MAI le transmite polițiștilor că nu știu să folosească ciocănelele. Prima reacție după experimentul cu spargerea geamului mașinii
De câte ciocane au nevoie poliţiştii ca să spargă un geam? De două - unul pentru lovit din interior şi altul pentru exterior. Pare un banc, dar este realitatea. Sindicaliştii de la Europol susţin că dispozitivul primit ca să intre în maşini, atunci când şoferii sunt recalcitranţi, nu este bun de nimic. În replică, oficialii din minister cred că agenţii nu ştiu cum să îl folosească.
De Bogdan Dinu la 15.11.2022, 21:22Timp de un minut, un polițist încearcă să spargă geamul unei mașini, dar fără succes. Este un experiment făcut de sindicaliștii din poliție, care au vrut să testeze echipamentul primit. Ciocănelul folosit în imagini, care se şi strică la un moment dat, se numără printre cele cumpărate de șefii Poliției Constanța.
Bogdan Dinu, reporter Observator: Un astfel de dispozitiv pe care îl întâlnim adesea în autobuze, spre exemplu, costă în jur de 30 de lei și poate fi cumpărat cu ușurintă atât de pe internet, cât și din magazinele specializate.
Oficialii spun că achiziția "ciocănelelor" s-a făcut la începutul acestui an
În cazul în care rămân prinși în mașină după un accident rutier, agenţii au la îndemână acest dispozitiv ca să se elibereze. Ar trebui să spargă geamul şi să taie centura de siguranţă.
- "Chinezăria" cu care au fost dotați polițiștii din București, retrasă după doar câteva zile. S-ar fi făcut...
- Filmul celor 11 ore în care şoferul cu Mercedes a batjocorit oamenii legii. Circul s-a încheiat doar când s-a...
- Șoferul cu Mercedes care a demarat în forță de lângă polițiști și jandarmi, în centrul Bucureștiului, a...
Andreea Iliescu, IPJ Constanța: Dispozitivele în cauză au fost achiziționate în cursul lunii martie 2022. Aceste dispozitive fac parte din echipamentul cu care trebuie dotate autospecialele.
Sindicaliștii din poliție au o cu totul altă variantă - spun că, deși erau cumpărate, aparatele au fost împărțite după ce un echipaj din Capitală s-a făcut de râs pentru că nu a putut opri un şofer decis să se facă nevăzut.
Cosmin Andreica, sindicatul Europol: Sunt de o calitate foarte îndoielnică. Nu știm, la acest moment, cât au costat aceste dispozitive. Evident că în situația în care nu i-a instruit nimeni cum să îl utilizeze, unul dintre ei a avut curiozitatea să vadă cum se comportă un astfel de dispozitiv.
La vederea videoclipului, Poliția Constanța a tras concluzia: ciocanul nu a fost folosit corect
Andreea Iliescu, IPJ Constanța: Aceste dispozitive sunt folosite pentru spargerea geamului de la interior spre exterior.
Cosmin Andreica, sindicatul Europol: Probabil că vor face o nouă achiziție pentru alte ciocane care se folosesc de la exterior spre interior, nu de la interior spre exterior așa cum ne explică ei. Bancurile cu polițiști se pare că încă mai există.
După ce filmulețul a început să circule printre agenți, șefii din poliție au decis să le retragă polițiștilor dispozitivele, pe motiv că trebuie verificate.