Cazul Lenuţei Buta, asistenta care a murit după ce s-ar fi vindecat de coronavirus, va fi reanalizat
Momente de reculegere au fost ţinute în multe spitale din ţară. Asistenta Lenuţa Buta a murit după ce, potrivit testelor, se vindecase de COVID. Decizia autorităţilor de a o scoate pe femeie de pe lista eroilor din linia întâi căzuţi la datorie i-a înfuriat colegii şi a declanşat o anchetă a Corpului de Control al ministrului Sănătăţii. Lenuţa Buta nu e singura asistentă căreia cineva i-a tăiat din pix meritele de a fi luptat în linia întâi.
De Redactia Observator la 26.05.2020, 23:31- Fiul asistentei ar fi beneficiat de pensie de urmaș până la finalizarea studiilor.
- Colegii asistentei susțin că aceasta a luptat în prima linie, îngrijind pacienți infectați cu coronavirus.
Despre Lenuţa Buta s-a vorbit ca fiind cel de-al 14-lea cadru medical pe care România l-a pierdut în lupta cu epidemia de coronavirus.
A fost un erou de sâmbătă până luni, când, din pix, cineva a înlocuit-o pe lista victimelor COVID, pentru că două teste consecutive au arătat că femeia învinsese virusul.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a recomandat, însă, ca, pe timpul pandemiei, toate decesele celor infectaţi să fie raportate drept provocate de coronavirus.
Şi medicii care au încercat să o salveze pe Lenuţa spun acelaşi lucru: două teste negative nu înseamnă că pacienta nu a fost ucisă de COVID.
Carmen Dorobăț, manager Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi: Explicaţia noastră, a medicilor, este că prezenţa acestui virus, pe unele organisme, determină o reacţie inflamatorie, distrugătoare, predominant la nivel plămânului, dar şi la sistemul nervos central.
Comandamentul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă a dat vina pe raportările tardive venite din partea DSP Botoşani. Direcţia se apără şi dă vina pe Institutul Naţional de Sănătate Publică.
Monica Adăscăliței, director DSP Botoșani: INSP a schimbat codul, eu aşa ştiu, pentru că ea a decedat la Iaşi.
Irina Alecu, medic epidemiolog DSP Botoșani: Sub nicio formă, nimeni nu contestă implicarea şi dedicarea acestei asistente, mai ales în ultima perioadă, a fost printre primii asistenţi implicaţi fiind prima secţie implicată. Noi am acţionat în conformitate cu nişte prevederi metodologice, de a încadra sau de a corecta o încadrare. Nu se face scoaterea din sistem a unui deces la nivel local.
Lenuţa Buta nu e primul cadru medical căreia statul îi neagă post-mortem statutul de erou.
Monica Adăscăliței, director DSP Botoșani: A mai fost un caz al unui cadru medical care a stat la Botoşani pe terapie intensivă. A fost, după două teste negative, considerată vindecată şi transferată la un spital non covid, la Dorohoi. Dar, tot din cauza complicaţiilor, a decedat pe terapie intensivă, la Dorohoi.
Povestea Lenuţei Buta a ajuns până la ministrul Sănătăţii. Raportarea greşită e investigată acum de corpul de control.
Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii: Am cerut o evaluare la DSP Botoșani. Vom avea și o evaluare la tot ce înseamnă Spital Botoșani. Raportările se fac în baza unor reguli și protocoale ale INSP, dar vom reveni asupra acestui caz și veți avea și informații.
Colegii Lenuţei Buta, membri în Sindicatul Solidaritatea Sanitară Botoşani, cer, la rândul lor, Institutului Naţional de Sănătate Publică să reanalizeze codul de deces al asistentei: "Colega noastră a murit din cauza acestui virus. A lucrat în linia întâi, la infecțioase la Judeţean, a vindecat pacienţi de covid".
Irina Alecu, medic epidemiolog DSP Botoșani: Probabil vor fi schimbări metodologice ca încadrarea în context covid sau asociat bolii covid să fie mai laxă, să nu fie condiţionată de prezenţa unui buletin negativ.
Fiul de 18 ani al Lenuţei Buta ar fi beneficiat, până la finalizarea studiilor, de o pensie de urmaş, dacă mama sa nu era scoasă de pe lista cadrelor medicale ucise de COVID.