Video "Sunt needucaţi". Dezastru la intrarea în ţară. Şoferii blocaţi cu orele în cozi kilometrice scapă de gunoaie pe unde apucă
Ne aşteptăm musafirii cu munţi de gunoi lângă vămile din vestul ţării. Pe marginea drumului, dar şi pe câmp, deşeurile menajere creează un peisaj dezolant. Şoferii care stau ore întregi, uneori şi zile, în cozile kilometrice, sunt cei responsabili... spun însă că nu au de ales. De vină ar fi numărul prea mic de coşuri de gunoi şi faptul că igienizarea zonei se face de doar două ori pe săptămână.
Ieşirile prin vămile din vestul ţării au devenit adevărate gropi de gunoi.
Munţi de gunoaie la intrarea în ţară
Şoferii care ajung să stea ore în şir, blocaţi în cozi kilometrice, fără toalete şi coşuri menajere, scapă de gunoaie pe unde apucă... aşa că oriunde te uiţi, nu vezi decât maldăre de peturi, sticle, pungi cu gunoi sau cutii de aluminiu.
- Ce credeţi că ar trebui să facă autorităţile?
- Anchetă uriaşă la Poliţia din Arad. Ministerul din Interne cere explicaţii după ce un milionar austriac a...
- Devin funcţionale benzile pentru TIR-uri şi camioane din UE. Ciolacu: Transportatorii noştri vor avea prioritate...
- 47 de vameși de la Nădlac 2, săltați de agenții DGA pentru șpagă. Cât le cereau șoferilor de TIR care...
- Să pună coşuri pe marginea drumului.
- Credeţi că ar fi mai curat?
- Oamenii cu bun simţ ar arunca gunoiul în coş, nu pe jos.
Peisajul dezolant se întinde pe aproape zece kilometri, de-a lungul autostrăzii. În vamă ar fi câteva coşuri de gunoi, insuficiente însă.
- Sunt needucaţi. Fiecare om ar trebui să aibă un coş de gunoi, un sac. Mulţi nu vin pregătiţi să stea atâtea zile şi atâtea ore.
- Imaginaţi-vă că sunt 10 km de coadă. Pe banda de urgenţă nu au toalete, nu au nimic. Unde să arunce? Pe distanţă de 5 km cred că sunt 5 coşuri.
- Nu din cauza noastră. Din cauza infrastructurii şi din cauza cozilor. Stai cu zilele, nu ai o baie, nu ai de unde să cumperi o apă, nu ai absolut nimic. Că nu sunt coşuri e o anormalitate.
CNAIR: Se face curăţenie de două ori pe săptămână
Autorităţile spun că personalul care se ocupă de curăţenie este depăşit de situaţie. Deşi săptămânal, de pe autostrada din zona punctului de frontieră, se strâng 50 de metri cubi de deşeuri, gunoiul se adună din nou.
Alina Sabou, purtător de cuvânt CNAIR Timişoara: Se face curăţenie de două ori pe săptămână. Pe ultimii 4 kilometri pe sensul de ieşire din ţară, sunt montate 10 coşuri de gunoi, containere fiind şi în spaţiile de servicii, unde sunt şi toaletele.
Prin punctele de frontieră din întreaga ţară trec zilnic peste 160.000 de cetăţeni români şi străini, dar şi zeci de mii de mijloace de transport.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰