"Fabrica de vise" din Iași. Cei acuzaţi că au pus droguri în dulciuri şi aparate de vapat au primit măsuri blânde
După zeci de reţineri făcute în cazul Fabricii de Vise din Iaşi, ieri, cei acuzaţi că au pus cu bunăştiinţă droguri în dulciuri şi aparate de vapat, au primit măsuri mai blânde. Avocaţii celor implicaţi neagă toate acuzaţiile şi susţin că ar fi vorba doar despre o lacună legislativă, iar clienţii lor nu au folosit vreo substanţă interzisă de legea din România. Proprietarii magazinelor în care se comercializau produsele respective susţin că nu ştiau să aibă la vânzare ceva ilegal.
- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Unul dintre administratorii Fabricii de Vise a declarat în faţa judecătorilor că a întrebat prin mai multe adrese la Ministerul Sănătăţii, la BCCO, precum şi la alte instituţii abilitate despre substanţa HHC şi despre posibilitatea de a o produce.
Eduard Anton, avocat: Dumnealui arată că deţine documente prin care i s-a transmis că acele produse pot fi comercializate, că nu sunt supuse unor rigori speciale, nu necesită o autorizaţie specială pentru comercializarea lor, nu este inclusă pe lista substanţelor interzise.
Avocaţii vorbesc acum despre o lacună legislativă. Substanţa, care i-a adus în faţa procurorilor pe administratorii firmei şi proprietarii magazinelor care comercializeau produsele, ar fi înscrisă doar pe o listă de monitorizare.
Eduard Anton, avocat: Această substanţă HHC nu este pe lista substanţelor interzise.
- Primele măsuri în cazul "Fabricii de vise" din Iași: Opt inculpaţi au primit arest la domiciliu, iar alţi zece,...
- "Fabrica de vise" din Iași. Câți bani primea pe zi polițistul care ambala în timpul liber dulciuri cu canabis...
- Patronul şi un poliţist, reţinuţi în cazul "Fabricii de vise" din Iaşi. Tinerii îşi puneau viaţa în pericol...
Radu Irimia, avocat: Au primit certificate emise, ce-i drept, de anumite firme din străinătate din care rezulta foarte clar faptul că aceste produse nu dăunează persoanelor, nu dăunează ca urmare a consumului şi nu deţin substanţe interzise.
Ce pedeapsă a primit canadianul, care a investit o avere în Fabrica de Vise
Canadianul, care a investit o avere în Fabrica de Vise, a primit control judiciar, alte opt persoane - arest la domiciliu, nouă oameni sunt în libertate, iar cei zece proprietari ai magazinelor se află şi ei sub control judiciar. Aceştia din urmă se apără însă şi spun că nu aveau de unde să ştie că vând ceva ilegal.
Alexandru Bărbuş, proprietar magazin: Ne-au prezentat produsul, ne-au invitat la fabrică, ne-au prezentat documentaţie, analize de laborator, ne-au spus că produsul este legal. Nu am ştiut, şi în plus se vindeau la scară largă, în toată ţara, de oameni care aveau afaceri perfect legale. Noi am presupus că totul este în regulă.
Eduard Anton, avocat: Li s-a propus o oportunitate de afaceri. Li s-au prezentat documente din care reieşea clar că acele produse erau conforme şi legale, i-au asigurat prin toate modalităţile că nu există niciun impediment în comercializarea acelor produse, li s-a transmis că cei de la DIICOT au venit şi şi-au dat girul pentru a produce acele aparate.
Cu toate astea, în urmă cu trei zile, zeci de mascaţi au descins la Fabrica de Vise. Ofiţerii antidrog spun că substanţele folosite în dulciuri şi aparate de vapat au acelaşi efect ca marijuana. Unele dintre acestea sunt interzise, altele sunt pe cale de a intra pe această listă. Unele sunt sintetice, altele naturale. Toate, însă, produc halucinații, stări eufiorice și dependență. Ancheta însă este departe de final.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰