de acumulare de pe Olt, din apropierea localității brașovene Voila. Autorităţile susţin că mizeria de pe luciul apei va fi curăţată, dar există o problemă şi mai gravă. Albia barajului e colmatată, iar în cazul unor ploi abundente râul ar putea inunda totul în jur.
De Claudiu Loghin la 31.03.2024, 20:19Oamenii locului sunt obișnuiți ca lacul de acumulare de pe Olt să arate, an de an, ca o groapă de gunoi. Cei mai mulți pescari întorc privirea dinspre baraj, când vin la lac, să se relaxeze. Deşeurile nu sunt doar o problemă de mediu, ci şi una de sănătate publică. Peştele prins aici ingerează particule de plastic, iar ulterior acestea pot ajunge în organismul uman.
Barajul de la Voila e construit în aval de Făgăraș și a fost dat în folosință în 1989
"Aşa arată de câţiva ani buni, pentru că nimeni nu se îngrijeşte de lacul ăsta. Noi plătim taxă, să pescuim, dar ne încurcă", spune un bărbat. Marea de gunoi de la suprafața apei ascunde probleme mult mai mari, în adâncuri. Albia lacului de acumulare e colmatată pe mai bine de trei sferturi, iar acest fapt face ca barajul să nu mai poată atenua eventuale unde de viitură, pe Olt.
"La un moment dat se pot inunda tot ceea ce înseamnă zonele din împrejurul râului Olt. E o cantitate mare de deşeuri, datorată în principal gradului de colmatare al tot ceea ce înseamnă luciul de apă al acestui baraj. Societatea Hidroelectrica, cea care administrează barajul deja a demarat iniţiativa de a reabilita şi colmata tot ceea ce înseamnă acest luciu de apă al Oltului", a declarat Cătălin Văsii, prefect de Braşov.
Barajul de la Voila e construit în aval de Făgăraș și a fost dat în folosință în 1989.