Legea "2 Mai". Pedepse draconice pentru traficanții de stupefiante și șoferii băuți sau drogați la volan
Traficanţii de droguri, direct la închisoare. Parlamentarii vor să introducă Legea "2 Mai" prin care niciun traficant de stupefiante să nu fie condamnati cu suspendare. De asemenea, şoferii prinşi băuţi sau drogaţi la razii ar putea rămâne pietoni timp de un deceniu.
De Cristina Filip la 22.09.2023, 19:43"Iniţiatorii vor ca niciun judecător să nu mai poată da sentinţe cu suspendare în dosarele de trafic de droguri. Propunerea vine în contextul în care mulţi traficanţi găsesc scăparea. De anul acesta pedepsele au fost crescute şi la 25 de ani de închisoare pentru traficul internaţional de droguri de mare risc. Un traficant prins care, însă, denunţă un altul poate obţine diminuarea pedepsei iar un avocat bun îl poate ajuta să ajungă la minimul de 3 ani, ceea ce înseamnă, de multe ori, că nu vede porţile închisorii. Mai mult, ar putea fi condamnaţi cu executare şi cei care pun la dispoziţie locuinţe pentru trafic şi consum de droguri, cei care dau fără reţetă sau vând la negru pastile cu efect psihoactiv. Pedepsele ar ajunge până la 7 ani. Proiectul introduce şi pedepse mai drastice pentru cei care conduc băuţi sau drogaţi: suspendarea permisului un deceniu. Propunerea urmează să intre în dezbatere la Senat", a transmis reporterul Observator Cristina Filip.
Cine conduce băut sau drogat rămâne fără permis 10 ani
Proiectul de lege depus de senatorul PSD Robert Cazanciuc este în esenţă menit să combată traficul şi consumul de droguri în ţara noastră şi îi vizează în special pe şoferii care se urcă la volan sub influenţa drogurilor, sub influenţa substanţelor psihoactive sau sub influenţa alcoolului.
Şoferii care se urcă la volan drogaţi sau sub influenţa unor astfel de substanţe riscă să-şi piardă dreptul de a mai conduce vehicule pentru o perioadă de până la 10 ani, iar pedeapsa cu închisoarea nu mai poate fi amânată. Astfel, în cazul în care sunt prinşi la volan băuţi sau drogaţi, şoferii nu mai pot fi condamnaţi la închisoare cu suspendare, judecătorii trebuie să decidă doar închisoarea cu executarea.
- Codul Rutier, pe cale de a suferi o modificare majoră. Şoferii care pot rămâne 10 ani fără permis
- "Fabrica de vise" din Iași. Cei acuzaţi că au pus droguri în dulciuri şi aparate de vapat au primit măsuri...
- Cum fac rost dealerii de droguri de fentanil si oxicodonă. Un farmacist din Bucureşti a furat pentru ei pastile de...
Proiectul de lege prevedere şi circumstanţe agravante pentru traficul şi consumul de droguri, de exemplu folosirea minorilor în astfel de infracţiuni va constitui o circumstanţă agravantă. Este un proiect de lege care înăspreşte totodată pedepsele şi pentru finanţarea operaţiunilor de trafic de droguri.
Problema drogurilor din România, pe ordinea CSAT
Proiectul de lege va ajunge acum în dezbaterea comisiilor de specialitate din Senat şi care, cel mai probabil, va fi adoptat în această toamnă în parlamentul României. Recent, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că problema consumului şi a traficului de droguri va fi introdusă pe ordinea de zi în viitoarea şedinţă a Consiliului Suprem de Apărare a Țării pentru că, spunea şeful statului, traficul şi consumul de droguri în ţara noastră a devenit o problemă care ţine deja de siguranţa naţională.